Ανοίγουν για το κοινό 27 εμβληματικοί φάροι -Από τα Ψαρά μέχρι τη Σαντορίνη [εικόνες]


Τη δυνατότητα να επισκεφθούν 27 φάρους στην ελληνική επικράτεια θα έχουν οι πολίτες την Κυριακή 19 Αυγούστου, με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας φάρων.

Παράλληλα θα ενημερωθούν για τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτιλιακών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα καθώς και για την προσφορά των φαροφυλάκων.
ΦΑΡΟΣ ΒΡΥΣΑΚΙ ΛΑΥΡΙΟΥ Πρωτολειτούργησε το 1892 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό σκαρδαμύσσων λευκό με έναν τομέα πράσινο και φωτοβολία 14ν.μ. για το λευκό και 8ν.μ. για το πράσινο. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1943, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου , επαναλειτούργησε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1983 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα φωτιστικά μηχανήματα και λειτούργησε με πηγή ενέργειας το ηλεκτρικό ρεύμα. Φωτογραφία: intimenews ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Οι φάροι που μπορεί να επισκεφθεί το κοινό από τις 10.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ την Κυριακή 19 Αυγούστου είναι οι εξής:
Αγ. Νικόλαος - Κέα
Ακρωτήρι - Θήρα
Αρκίτσα - Φθιώτιδα
Μουδάρι - Κύθηρα
Βρυσάκι - Λαύριο
Γερογόμπος - Κεφαλονιά
Γουρούνι - Σκόπελος
Δρέπανο - Πάτρα
Δρέπανο - Χανιά
Κασσάνδρα - Χαλκιδική
Κατάκολο - Ηλεία
Κερί - Ζάκυνθος
Κρανάη - Γύθειο
Ο φάρος στο Μεγάλο Έμβολο του Θερμαικού κόλπου κατασκευάστηκε το 1864 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του ειναι 10,5 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 32 μέτρα. Βρίσκεται στην άκρη της Ναυτικής Βάσης του Πολεμικού Ναυτικού στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης και συνεργάζεται με τον Ραδιοφάρο που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του Θερμαικού στις εκβολές του Αξιού. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13. Ο φάρος κατασκευάστηκε από τη γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων. Ηταν φτιαγμένος από συμπαγείς οπτόπλινθους, όπως οι καμινάδες των πρώτων βιομηχανικών κτιρίων της Θεσσαλονίκης. Μπροστά του, στη βραχώδη ακτή, την περίοδο 1883-1885, Γερμανοί τεχνικοί έχτισαν οχυρά, έπειτα από παραγγελία των Οθωμανών. Τότε λειτουργούσε με καύσιμο το πετρέλαιο. Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο εντάχθηκε στο ελληνικό φαρικό δίκτυο. φωτογραφία: intimenews ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Μεγάλο Έμβολο - Θεσσαλονίκη
Μελαγκάβι - Λουτράκι
Πλάκα - Λήμνος
Κόρακας - Πάρος
Κοκκινόπουλο - Ψαρά
Αλεξανδρούπολη - Αλεξανδρούπολη
Ταίναρο - Λακωνία
Κόπραινα - Άρτα
Κακή Κεφαλή - Χαλκίδα
Μονεμβασιά - Λακωνία
Λάκκα - Παξοί
Βασιλήνα - Εύβοια
Πάππας - Ικαρία
Σπαθί - Σέριφος
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!