Ταϊλάνδη: Ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών -Κορυφώνεται η αγωνία


Κορυφώνεται η αγωνία στην Ταϊλάνδη, καθώς ξεκίνησε η δύσκολη επιχείρηση για τη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους, που έχουν εγκλωβιστεί σε σπήλαιο για δύο εβδομάδες.

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα... βρισκόμαστε στο ζενίθ της ετοιμότητάς μας», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής προσθέτοντας πως και οι 13 εγκλωβισμένοι είναι επίσης «πολύ έτοιμοι».
Στο σπήλαιο μπήκαν 18 δύτες, 5 Ταϊλανδοί και 13 ξένοι, όπως και 5 μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης.
Η επιχείρηση ξεκίνησε περίπου στις 6 το πρωί ώρα Ελλάδος και τα παιδιά θα βγαίνουν σταδιακά, συνοδευόμενα το καθένα από δύο δύτες. Το νωρίτερο που αναμένεται να βγουν είναι στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας). Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσει η επιχείρηση. «Δεν υπάρχει όριο. Εξαρτάται από τον καιρό και το επίπεδο του νερού. Αν αλλάξει κάτι, θα σταματήσουμε. Αλλά αναμένω να ολοκληρωθεί η επιχείρηση μέσα στις επόμενες δύο ημέρες», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, Ναρονγκσάκ Οσατακόρν.
Η διαδρομή μήκους 1,5 χλμ., από την είσοδο του σπηλαίου έως το σημείο που βρίσκονται τα παιδιά και ο προπονητής τους δεν είναι εντελώς στεγνό, αλλά κατά το μεγαλύτερο μέρος του μπορεί να διασχιστεί περπατώντας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη.
Πάντως, αρνήθηκε να απαντήσει στο αν θα χρειαστεί να κάνουν κατάδυση τα παιδιά. Ανέφερε πάντως ότι το Σάββατο τα συνεργεία κατάφεραν να ρίξουν το επίπεδο του νερού στο χαμηλότερο επίπεδο, τα 30 εκατοστά.
Νωρίτερα, είχε εκκενωθεί η περιοχή γύρω από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, καθώς γίνονταν οι τελευταίες προετοιμασίες για την επιχείρηση. Η στιγμή θεωρήθηκε κατάλληλη, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν, καθώς αναμένονται καταιγίδες τις επόμενες ημέρες.
«Τα παιδιά είναι έτοιμα»
Τα 12 παιδιά, που βρίσκονται στο σπήλαιο από τις 23 Ιουνίου, είναι πολύ αποφασισμένα και έτοιμα να βγουν έξω, διαβεβαίωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.
«Είναι σε καλή διάθεση. Και οι 13 έχουν ενημερωθεί για την επιχείρηση και είναι έτοιμοι να βγουν. Αποφάισαν να βγουν μαζί μας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι και οι οικογένειες των εγκλωβισμένων υποστηρίζουν την επιχείρηση.
Ο κυβερνήτης δήλωσε ακόμη ότι ομάδα γιατρών έκανε προετοιμασίες τις τελευταίες 4 ημέρες. «Σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε πολύ έτοιμοι για αυτή την αποστολή», υπογράμμισε.
Πληροφορίες: Guardian, ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!