125.000 voucher για παιδικούς σταθμούς


Συνολικά 125.000 voucher για στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θα διατεθούν φέτος, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, δεσμευόμενος για την αναμενόμενη διάθεση επιπλέον 31.000 voucher έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «δεν είμαστε ακόμη στην ιδανική κατάσταση, αλλά δεδομένων των οικονομικών δυνατοτήτων, η πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ενισχύσει σημαντικά τους εθνικούς πόρους για το πρόγραμμα αυτό, αποτυπώνεται με στοιχεία».
Εξάλλου, ακόμη και με τα επιπλέον voucher χιλιάδες παιδιά θα μείνουν και πάλι εκτός των δομών, αφού σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Θ. Γκοτσόπουλος έχουν γίνει 142.000 αιτήσεις.
Μιλώντας στη Βουλή ο Αλ. Χαρίτσης ανέφερε ότι φέτος, από εθνικούς πόρους θα διατεθούν 277 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση των τριών προγραμμάτων που τρέχουν (χρηματοδότηση με voucher, δημιουργία νέων δομών με αύξηση της διαθεσιμότητας και εναρμόνιση με το νέο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών). Μέχρι στιγμής, είπε, απ' την πρώτη κατανομή έχουν διατεθεί 94.000 voucher.
Έκανε μάλιστα λόγο για αύξηση τους κατά 6,5% σε σχέση με πέρυσι και σημείωσε πως ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν διατέθηκαν από εθνικούς πόρους τόσα χρήματα για την υλοποίηση των προγραμμάτων για τους παιδικούς σταθμούς
«Δέσμευσή μας είναι ότι με τη 2η κατανομή που θα ολοκληρωθεί μέσα στον μήνα, θα χορηγηθούν voucher σε όλες τις οικογένειες που θα βρουν θέση σε βρεφικούς, παιδικούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς» είπε ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη και διευκρίνισε ότι φέτος θα διατεθούν συνολικά 125.000 με 126.000 voucher.
Αναφορικά με το ζήτημα της έλλειψης θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια, και προχωρά και η χρηματοδότηση προς τους δήμους για την ίδρυση νέων τμημάτων. Μάλιστα, κατόπιν προτάσεων 104 δήμων, για το 2018, για τμήματα συνολικής δυναμικότητας περίπου 2.500 παιδιών, έχει προσδιοριστεί προϋπολογισμός 15.000.000 ευρώ, από εθνικούς πόρους.
Με βάση στοιχεία που επικαλέστηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ φέτος υποβλήθηκαν 161.360 αιτήσεις παιδιών, το πολυπόθητο voucher έλαβαν μόλις 93.611 παιδιά, ενώ 65.000 παιδιά από οικογένειες που σε ποσοστό 65% αποτελούνται από άνεργους γονείς και μερικώς απασχολούμενους, αποκλείστηκαν. Ο κ. Συντυχάκης είπε επίσης ότι τα 93.611 παιδιά που πανελλαδικά πήραν το voucher, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουν να βρουν στην πόλη τους μια θέση σε δομές, καθώς δεν φτάνει να έχουν το voucher αλλά πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!