Το Ζάππειο του Τσίπρα: Εβαλε και έβγαλε τη γραβάτα, υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις


Ηταν το Ζάππειο του Αλέξη Τσίπρα. Μια επικοινωνιακού τύπου θριαμβευτική φιέστα για το αποτέλεσμα του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός έσπευσε να κεφαλαιοποιήσει τη συμφωνία για το χρέος με θεατρικές κινήσεις on camera – βάζοντας και βγάζοντας την κόκκινη γραβάτα που φόρεσε ειδικά για την περίσταση, να μοιράσει υποσχέσεις φοροελαφρύνσεων αλλά και να διαμηνύσει προς τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο ότι θα προχωρήσουν μαζί μέχρι τέλους με νέους στόχους, την απονομή Δικαιοσύνης.
Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε και φράσεις-κλισέ όπως ότι η χώρα μας «γυρίζει οριστικά σελίδα» ή ότι η «Ελλάδα επιστρέφει στους Ελληνες» ή ότι η κυβέρνηση μετασχηματίζει τη χώρα.
«Φτάσαμε στο τέλος των μνημονίων» διακήρυξε ο πρωθυπουργός αφιερώνοντας την σημερινή ημέρα «σε κείνους που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση, που είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται, που σήκωσαν την χώρα στην πλάτη τους». Είπε ότι «μετά τις χθεσινές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος η χώρα μας γυρίζει οριστικά σελίδα» και πως περνά σε μια νέα περίοδο, «όπου τη θέση της λιτότητας θα παίρνει κάθε μέρα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη, της επιβολής η δημοκρατία, της αβεβαιότητας η σταθερότητα και η αξιοπιστία».
«Μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια καταφέραμε να επιλύσουμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους» θριαμβολόγησε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα «γίνεται ξανά μια χώρα κανονική. Ανακτά την πολιτική και οικονομική της κυριαρχία. Ξαναγράφεται στον παγκόσμιο χάρτη. Στηρίζεται ξανά στα πόδια της». Εσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει πως «όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στην Ελλάδα του χθες». Παρόλα αυτά διεμήνυσε ότι ήρθε η ώρα των παροχών καθώς «πλέον έχουμε αποκαταστήσει σε τέτοιο βαθμό την απόδοση της ελληνικής οικονομίας που έχουμε τη δυνατότητα».
Τι υποσχέθηκε:
  • Στοχευμένες ελαφρύνσεις,
  • Μείωση φόρων το 2019
  • Υποστήριξη του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας
  • Επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας
  • Αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού.
Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι με την «ιστορική απόφαση του Eurogroup το ελληνικό χρέος καθίσταται επιτέλους βιώσιμο».
Διαβεβαίωσε πως «η χώρα είναι δεσμευμένη στους στόχους που έχει συμφωνήσει να επιτυγχάνει για να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της», αλλά όπως είπε «από εδώ και στο εξής με πολύ μεγαλύτερο χώρο δημοσιονομικό για ελαφρύνσεις και για τη κάλυψη των αναγκών και την επούλωση των πληγών της κρίσης. Και το κυριότερο, από εδώ και στο εξής η επιλογή των μέσων της πολιτικής για να επιτευχθούν οι στόχοι θα ανήκουν από δω και στο εξής αποκλειστικά στις εκλεγμένες από τον ελληνικό λαό κυβερνήσεις και όχι σε τεχνοκράτες ξένους που θα έρχονται να μας υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνουμε».
Κατά τον Αλέξη Τσίπρα το κείμενο της τελικής συμφωνίας, «δεν εμπεριέχει δεσμεύσεις για μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Αρκεί να βγαίνουν τα νούμερα, να πιάνουμε τους στόχους» αλλά ταυτόχρονα πως «δέσμευση φυσικά είναι να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους» όπως και να μην οπισθοχωρήσουν οι κεντρικές θεσμικές - το τονίζω θεσμικές - μεταρρυθμίσεις που ήδη έχει υλοποιήσει ή συνεχίζουμε να υλοποιούμε».
Τέλος, ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά, τον Σεπτέμβριο του 2019. «Τον Σεπτέμβριο του '19 θα ζητήσουμε εκ νέου την εντολή του λαού για να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα. Κερδίσαμε μια μάχη όχι όμως τον πόλεμο, ο πόλεμος είναι εκεί έξω, υπάρχουν αδικίες που θα αποκαταστήσουμε και κάθε φορά που θα πετυχαίνουμε νίκες, θα φοράμε και γραβάτα", είπε ο Αλ. Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του, βγάζοντας σε μια συμβολική κίνηση την γραβάτα που για πρώτη φορά έβαλε σήμερα.

