Ο Dior αντέγραψε (ακριβώς) παραδοσιακές φορεσιές ενός ρουμάνικου χωριού -Η ευφάνταστη εκδίκηση των κατοίκων [εικόνες]


Οι οίκοι μόδας συχνά δέχονται αυστηρή κριτική όταν αντιγράφουν άλλες εταιρείες ή καλλιτέχνες ή «δανείζονται» στοιχεία από τοπικούς πολιτισμούς.

Πέρυσι, όταν κυκλοφόρησε η συλλογή για το Φθινόπωρο και το Χειμώνα 2017-2918 του οίκου μόδας Christian Dior, κάποιοι άρχισαν να παρατηρούν πως κάποια από τα ρούχα κάτι τους... θύμιζαν. Ηταν φοκλόρ, είχαν σαφέστατα παραδοσιακά στοιχεία, αναφορές στην ύπαιθρο. Αλλά ποια ύπαιθρο; Το Bihor, ένα μικρό ρουμάνικο χωριό το οποίο όχι μόνο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Christian Dior, αλλά πηγή... αντιγραφής, αφού όπως φαίνεται και από τις εικόνες αντέγραψε σχεδόν ακριβώς τις παραδοσικές φορεσιές του μικρού αυτού ρουμάνικου χωριού.
Και κάπως έτσι, το παλτό του οίκου Dior, κατέληξε να έχει μια εκπληκτική ομοιότητα με το παραδοσιακό πανωφόρι των κατοίκων του Bihor.
Ο διάσημος οίκος μόδας πουλά το συγκεκριμένο παλτό για το ποσό των 30.000 ευρώ, ωστόσο κανένα από έσοδα αυτά δεν πάει στην κοινότητα του Bihor, αφού o Dior δεν επιβεβαίωσε ποτέ πως η πηγή έμπνευσής τους ήταν το συγκεκριμένο χωριό.
Όλο αυτό το θέμα ξεκίνησε μια ιδιοφυή ιδέα για την καταπολέμηση του πολιτισμικού σφετερισμού. Το ρουμανικό περιοδικό μόδας, Beau Monde, ξεκίνησε μια εκστρατεία για να βάλει τα πράγματα σε τάξη.
A post shared by @alexandra_ela_11 on Jul 4, 2018 at 12:22am PDT
Με τη βοήθεια των εγγενών βιοτεχνών και σχεδιαστών του Bihor, δημιούργησαν μια ολοκαίνουρια σειρά μόδας που βοηθά στη διατήρηση των παραδόσεών τους.
A post shared by The Storytlr (@thestorytlr) on Jun 25, 2018 at 11:11pm PDT
Έτσι γεννήθηκε το Bihor Coulture. Αυτό το πρότζεκτ επιτρέπει στους φανατικούς λάτρεις της μόδας να αγοράζουν αυθεντικά παραδοσιακά ρούχα Bihor σε πολύ χαμηλότερη τιμή, ενώ τα έσοδα πηγαίνουν κατευθείαν στους ντόπιους τεχνίτες που τα έφτιαξαν.
A post shared by Rita E. Kis (@ritaekis) on Jun 27, 2018 at 2:51pm PDT

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!