Λούκα Μόντριτς, το παιδί του πολέμου: Το ‘91 έκαψαν το σπίτι του, δολοφόνησαν τον άνθρωπο που τον μεγάλωσε


Αν το Μουντιάλ τελείωνε σήμερα, θα ήταν ο πολυτιμότερος όλων από όσους είδαμε φέτος στα γήπεδα της Ρωσίας.

Ο Λούκα Μόντριτς δεν γεμίζει με την σωματοδομή του το μάτι (μόλις 1.70μ.), αλλά ξέρει καλά ότι αυτά που κάνει με την μπάλα (και χωρίς...) ελάχιστοι τα κάνουν παγκοσμίως.
Στις 26 Μαΐου σήκωσε το Champions League με την Ρεάλ Μαδρίτης. Το τρίτο σερί, ρεκόρ που δεν υπάρχει άλλο σαν και αυτό στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Την Κυριακή ετοιμάζεται να διεκδικήσει το τρόπαιο του Μουντιάλ. Οχι απλά δεν το έχει σηκώσει ποτέ ο ίδιος, αλλά ποτέ η πατρίδα του δεν έχει φτάσει καν σε τελικό.
Ο Μόντριτς παιδί, στο ξενοδοχείο που ζούσε και δίπλα έπεφταν βόμβες
Η Κροατία απέναντι στην Γαλλία θέλει να γράψει ιστορία. Ήδη το έχει κάνει πάντως. Μια χώρα με λίγο παραπάνω από 4 εκατ. πληθυσμό είναι στον τελικό, η πρώτη χώρα στην ιστορία των Βαλκανίων.
Ομως η ζωή του Κροάτη Λούκα Μόντριτς δεν ήταν πάντα τόσο ρόδινη. Τα παιδικά χρόνια του, τον στιγμάτισαν για πάντα λόγω του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Γεννήθηκε το 1985 και έξι χρόνια μετά έζησε τον απόλυτο εφιάλτη. Είδε να καίνε το σπίτι του οι Σέρβοι εθνικιστές, να δολοφονούν τον παππού του, τον άνθρωπο που τον μεγάλωσε αφού οι γονείς του δούλευαν όλη μέρα. Στο μικρό χωριό Μόντριτσι έζησε από μικρός τα χειρότερα του πολέμου. Ο παππούς Λούκα Μόντριτς ήταν νεκρός και ο 6χρονος εγγονός του θα «κουβαλούσε» για πάντα αυτές τις εικόνες. Ότι είχε, είχε καταστραφεί πια...
Πριν φύγει για το εξωτερικό, έπαιξε σε Ζαντάρ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Ζρίνσκι και Ιντερ ΖάπρεσιτςΣτο εξωτερικό έπαιξε σε Ρεάλ Μαδρίτης και Τότεναμ
Η οικογένεια του έφυγε για να ζήσει. Ως πρόσφυγες πήγαν στο Κολοβάρε. Σε ένα ξενοδοχείο χωρίς νερό και ηλεκτρικό. Εκεί έμαθε να παίζει και μπάλα. Δίπλα σε σφαίρες, βόμβες, πυρά και νάρκες. Έβγαλε δελτίο ποδοσφαιριστή στην NK Zαντάρ, με τα τελευταία χρήματα της οικογένειας. Στην ομάδα έμοιαζε πάντα μικρός, αδύναμος, φοβισμένος. Έδειχνε ντροπαλός, όλοι έλεγαν δεν θα τα καταφέρει. Αλλά ήξερε ποδόσφαιρο και το έλεγε η ψυχή του. Τον ήθελαν πολλές ομάδες, αλλά το ύψος του αποτελούσε τροχοπέδη. Ο πατέρας του τον στήριξε. Τον πήγε σε τουρνουά στην Ιταλία με επικαλαμίδες από... ξύλο, αφού δεν είχαν άλλα χρήματα.
Τρεις φορές έχει σηκώσει το Champions League
Τελικά το 2000 η Ντιναμό Ζάγκρεμπ του έδωσε το πρώτο του συμβόλαιο στα 15 του. Από εκεί και πέρα με πολύ κόπο και δουλειά έφτασε να λογίζεται ως ο κορυφαίος χαφ το 2018. Τον Σεπτέμβρη θα γίνει 33. Η Ρεάλ Μαδρίτης το 2012 δαπάνησε για τον Κροάτη 30 εκατ.ευρώ για να τον αποκτήσει από την βρετανική Τότεναμ. Έχει συμβόλαιο μαζί του μέχρι το 2020 και μοιάζει σίγουρο ότι θα παίζει για πολλά-πολλά χρόνια ποδόσφαιρο. Γιατί έχει σφυρηλατηθεί στα δύσκολα, μεγάλωσε σε κακουχίες και ξέρει να επιβιώνει.
Παντού και πάντα.
Η οικογένεια του
Ο Λούκα παντρεύτηκε το 2010 την Βάνια Μπόσνικ που είναι τρία χρόνια μεγαλύτερη του. Εχουν τρία παιδιά, τον Ιβάνο, την Εμα και την Σοφία. Το... μυστικό του Λούκα; Αφεντικό σε όλα είναι η Βάνια. Μάλιστα, είναι και η μάνατζερ του!

Ο απλός και ντροπαλός Λούκα
Το 2016 είχε ζήσει ένα άλλο δράμα.
Η ξαδέρφη του άσου της Ρεάλ Μαδρίτης δολοφονήθηκε ενώ δούλευε στο Ελ Σαλβαδόρ. Η 40χρονη Σουζάνα Μόντριτς απήχθη και το άψυχο σώμα της βρέθηκε δύο ημέρες αργότερα σε πορτ μπαγκάζ αυτοκινήτου. 

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!