Ηράκλειο: Με drones και ψηφιακά συστήματα θωρακίζουν την Πολιτική Προστασία


Με drones για εναέρια επιτήρηση και με ένα ψηφιακό σύστημα που θα επιτρέπει σε κάθε στιγμή ενός έκτακτου γεγονότος να γίνεται η σωστή διαχείριση του προσωπικού και των μέσων για την αντιμετώπισή του, θωρακίζεται το Ηράκλειο Κρήτης.

Οι διαδικασίες για την ουσιαστική αναβάθμιση του κρίσιμου όσο και ευαίσθητου τομέα της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να έχουν προχωρήσει στις ενέργειες που θα επιτρέψουν στον δήμο να στήσει ένα ασφαλές, έγκαιρο και αποτελεσματικό σύστημα το οποίο αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας θα μπορεί να παρέχει κρίσιμες πληροφορίες την ώρα που συμβαίνει ένα έκτακτο γεγονός.
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν άτυπα στο δημαρχείο του Ηρακλείου, κατά την διάρκεια της σημερινής έκτακτης σύγκλησης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου για την αντιπυρική περίοδο, σε μια συνεδρίαση όπου συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Δήμος, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Σώματα Ασφαλείας, Στρατός Ξηράς, εθελοντικές ομάδες, η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων και στελέχη κρίσιμων υπηρεσιών που εμπλέκονται στον τομέα της πρόληψης,συζήτησαν για τα μέτρα που λαμβάνονται κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ χάραξαν και τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν το επόμενο διάστημα.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης φάνηκε ξεκάθαρα πως η πρόσφατη τραγωδία στην Αττική με τις φονικές πυρκαγιές και τις πρωτοφανής εικόνες που διαδραματίστηκαν, έχουν θορυβήσει όλους τους εμπλεκόμενους με το κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας. Γι αυτό και αναζητούνται τρόποι βελτίωσης του υφιστάμενου μοντέλου, μέσω της πρόληψης αλλά και της σωστής ενημέρωσης - εκπαίδευσης των πολιτών, οι οποίοι είναι και αυτοί που θα κινδυνέψουν σε ένα έκτακτο γεγονός, φυσική καταστροφή ή άλλο συμβάν που θα απειλήσει τις ζωές αλλά και τις περιουσίες τους.
Επιτήρηση και οργάνωση
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, αποκαλύφθηκε πως ο δήμος Ηρακλείου σχεδιάζει να βελτιώσει ριζικά τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και κυρίως τα μέσα με τα οποία θα μπορεί να έχει ακριβή εικόνα σε κάθε έκτακτο συμβάν, ώστε να μπορούν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες να επέμβουν.
Ένα σημαντικό κομμάτι της όλης προσπάθειας είναι η απόκτηση drones τα οποία θα επιτρέπουν την από αέρος επιτήρηση περιοχών, ώστε αν υπάρχει ακριβής εικόνα, με ταχύτητα και ασφάλεια, ώστε στη συνέχεια να αναλαμβάνουν δράση οι αντίστοιχες υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας (Πυροσβεστική, Αστυνομία ή και το Λιμενικό). Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, στόχος είναι να αποκτηθεί drone το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να επιχειρεί και τη νύχτα με την λειτουργία και θερμικής κάμερας.
Επίσης, βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από την οποία θα υπάρχει ακριβής εικόνα για τα οχήματα και το προσωπικό του Δήμου και των υπηρεσιών του, ώστε ανά πάσα στιγμή -κατά την διάρκεια ενός έκτακτου γεγονότος- η υπηρεσία να γνωρίζει που επιχειρεί τι, ώστε να προβαίνει άμεσα στις αντίστοιχες ενέργειες. Τα συστήματα αυτά, πέρα από την ορθολογική διαχείριση των διατιθέμενων μέσων, θα επιτρέπουν την έγκαιρη παρέμβαση όπου κριθεί αναγκαίο και με βάση τις εντολές που θα δίνονται από το Συντονιστικό Όργανο που θα έχει την ευθύνη για την διαχείριση της κρίσης εκείνη την ώρα.
Τέλος, αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα απ΄ όλους τους εμπλεκόμενους είναι η ανάγκη για σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών, ώστε να είναι ετοιμοι σε περίπτωση ενός έκτακτου φαινομένου να αντιδράσουν και το κυριότερο να μην πανικοβληθούν. Όπως έχει αποφασιστεί, στις 12 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο ειδική ημερίδα για την Πολιτική Προστασία, ενώ θα ακολουθήσουν και ασκήσεις με τη συμμετοχή και πολιτών, ώστε όλοι να είναι έτοιμοι, προετοιμασμένοι και καλά πληροφορημένοι, αν και όποτε χρειαστει.
Πηγή: ekriti

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!