Αγρια κόντρα για τις μεταγωγές των μελών της 17Ν -Βολές κατά της κυβέρνησης


Δεν πρόλαβαν να κοπάσουν οι αντιδράσεις για τη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου, ξέσπασε νέος γύρος σφοδρών αντιπαραθέσεων, για τη μεταφορά και του Χριστόδουλου Ξηρού από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Μόλις λίγα 24ωρα μετά τη μεταγωγή του Κουφοντίνα, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση και από ΗΠΑ, Βρετανία και Τουρκία, το πρωί της Δευτέρας ένα ακόμη μέλος της 17Ν, ο Χριστόδουλος Ξηρός μεταφέρθηκε υπό άκρα μυστικότητα από τις φυλακές Κορυδαλλού σε εκείνες της Χαλκίδας.
Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος έχει καταδικαστεί σε 6 φορές ισόβια και 25ετή κάθειρξη, για συμμετοχή σε έξι δολοφονίες, εκρήξεις και ληστείες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει και η δική του μεταγωγή έγινε στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των φυλακών Κορυδαλλού και της μετατροπής τους σε κατάστημα κράτησης υποδίκων.
Ομως, αυτές οι απανωτές μεταγωγές μελών της 17Ν έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, πέρα από εκείνες από το εξωτερικό.
ΝΔ: Στοργή της κυβέρνησης προς τρομοκράτες
Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δείχνει συστηματικά «στοργή» σε τρομοκράτες δολοφόνους και πως φροντίζει να αποφυλακιστούν νωρίτερα.
Αναλυτικά:
«Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επιδεικνύει συστηματικά στοργή στους τρομοκράτες δολοφόνους προκαλώντας τις οικογένειες των θυμάτων τους, αλλά και το κοινό περί Δικαίου αίσθημα. Μια κυβέρνηση ανίκανη και κυνική, που δεν μπορεί να προσφέρει στοιχειώδη ασφάλεια στους Έλληνες, φροντίζει ώστε οι τρομοκράτες να αποφυλακιστούν μια ώρα αρχύτερα».
Η απάντηση Κοντονή
Το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε στη ΝΔ με ειρωνικό ύφος, προτείνοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέσει υποψηφιότητα για φύλακας, ώστε να ασχολείται με τα κελιά κρατουμένων.
Παράλληλα, έκανε λόγο για «ισορροπημένη αντεγκληματική πολιτική της κυβέρνησης».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπ. Δικαιοσύνης:
«Χθες η ΝΔ «αγωνιούσε» για τη μεταγωγή ενός κρατούμενου σε αγροτική φυλακή. Σήμερα για τη μεταγωγή ενός άλλου σε κλειστή. Μάλλον προσπαθεί να υποκαταστήσει το θεσμοθετημένο όργανο της Πολιτείας για τις μεταγωγές. Η κατάντια της δεν έχει όριο. Προτείνουμε στον κ. Κ. Μητσοτάκη να θέσει υποψηφιότητα για φύλακας ώστε να ασχολείται με τα κελιά των κρατουμένων. Ως τότε, ας συνηθίσει στην ιδέα της ισορροπημένης αντεγκληματικής πολιτικής της Κυβέρνησης με όρους κράτους δικαίου, ασφάλειας και ανθρωπισμού».
Ενωση Κεντρώων: Η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακτήσει τη φιλοαναρχική πελατεία της
Εντονη ήταν η αντίδραση και της Ενωσης Κεντρώων στις απανωτές μεταφορές μελών της 17Ν από τις φυλακές Κορυδαλλού.
Σε ανακοίνωση, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθώντας να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, ικανοποιεί αιτήματα για να ανακτήσει την φιλοαναρχική πελατεία της.
Αναλυτικά:
«Μετά την άκρως ευνοϊκή μεταχείριση (του επί 11 φορές δολοφόνου της 17Ν Δ. Κουφοντίνα), έρχεται και η μεταφορά του άλλου μέλους της 17Ν ισοβίτη Χ. Ξηρού από τις φυλακές Κορυδαλλού. Είναι πλέον βέβαιο, ότι η κυβέρνηση προσπαθώντας να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, ικανοποιεί αιτήματα για να ανακτήσει την φιλοαναρχική της πελατεία».
ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών
Απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών για μία ακόμη φορά.
Αναλυτικά:
«Η ΝΔ προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών για ακόμα μια φορά. Σε καμία σοβαρή αστική δημοκρατία τα κόμματα δεν αντιδικούν για μεταγωγές κρατουμένων, όποιοι κι αν είναι αυτοί.
Τουλάχιστον σταμάτησε να συνδέει τις μεταγωγές με τις φονικές πυρκαγιές. Θα το χαρακτηρίζαμε και πρόοδο για τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Guardian: Σε πολυτελή ανοιχτή φυλακή ο Κουφοντίνας
Ολα αυτά, την ώρα που το ζήτημα απασχολεί και τα διεθνή ΜΜΕ, εξαιτίας και των αντιδράσεων από το εξωτερικό.
Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του Guardian, που σημειώνοντας τον σάλο που προκάλεσε η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα, σημειώνει ότι μεταφέρθηκε σε «πολυτελή ανοιχτή φυλακή».
Παράλληλα στο ρεπορτάζ επισημαίνεται η δημόσια καταδίκη από την Ουάσινγκτον και την Άγκυρα για την μετακίνηση του εκτελεστή της «17 Νοέμβρη» από «τις φυλακές φρούριο του Κορυδαλλού, σε μια αγροτική φυλακή στην κεντρική Ελλάδα όπου στις εργασίες περιλαμβάνεται το μάζεμα φρούτων και ο καθαρισμός της υπαίθρου».

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!