Λαική Συσπείρωση Νεάπολης - Συκεών: Παινεύουν τους πεθαμένους για να θάψουν τους ζωντανούς ...

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο (9/7/18) συζητήθηκε το θέμα της μετονομασίας της οδού Ελπίδος σε οδό Παναγιώτη Αφαλή, προς τιμή του αξέχαστου αγωνιστή-κομμουνιστή Δημάρχου, Π. Αφαλή.

Ο Π. Αφαλής γεννήθηκε το 1916 στην Οινόη του Πόντου και πέθανε στις 2 Γενάρη του 2015 σε ηλικία 99 χρόνων. Σε ηλικία 20 χρόνων (το 1936) οργανώθηκε στο ΚΚΕ.

Υπήρξε μέλος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του Σωματείου Αρτεργατών. Συμμετείχε στις κινητοποιήσεις του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη.

Πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο και συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση.
Για τη συνδικαλιστική του δράση εξορίστηκε στον Αη Στράτη.

Το 1964 εκλέχθηκε δήμαρχος Συκεών μέχρι και το 1967, όπου με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας της 21ης του Απρίλη εξορίστηκε στη Γυάρο. Το 1975 επανεκλέγεται δήμαρχος Συκεών, μέχρι και το 1988.

Μιλώντας για την προσωπικότητα του Π. Αφαλή, ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είπε:
«Ο σ. Παναγιώτης ανήκε σε μια γενιά που σημάδεψε με τον αγώνα της και με τις θυσίες της τη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας.
Η γενιά αυτή του Παναγιώτη Αφαλή, του Στέφανου Βελδεμίρη, του Νίκου Νικηφορίδη και χιλιάδων άλλων αγωνιστών, που σύρθηκαν σε φυλακές και εξορίες, θυσιάζοντας ακόμη και τη ζωή τους στον δίκαιο αυτόν αγώνα, σμίλεψαν τον αγωνιστικό τους χαρακτήρα και τα χαρίσματά τους μέσα στη ζωή ως εργαζόμενοι και καταπιεσμένοι αλλά ταυτόχρονα ως αγωνιζόμενοι και διεκδικητές του δίκιου και των συμφερόντων του λαού μας.
Το ήθος και οι αρετές του χαρακτήρα τους πηγάζουν μέσα από τα ιδανικά του κόμματος τους, του ΚΚΕ.
Γι' αυτό κέρδισαν το σεβασμό και την εκτίμηση του λαού και της εργατικής τάξης.
Γι’ αυτό ο σ. Παναγιώτης τίμησε επάξια την θέση του Δημάρχου που του εμπιστεύτηκαν το κόμμα του και οι λαϊκές οικογένειες του Δήμου.
Γι’ αυτό μόνο καλά λόγια μπορεί να ακούσει κανείς για τον σ. Παναγιώτη σε κάθε γωνιά των Συκεών.
Μέχρι το τέλος της ζωής του αποτέλεσε παράδειγμα για τους νεότερους κομμουνιστές, αλλά και για κάθε αγωνιστή, για κάθε άνθρωπο που μοχθεί, που ονειρεύεται κι ελπίζει να ζει με αξιοπρέπεια.
Μπροστά σε τέτοιους ανθρώπους μόνο με μεγάλη προσοχή και περίσκεψη μπορείς να στέκεσαι και με τη θέληση να διδαχτείς για την δική σου στάση ζωής.
Εμείς οι κομμουνιστές είμαστε περήφανοι για την 100χρονη ιστορία του κόμματος μας που ανέδειξε τέτοιους αγωνιστές στο κύρος και το ηθικό ύψος του σ. Παναγιώτη Αφαλή».

Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απαντώντας στην προσπάθεια που γίνεται τόσο από πλευράς διοίκησης του Δήμου, όσο και από τον επικεφαλής της κυβερνητικής παράταξης «ΑυΡΑ», να εκμεταλλευτούν και να διαστρεβλώσουν  την ιστορία του Π. Αφαλή, τόνισε:

«Η τιμή στο πρόσωπό του και στην ιστορία του, μόνο συμβολικά μπορεί να εκφραστεί με την μετονομασία κάποιας οδού ή πάρκου.
Η ουσιαστική απόδοση τιμής στον σ. Παναγιώτη, εκφράζεται μέσα από τους καθημερινούς αγώνες για τα δίκια και τους πόθους του λαού.
Ο σ. Παναγιώτης Αφαλής δεν αγωνίστηκε, δεν φυλακίστηκε, δεν εξορίστηκε
-        για να βγάζουν σήμερα στο σφυρί τα σπίτια λαϊκών νοικοκυριών,
-        για να πετσοκόβουν μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις,
-        για να καρατομούν κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα,
-        για να εξαθλιώνουν την ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων
-        για Δήμους που χαρατσώνουν με δημοτικούς φόρους και ανταποδοτικά τέλη την εργατική-λαϊκή οικογένεια
-        για να μετατρέπουν την χώρα μας σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δολοφόνων
-        για να εγκλωβίζουν τον λαό μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΕΕ
Σε όσους υπερασπίζονται και υλοποιούν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές, δεν τους αναγνωρίζουμε κανένα ηθικό δικαίωμα να καμώνονται πως τιμούν την μνήμη και την ιστορία του σ. Παναγιώτη Αφαλή».


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!