Η κρίση τρομάζει τους Τούρκους: Είμαστε παγιδευμένοι, μπορούμε μόνο να προσευχηθούμε


Η λίρα κατρακυλά, οι τιμές των προϊόντων έχουν εκτοξευτεί και οι Τούρκοι έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους. Η οικονομική κρίση τους τρομάζει και πασχίζουν να καταλάβουν τι συμβαίνει.

«Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα από όλα αυτά. Νομίζω είναι πολιτικό. Ο Ερντογάν τσακώνεται με τον Τραμπ και εμείς καταλήγουμε παγιδευμένοι σε μία γωνία», δήλωσε στον Guardian ο Αμπντουλμεσίτ, κουρέας στην Κωνσταντινούπολη. «Μπορούμε μόνο να προσευχόμαστε στον Θεό», συμπλήρωσε.
Η πτώση της τουρκικής λίρας συνεχίστηκε και τη Δευτέρα, ενώ αναλυτές ανησυχούν εδώ και καιρό για την οικονομία της χώρας, τον διψήφιο πληθωρισμό και το υψηλό εξωτερικό χρέος. Παράλληλα, υπάρχουν ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας από τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν διόρισε υπουργό Οικονομίας τον γαμπρό του. Ομως, τα χειρότερα ήρθαν μετά τις αμερικανικές κυρώσεις για την κράτηση του πάστορα Αντριου Μπράνσον, που είχαν ως συνέπεια να ξεφύγει από τον έλεγχο η κόντρα Ουάσινγκτον- Αγκυρας.
Κάποιοι Τούρκοι φοβούνται ότι θα κλείσουν οι επιχειρήσεις τους. Αλλοι, που υποστηρίζουν τον Ερντογάν δηλώνουν ότι θα προτιμούν τα εγχώρια προϊόντα και όχι τα εισαγόμενα. Εκείνοι που απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού, ελπίζουν ότι η πτώση της λίρας θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες.
«Τίποτα δεν θα αλλάξει σε αυτή τη χώρα. Εχω δει τη λίρα σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο τη δεκαετία του ‘90», σχολίασε ένας εργαζόμενος σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος. Από την άλλη, ένας μανάβης δήλωσε ότι αναγκάστηκε να ανεβάσει την τιμή των εισαγόμενων προϊόντων. «Πρέπει να φύγει ο Ερντογάν», σχολίασε.
Κι ενώ οι Τούρκοι πασχίζουν με τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού και του νομίσματος που κατρακυλά, κάποιοι ξένοι- είτε που εργάζονται εκεί και πληρώνονται σε δολάρια, είτε τουρίστες- αγοράζουν πολυτελή προϊόντα. Στα social media το σαββατοκύριακο δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες με ουρές έξω από καταστήματα Luis Vuitton και Chanel.
«Πολλοί τουρίστες, ιδιαίτερα Αραβες, αγοράζουν από το κατάστημά μας. Ομως, κάθε 15 ημέρες πρέπει να φέρνουμε νέα προϊόντα από την Ευρώπη», δήλωσε επικεφαλής πολυτελούς καταστήματος στην Κωνσταντινούπολη. Η ίδια εκτίμησε ότι το κατάστημα μπορεί να κλείσει αν συνεχιστεί η πτώση της λίρας, καθώς θα είναι πιο ακριβή η αγορά υφασμάτων και άλλων υλικών σε ευρώ.
Ξενοδόχος στην περιοχή δήλωσε ότι διπλασίασε τις τιμές από την Παρασκευή, περιμένοντας μεγαλύτερη προσέλευση εξαιτίας της πτώσης της λίρας. «Οι τουρίστες θα έρθουν, αλλά οι Τούρκοι δεν μπορούν πλέον. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε την επιχείρηση, όχι να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση», δήλωσε στον Guardian.

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!