2ήμερο ενημέρωσης, εκπαίδευσης και δράσης εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας στις 29-30/09/18



Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παύλου Μελά διοργανώνει διήμερο ενημέρωσης, εκπαίδευσης και δράσης Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας. Το σύνολο των δράσεων θα πραγματοποιηθεί  στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2018 στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου με στόχο να τις παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι απλοί πολίτες, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα του 2ημέρου με τα σχετικά σεμινάρια και τις ασκήσεις θα ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια άσκηση τόσο μεγάλης εμβέλειας στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Το διήμερο έρχεται ως η κορύφωση των ενεργειών πολιτικής προστασίας που ξεκίνησε ο δήμος Παύλου Μελά εδώ και 4 χρόνια, οι οποίες συγκεντρώθηκαν και κωδικοποιήθηκαν στο «Μνημόνιο Ενεργειών Πολιτικής Προστασίας» με την ευθύνη και υπό την εποπτεία του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας. Το Μνημόνιο Ενεργειών έχει τη μορφή εγχειριδίου και βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι αναβαθμίζεται και επικαιροποιείται με στόχο να προσαρμόζεται σε σενάρια αντιμετώπισης έκτακτων καιρικών φαινoμένων και καταστροφών.
Έτσι, για κάθε διαφορετικό σενάριο φυσικής καταστροφής (σεισμός, πυρκαγιά, καύσωνας, πλημμύρα, χιονόπτωση-παγετός, εκρίζωση δέντρων από ισχυρούς ανέμους) υπάρχει ομάδα επιφυλακής στελεχωμένη από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αντίστοιχο σχέδιο κινητοποίησης και δράσης για το γρηγορότερο και αποτελεσματικότερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Στο εγκεκριμένο Μνημόνιο Ενεργειών του Δήμου Παύλου Μελά (ψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο στις 21 Δεκεμβρίου 2015) προβλέπεται μεταξύ άλλων και η συνεργασία του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας με τις Εθελοντικές Ομάδες που ανήκουν στο Μητρώο των Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και δραστηριοποιούνται στο χώρο του Δήμου. Στην προσπάθεια ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων και πιστεύοντας ότι σε αυτό το σκοπό δεν περισσεύει κανείς, ο Δήμος Παύλου Μελά συνεργάζεται με μεγάλη επιτυχία με τη Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, τους Έλληνες Διασώστες, την ΠΡΟΤΕΚΤΑ Παύλου Μελά - Κορδελιού Ευόσμου, τους Εθελοντές Ελλάδος, την ΕΠΟΜΕΑ Δήμου Παύλου Μελά, το 7ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Μετεώρων Πολίχνης και το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Παύλου Μελά καθώς και με την Εθελοντική Ομάδα των Φίλων του Δάσους.
Παράλληλα, τις πολύτιμες συμβουλές του και την πραγματική και επιστημονική του εμπειρία παρέχει ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης τ. Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, που συντονίζει τις εκπαιδευτικές δράσεις σε θέματα Εθελοντισμού και Πολιτικής Προστασίας.
Σε αυτά τα πλαίσια συνεργασίας, κάθε χρόνο συγκροτείται το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο, ενώ γίνεται ενημέρωση για κάθε σενάριο, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, Δήμος Παύλου Μελά με τις αρμόδιες Υπηρεσίες τους, Αστυνομία, Στρατός, Πυροσβεστική, Δασαρχείο, Εθελοντικές Ομάδες) και αναλύονται τα πιθανά προβλήματα, οι επικίνδυνες και ευαίσθητες περιοχές του Δήμου, η ετοιμότητα των υπηρεσιών και οι τρόποι αντίδρασης.
Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας θεωρώντας ότι βασική προτεραιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η πρόληψη, η σωστή ενημέρωση και η εκπαίδευση των πολιτών, διοργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκπαιδευτικές ασκήσεις και σεμινάρια, με τη συνδρομή  όλων των φορέων και των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και εκπαιδευτικά σεμινάρια για αρχάριους με εκμάθηση Α΄ Βοηθειών και αντιμετώπιση εκτάκτων φαινομένων και φυσικών καταστροφών.

Politiki Prostasia 12
Politiki Prostasia 8

Επιπλέον, εφαρμόζεται το πρόγραμμα ''Εθελοντισμός - Μέτρα Αυτοπροστασίας - Α΄ Βοήθειες'', στο οποίο γίνονται μαθήματα Πολιτικής Προστασίας στα σχολεία του Δήμου και σε Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους. Την εκπαίδευση αναλαμβάνουν πιστοποιημένες εκπαιδευτικές ομάδες από τις συνεργαζόμενες Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας. Τέλος, στην αρχή κάθε αντιπυρικής περιόδου γίνονται από το Πυροσβεστικό Σώμα σεμινάρια Πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης  στους εθελοντές πυρασφάλειας του Δήμου Παύλου Μελά.


Πηγή: www.pavlosmelas.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!