Θεσσαλονίκη: Ικανοποίηση για την τετραμερή από τους ηγέτες Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας


«Καλή είδηση για την περιοχή», χαρακτήρισε την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Αυτό τόνισε στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα.
O Aλέξης Τσίπρας και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς/ Φωτογραφία intime
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την 4η Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ευχαρίστησε τους άλλους τρεις ηγέτες για την υποστήριξη που παρέχουν στη Σερβία για την ένταξη της στην Ε.Ε., καθώς την θεωρούν ήδη μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.
Δήλωσε ότι φέτος τελειώνουν όλα τα μεγάλα οδικά έργα που ήταν σε εκκρεμότητα στη χώρα του και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον οδικό άξονα Βελιγράδι-Σκόπια- Θεσσαλονίκη, όπως και στην οδική σύνδεση της Σερβίας με τη Ρουμανία, για την οποία είπε πως δεν είναι επαρκής λες και κάποιος ήθελε να μην συνδέονται μεταξύ τους οι δύο χώρες.
Μίλησε για την ανάγκη να δουλέψουν οι τέσσερις χώρες πάνω σε κοινά σχέδια, τονίζοντας πως αυτό θα φέρει οικονομικά κέρδη για τους πολίτες τους.
Ο κ. Βούτσιτς εξέφρασε, επίσης, τον προβληματισμό και τη στεναχώρια του γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση στο θέμα του Κοσόβου.
Η Ελλάδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή
Η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, είπε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση της 4ης Τετραμερούς Συνόδου, την οποία χαρακτήρισε «πολύ ωφέλιμη για την περιοχή».
H Βιόριτσα Ντάντσιλα/ Φωτογραφία intime
Δεσμεύτηκε πως η Ρουμανία θα δώσει όλη την υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς θα έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Εξέφρασε την υποστήριξη της στην ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. και τόνισε την ανάγκη να είναι πιο συχνές οι συναντήσεις των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών των τεσσάρων χωρών.
Συγχαρητήρια για τη Βουλγαρική Προεδρία της Ε.Ε.
Τα συγχαρητήρια του Αλέξη Τσίπρα, του Αλεξάνταρ Βούτσιτς και της Βιόριτσα Ντάντσιλα δέχθηκε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, για την εξαιρετικά επιτυχημένη, όπως είπαν, Βουλγαρική Προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2018.
O Μπόικο Μπορίσοφ/ Φωτογραφία intime
Παίρνοντας αφορμή από τα προβλήματα στην οδική σύνδεση της Σερβίας με τη Ρουμανία, που ανέφερε ο κ. Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είπε πως και η χώρα του δεν έχει την καλύτερη σύνδεση με τη Ρουμανία. Σε ένα μήκος των συνόρων 600 χιλιομέτρων υπάρχει μόνο μια γέφυρα στο Δούναβη, ενώ στη Βουδαπέστη υπάρχουν 7 γέφυρες, είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ότι θα γίνει και δεύτερη γέφυρα στο Ρούσε, στα σύνορα Βουλγαρίας-Ρουμανίας για να αποφευχθεί το μποτιλιάρισμα που παρατηρείται στο συγκεκριμένο πέρασμα. Μίλησε, επίσης, γενικότερα, για την ανάγκη αναβάθμισης των οδικών, σιδηροδρομικών και ακτοπλοϊκών δικτύων και διασυνδέσεων.
Σε ότι αφορά στο θέμα του Κοσόβου ο κ. Μπορίσοφ είπε ότι ξέρει πόσο τον πονάει τον πρόεδρο της Σερβίας, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να λυθεί.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!