Επετειακές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με επίκεντρο τα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ

24/09/2018

Επετειακές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου
με επίκεντρο τα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ

Επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου συνδιοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο  29 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 ηΠεριφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου. Τις εκδηλώσεις, στις οποίες έχουν προσκληθεί να παραστούν επίσημοι εκπρόσωποι ξένων κρατών, θα ευλογήσει η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.
Οι διοργανωτές φορείς υπογραμμίζουν την ξεχωριστή σημασία της επετείου της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την υπογραφή της «Ανακωχής της Θεσσαλονίκης» και αποτίνουν φόρο τιμής στα θύματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου που έχουν ενταφιασθεί στα Συμμαχικά Στρατιωτικά Κοιμητήρια του Ζέιντενλικ στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Τα συμμαχικά κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, μαζί με τα υπόλοιπα ιστορικά μνημεία μαχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελούν το λεγόμενο «Μέτωπο της Θεσσαλονίκης»έναν από τους 10 σημαντικότερους και πιο αναγνωρισμένους τόπους ιστορικού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς στο Ζέιτενλικ αναπαύονται περισσότεροι από 20.500 στρατιώτες, από όλες τις χώρες που πολέμησαν για τις δυνάμεις της Αντάντ στο πλαίσιο της Βαλκανικής Εκστρατείας.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων και εφημερίδων της περιόδου του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου (επιμέλεια έκθεσης: Κωνσταντίνος Νίγδελης) και «Βραδιά μνήμης για τα 100 χρόνια από το Μεγάλο Πόλεμο», που περιλαμβάνει συναυλία προς τιμήν των προσκεκλημένων στη Μονή Λαζαριστών. Στη συναυλία θα παρουσιαστεί το κονσέρτο «Εκ Νεκρών» για πιάνο, ορχήστρα και χορωδία σε παγκόσμια πρώτη,ένα έργο του πιανίστα-συνθέτη Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη, το οποίο ο καλλιτέχνης προετοίμασε ειδικά για την επέτειο των 100 ετών από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
          Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί για το κοινό της Θεσσαλονίκης σε νέες ημερομηνίες και χώρο, που θα ανακοινωθούν προσεχώς από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πλήρες πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου έχει ως εξής:

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018
18.30 Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης (Μονή Λαζαριστών) Φουαγιέ
Έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων και εφημερίδων της περιόδου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Επιμέλεια έκθεσης: Κωνσταντίνος Νίγδελης (ιστορικός, συγγραφέας, διευθυντής Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυροπόλεως)

19.30 Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης (Μονή Λαζαριστών) Αίθουσα «Σωκράτης Καραντινός»
Χαιρετισμοί επισήμων.

20.30 Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης (Μονή Λαζαριστών) Αίθουσα «Σωκράτης Καραντινός»
«Βραδιά μνήμης 100 χρόνια από τον Μεγάλο Πόλεμο»   
Συναυλία με έργα Beethoven, Purcell, Λοΐζου, Rosso, Lennon και σε Α’ παγκόσμια εκτέλεση το κονσέρτο του Γ.Ε. Λαζαρίδη «εκ Νεκρών» για πιάνο, ορχήστρα και χορωδία.
Διεύθυνση ορχήστρας: Ζωή Τσόκανου
Πιάνο: Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης
Σοπράνο: Σοφία Μητροπούλου
Χορωδία: Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης
Διδασκαλία: Μαίρη Κωνσταντινίδου
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Αθανάσιος Κολαλάς
Παραγωγή - Διοργάνωση: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018
09.00 Πατριαρχικό Συλλείτουργο, ιερουργούντων της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ Βαρθολομαίου και του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας κ.κ Ειρηναίου, συνιερουργούντων του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου, του Εκπροσώπου του Πατριαρχείου Μόσχας και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβα.
Θα τελεστεί υπαιθρίως, μπροστά στο μνημειακό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου (σερβικό μνημείο).

10.00 Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιντενλικ
Τέλεση μνημοσύνου και κατάθεση στεφάνων από την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, στα μνημεία των πεσόντων στους τομείς της Σερβίας, Ρωσίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Ελλάδας.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!