Έργα πρασίνου της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στους δήμους Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων Μενεμένης, Καλαμαριάς Νεάπολης Συκεών, Πυλαίας Χορτιάτη & Κορδελιού Ευόσμου.

27/08/2018

Δεκαεννέα έργα πρασίνου στη Θεσσαλονίκη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Την ένταξη στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 19 έργων πρασίνου ανακοίνωσε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Πρόκειται για έργα ενίσχυσης του πρασίνου στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού άνω των 15 εκ. ευρώ στους Δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, συνολικού ύψους84,5 εκ. ευρώ μόνο για τη Θεσσαλονίκη και άνω των 100 εκ. ευρώ συνολικά για την Κεντρική Μακεδονία.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας«η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ‘τρέχει’ με πολύ γρήγορους ρυθμούς το μεγάλο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, τόσο για τη Θεσσαλονίκη, όσο και για τα υπόλοιπα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα όχι απλώς αναπλάσεων, αλλά μείζονων παρεμβάσεων στην καθημερινότητα των πολιτών, που ξεπερνά σε προϋπολογισμό τα 100 εκατομμύρια ευρώ και διαμορφώνει νέες συνθήκες σε υποβαθμισμένες περιοχές Δήμων της περιοχής μας».
Τα 19 νέα έργα πρασίνου αφορούν σε αναπλάσεις περιοχών, δημιουργία νέων περιοχών πρασίνου και ελεύθερων χώρων, πλατείες και πάρκα, αλλά και γενικότερα σε παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης, στις περιοχές που την έχουν περισσότερο ανάγκη.
«Για εμάς ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στόχος ήταν να κινητοποιήσουμε τους Δήμους, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, ώστε να υποβάλουν σύντομα ώριμες προτάσεις έργων, με σεβασμό στα κριτήρια του προγράμματος, για να απορροφήσουμε το ταχύτερο δυνατό τα κονδύλια και να υλοποιήσουμε αναγκαία έργα για τους πολίτες. Το πόσο σημαντικό είναι αυτό το πρόγραμμα για εμάς το αποδείξαμε με την έναρξή του, όταν υποχρέωσή μας ήταν να διαθέσουμε το 5% του ΕΣΠΑ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα κι εμείς αποφασίσαμε να διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό, διαθέτοντας 10% από τους ευρωπαϊκούς πόρους που διαχειριζόμαστε. Η πίεσή μας είναι διαρκής και αποδίδει καρπούς. Αν και το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη είναι το μόνο στην Ελλάδα που αφορά σε οχτώ αντί ενός Δήμους, με προφανείς τις δυσκολίες του εγχειρήματος, πλέον είναι πρώτο σε ρυθμούς υλοποίησης, σε όλη τη χώρα. Θέλω να συγχαρώ τους Δήμους και τους φορείς που συμμετέχουν για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν μαζί μας και την καλή συνεργασία και ιδιαίτερα την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου για τη συνεισφορά της στην ταχεία και ορθή εκτέλεση του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Αναφερόμενος στα 19 έργα πρασίνου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι ο τομέας αυτός στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης είναι «εμβληματικός» και στόχος είναι «η δημιουργία περισσότερου πρασίνου, όπου αποδεδειγμένα πάσχει η Θεσσαλονίκη και μάλιστα πράσινων χώρων, οι οποίοι θα ενταχθούν στην καθημερινότητα των πολιτών και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στο πολεοδομικό συγκρότημα».

Τα 19 έργα ανά δήμο παρουσίασε η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, επισημαίνοντας τη στενή συνεργασία με τους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος και την αναγκαιότητα των παρεμβάσεων για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης:

-Δήμος Θεσσαλονίκης
1.Ανάπλαση πλατείας Μαβίλη – 1,5 εκ. ευρώ.
2.Ανάπλαση πάρκου Νίκου Παπάζογλου (πρώην Αγίου Θεράποντα) – 830.000 ευρώ.
3.Διαμόρφωση χώρου πρασίνου στη συμβολή Παπαναστασίου και Βούλγαρη – 990.000 ευρώ.
4.Ανάπλαση πλατείας Αγίου Σπυρίδωνα στην Τριανδρία – 253.500 ευρώ.
5.Αναπλάσεις δυο πάρκων γειτονιάς (Βαρόνου Χιρς – Γαμβέτα και Ορέστου – Μακεδονίας – Δελφών) – 323.000 ευρώ.

-Δήμος Παύλου Μελά
1.Αστική αναζωογόνηση Νικόπολης – 1,2 εκ. ευρώ.

-Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης
1.Αναβάθμιση πρασίνου στις εργατικές κατοικίες Δαβάκη – Παπαφλέσσα – Γευγελή – Ν. Πλαστήρα – 2,2 εκ. ευρώ.
2.Χώρος πρασίνου μεταξύ των οδών Καραντινού και Ρόδων στη συνοικία Βοσπόρου – 500.000 ευρώ.

-Δήμος Καλαμαριάς
1.Ανακατασκευή πάρκου Ούλωφ Πάλμε στη Νέα Κρήνη – 781.000 ευρώ.
2.Χώρος πρασίνου μεταξύ των οδών Γ. Γεννηματά – Δ. Στρογγύλη – Μακεδονίας – 335.000 ευρώ.
3.Χώρος πρασίνου μεταξύ των οδών Βιοπούλου – Δεληγιαννίδη – Παγκάλου – Αταλάντης – 260.000 ευρώ.
4.Χώρος πρασίνου μεταξύ των οδών Κυρίλλου και Μεθοδίου, Μαυρομάτη και Ιεροψαλτών – 345.000 ευρώ.
5.Χώρος πρασίνου μεταξύ των οδών Σταυριανίδη – Παπάζογλου – Καρυοφύλλη – 148.000 ευρώ.

-Δήμος Νεάπολης – Συκεών
1.Ανάπλαση πάρκου «Ρουμανικών» στη Νεάπολη - 1,75 εκ. ευρώ.
2.Διαμόρφωση πράσινου υπαίθριου χώρου επί της Ρήγα Φεραίου – Λαϊκή Αγορά Συκεών – 500.000 ευρώ.

-Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη
1.Διαμόρφωση πλατείας στην περιοχή της Αγίας Γλυκερίας – 1,5 εκ. ευρώ.
2.Χώροι πρασίνου στην επέκταση της Πυλαίας στην περιοχή Δελφών – 1,5 εκ. ευρώ.
3.Διαμόρφωση πάρκου Τριανταφυλλοπούλου στη Μαλακοπή – 150.000 ευρώ.

-Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου
1.Πυρήνες τοπικού πρασίνου πάνω από την περιφερειακή οδό – 201.000 ευρώ.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!