Εκθεση Europol: Η Ελλάδα πρώτη στις επιθέσεις αναρχικών τρομοκρατικών ομάδων


Αν και οι επιθέσεις από αναρχικές τρομοκρατικές ομάδες μειώθηκαν ελαφρώς στην Ευρώπη το 2017, στη χώρα μας καλά κρατούν.

Η Europol σε έκθεσή της επισημαίνει ότι αυτή η δραστηριότητα υπάρχει σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ υπογραμμίζει ότι οι σχετικές επιθέσεις που αναφέρθηκαν στη Γερμανία και τη Γαλλία σχετίζονταν με αναρχικούς τρομοκράτες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Σημειώνει ακόμη ότι στην Ελλάδα και την Ιταλία η αναρχική εξτρεμιστική δράση θεωρείται ο προθάλαμος της τρομοκρατίας, καθώς αποτελεί πρόσφορο έδαφος τόσο για τη ριζοσπαστικοποίηση, όσο και για στρατολόγηση ατόμων, ενώ επισημαίνει ακόμη ότι οι αναρχικοί υποστηρίζουν φυλακισμένους τρομοκράτες.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιθέσεις αναρχικών τρομοκρατικών ομάδων στην Ευρώπη μειώθηκαν από 27 το 2016 σε 24 το 2017. Από αυτές, οι 8 έγιναν στη χώρα μας. Ακόμη η Europol επισημαίνει ότι σε Ιταλία και Ελλάδα αυτές οι ομάδες εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο, όμως διαπιστώνεται ότι δεν φαίνεται να υπάρχει επιχειρησιακή συνεργασία ή συντονισμός, πέρα από την ανταλλαγή μηνυμάτων αλληλεγγύης, μέσω ιστοσελίδων.
Στην Ελλάδα, υπογραμμίζει η Europol, οι αναρχικές τρομοκρατικές ομάδες συνέχισαν να έχουν ενισχυμένες επιχειρησιακές δυνατότητες και πρόσβαση σε όπλα στρατιωτικού τύπου. Στην έκθεση, θυμίζει ότι στη χώρα μας έγιναν 8 τέτοιες επιθέσεις το 2017, έξι με χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και δύο με τη χρήση όπλων, ενώ συνολικά 12 άτομα συνελήφθησαν για κατηγορίες που σχετίζονται με την αναρχική τρομοκρατία.
Ακόμη, υπενθυμίζει ότι αναρχικοί τρομοκράτες από την Ελλάδα ήταν πίσω από τις δύο επιθέσεις που έγιναν στη Γερμανία και τη Γαλλία- με τα τρομοδέματα που απεστάλησαν στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το γραφείο του ΔΝΤ στο Παρίσι που είχε αναλάβει την ευθύνη η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς- όπως και ότι οι ελληνικές αρχές ανακάλυψαν άλλους 8 τρομοφακέλους. Ακόμη, υπενθυμίζει τον τραυματισμό του Λουκά Παπαδήμου από τον παγιδευμένο φάκελο που εξερράγη στα χέρια του.
Στις δύο επιθέσεις με πυροβολισμούς από καλάσνικοφ εναντίον των αστυνομικών στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ- στις 10 Ιανουαρίου και τις 6 Νοεμβρίου- ανέλαβε την ευθύνη η Επαναστατική Αυτοάμυνα, ενώ στις δύο επιθέσεις με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό- έξω από τράπεζα στις 19 Απριλίου και έξω από το Εφετείο στις 22 Δεκεμβρίου- είχε αναλάβει την ευθύνη η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!