FT: Ο Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με τη Γερμανία για επιστροφή προσφύγων


Χείρα βοηθείας στην Ανγκελα Μέρκελ θα τείνει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς, όπως δήλωσε μιλώντας στους Financial Times, είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία με τη Γερμανία προκειμένου να είναι ευκολότερη η επιστροφή προσφύγων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στους FT επεσήμανε ότι είναι ανοικτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια, στη Γερμανία, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν θα αποτελέσει επιπλέον βάρος για την Ελλάδα».
Ο Αλέξης Τσίπρας δικαιολόγησε την απόφασή του αυτή λέγοντας ότι «δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους διακινητές ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές».
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι μια συμφωνία θα πρέπει να συνδεθεί με την επιθυμία της Αθήνας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις οικογένειες μεταναστών που έχουν χωριστεί, καθώς ορισμένα μέλη τους βρίσκονται στην Ελλάδα και άλλα σε βόρειες χώρες.
«Εχουμε πιο σοβαρό δίλημμα μπροστά μας από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το δίλημμα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτή την άδικη θέση για τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά και για τη Γερμανία. Δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη Γερμανία, αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό μια μακροπρόθεσμη λύση θα μπορούσε να έρθει μόνο μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης που περιλαμβάνει μεταρρύθμιση των ελέγχων στα σύνορα, εσωτερικές διευθετήσεις για τον χειρισμό όσων φτάνουν στην Ευρώπη, συνεργασίες με τις χώρες εκτός ΕΕ και προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης.
Τέλος ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «δεν υπάρχει σοβαρή κρίση τώρα» γιατί ο αριθμός των μεταναστών που περνάνε τα σύνορα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με την κορύφωση της κρίσης το 2015, ωστόσο «αποτελεί αντικείμενο συζήτησης λόγω της πολιτικής αστάθειας στη Γερμανία».
«Πιστεύω ότι το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί ακόμα και μετά από κάποια πιθανή συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι εδώ για να μείνει, να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα», κατέληξε.

Οι FT παρατηρούν ότι μπορεί η βασική προτεραιότητα του Βερολίνου να είναι η ύπαρξη μια συμφωνίας με την Ιταλία για επιστροφή αιτούντων άσυλο, ωστόσο μια συμφωνία με την Ελλάδα θα αποτελέσει ώθηση για τη Μέρκελ, η οποία θέλει να δείξει ότι οι διαπραγματεύσεις με άλλες κυβερνήσεις μπορούν να παράξουν αποτελέσματα.
Υψηλόβαθμος Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος εξήγησε ότι οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών για την επιτάχυνση των επιστροφών των αιτούντων άσυλο προβλέπονται στο δίκαιο της ΕΕ και «μπορούν να επιτύχουν πολλά όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των εμποδίων για την επιστροφή των προσφύγων».

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!