Εθελοντής δασοπυροσβέστης: «Εκαναν κακή εκτίμηση -Δεν θα θρηνούσαμε ούτε έναν νεκρό»


Την άποψη ότι η εθνική τραγωδία στο Μάτι επήλθε λόγω κακής εκτίμησης του επικεφαλής αξιωματικού της Πυροσβεστικής στο Νταού Πεντέλης, κατέθεσε εθελοντής δασοπυροσβέστης.

Ο επικεφαλής των εθελοντών του κλιμακίου δασοπυρόσβεσης στην Νέα Μάκρη κ. Γιάννης Δαμιανόγλου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, περιέγραψε τις οδηγίες που τους δόθηκαν: Αρχικά τους έστειλαν στο Νταού Πεντέλης, όπου ξέσπασε η φονική πυρκαγιά και εν συνεχεία στο Λύρειο Ιδρυμα που κινδύνευε.
«Ηταν κακή η εκτίμηση του αξιωματικού στο Νταού και δεν έκανε την κλήση να έρθουν Canadair εκεί να σβήσουν την πυρκαγιά. Αν έμενε η φωτιά στο Νταού, δεν θα είχαμε νεκρούς» υποστήριξε ο κ. Δαμιανόγλου ο οποίος εποπτεύει το συγκεκριμένο δάσος επί 10 χρόνια και έχει ζήσει τις πυρκαγιές του 2005, του 2007, του 2009, του 2012.
Μάλιστα πρόσθεσε κατηγορηματικά: «Τη φωτιά τη βλέπαμε να ανεβαίνει στο βουνό, από το ένα διάσελο στο άλλο, υπήρχε τεράστιος χρόνος. Αυτό το χρονικό διάστημα που ήταν στη χαράδρα μπορούσαν άνετα 100% να κάνουν ρίψεις με το Canadair. Αντί αυτού, ζήτησε ελικόπτερο. Αν έμπαινε το Canadair, δεν υπήρχε το ενδεχόμενο να θρηνήσουμε ούτε ένα νεκρό» υποστήριξε.
Ο κ. Δαμιανόγλου τόνισε ακόμη ότι «Ξενοκράτης στην περιοχή μας δεν εφαρμόστηκε για εκκένωση των περιοχών. Είχαμε υποβάλει σχέδιο το 2016 το ο οποίο ουδέποτε υλοποιήθηκε, δεν μας απάντησε κανείς». Διευκρίνισε δε ότι το σχέδιο «Ξενοκράτης» ορίζει τους δρόμους, τα μέσα που θα γίνει η εγκατάλειψη και τα μέσα της ενημέρωσης των κατοίκων.
«Φωνάζαμε εμείς στους κατοίκους να φύγουν. Δεν ήρθε κανένα αυτοκίνητο με μικροφωνική που να ειδοποιεί τους κατοίκους» είπε και πρόσθεσε επιρρίπτοντας ευθύνες και στην Τροχαία για την Λεωφόρο Μαραθώνος: «Αποκλείστηκε ο δρόμος και από λάθος χειρισμό της τροχαίας τους έστελναν μέσα στο Μάτι με αποτέλεσμα να προκληθεί αυτό το κομφούζιο και να έχουμε νεκρούς».

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!