Το Ζάππειο του Καμμένου
Ηταν όμως και το Ζάππειο του Πάνου Καμμένου.
Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό, στη φιέστα θυμήθηκε... τον Γοργοπόταμο, τον Αρη Βελουχιώτη και τον Ναπολέοντα Ζέρβα.
«Αντίθετα με τον εμφύλιο καταφέραμε την εθνική συμφιλίωση την οποία συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη όλοι οι Έλληνες» είπε και πρόσθεσε: «Όταν με κάλεσε ο Τσίπρας είχα πει αρχίζει η επιχείρηση Γοργοπόταμος όπως τότε που ο Άρης και ο Ζέρβας κατάφεραν να τινάξουν την γέφυρα. Αφού η επιχείρηση Γοργοπόταμος τελείωσε αρχίζει το σχέδιο Μάρσαλ με την βοήθεια των Ελλήνων».
Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο «εάν οι ΑΝΕΛ και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε υποκύψει στην τρομοκρατία και στην πρόταση δυσπιστίας, με προφανή δόλο, όχι για το όνομα της Μακεδονίας αλλά για να ρίξουν την κυβέρνηση , δεν θα φτάναμε στη σημερινή μέρα. Είχαν μάθει το Ζάππειο για να υπόσχονται, εμείς για να ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής μας».
«Σήμερα οι ΑΝΕΛ δικαιωνόμαστε για κάθε απόφαση που πήραμε και το ίδιο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που άντεξαν όλες αυτές τις επιθέσεις», τόνισε ο Πάνος Καμμένος. Σημείωσε δε ότι «δεν φτάσαμε στο τέλος αυτής της κοινής πορείας με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως πολλοί επιθυμούν. Αντέξαμε, αντέχουμε και θα νικήσουμε».
«Και στα εθνικά θέματα αποδείξαμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να φυλάξουμε Θερμοπύλες», πρόσθεσε. Καταφέραμε ν' αναδείξουμε την πατρίδα μας με το προσφυγικό, γιατί όταν στην Κεντρική Ευρώπη ούρλιαζαν με μίσος, οι Έλληνες αγκάλιασαν τους πρόσφυγες, προσέφεραν αγάπη και τροφή στους πρόσφυγες. Δεν θα επιτρέψουμε στο μαύρο μέτωπο της πολιτικής να πουλά πατριωτισμό, ήταν πάντα πατριδοκάπηλοι».
Ο Πάνος Καμμένος διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «παραμένουμε σταθεροί στις αξίες και τις αρχές μας και αυτή η συνεργασία ήταν, είναι και θα είναι μια έντιμη συνεργασία, προς όφελος της πατρίδας και του λαού της».
Μάλιστα, κλείνοντας την ομιλία του ο Π. Καμμένος είπε πως ο ελληνικός λαός «έχει ηγέτη του έναν έντιμο και άξιο πρωθυπουργό, τον καλύτερο πρωθυπουργό που έχει περάσει στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, τον Αλέξη Τσίπρα».
«Εκπλήρωσα το στοίχημα, φόρεσα τη γραβάτα, όμως τη μάχη ως τώρα την έδινα με τη στολή εργασίας, χωρίς τη γραβάτα» εξήγησε ο πρωθυπουργός.






Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!