Έκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ σε κάθε πυρόπληκτο φοιτητή του πανεπιστημίου Κρήτης


Έκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ στους φοιτητές που διέμεναν στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Κρήτης, άμεση στέγασή τους σε ξενοδοχεία της πόλης και μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου που επισκέφτηκε σήμερα το Ηράκλειο Κρήτης.
Συγκεκριμένα, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 16:00 στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου, του Πρύτανη, βουλευτών των κομμάτων και φορέων της πόλης, ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:
Ο κ. Γαβρόγλου μετέβη το μεσημέρι στο Ηράκλειο Κρήτης και συναντήθηκε στις 15:00 στο χώρο της Πρυτανείας με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου, ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε τους χώρους που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Ο ίδιος, μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης δήλωσε:
Τόσο η οργάνωση των έκτακτων μέτρων για την αποκατάσταση των καταστροφών όσο και η έκτακτη οικονομική βοήθεια προς τους φοιτητές που διέμεναν στην Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου της Κρήτης, είναι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται με αποκλειστική ευθύνη και συντονισμό της Πολιτείας. Είναι χρέος της Πολιτείας και σε αυτό το χρέος ανταποκρινόμαστε άμεσα. Η βούληση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά είναι να αντιμετωπισθούν άμεσα οι καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς, να στεγαστούν οι φοιτητές και να αποκατασταθεί η ακαδημαϊκή λειτουργία στο Πανεπιστήμιο. Και χαίρομαι που όλοι οι φορείς της Κρήτης συστρατεύονται μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια. Άμεσα ο κάθε ένας από τους φοιτητές της Εστίας θα λάβει 2.000 ευρώ για να καλύψει τις πρώτες ανάγκες του. Επίσης, από απόψε οι φοιτητές θα στεγαστούν σε ξενοδοχείο της πόλης και ταυτόχρονα θα γίνουν όλες οι ενέργειες για την μονιμότερη στέγασή τους μέχρι τη λήξη της ακαδημαϊκής χρονιάς. Η Πολιτεία θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών ώστε το Πανεπιστήμιο Κρήτης να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.
Ο κ. Γαβρόγλου, συνοδευόταν από τους βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Βαρδάκη, Ηγουμενίδη και Μιχελογιαννάκη, τον πρύτανη Οδυσσέα Ζώρα και τον γραμματέα της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Γ.Παυλιδάκη. Ο υπουργός συναντήθηκε και με τους φοιτητές, οι οποίοι με απόφαση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Οδυσσέα Ζώρα, μεταφέρθηκαν και διαμένουν προσωρινά στο Κλειστό Γυμναστήριο του Πανεπιστημίου, στις Βούτες.
Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κα. Μαυρομάτη, τόνισε πως οι μέχρι στιγμής μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έδειξαν πως όλα είναι σε φυσιολογικό επίπεδο και οι πρώτες μετρήσεις για τον αμίαντο ήταν φυσιολογικές.
Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης κ. Τερζάκης ανέφερε πως τα σχολεία της περιοχής θα μείνουν κλειστά και την Τρίτη μέχρι να γίνουν πλήρεις καθαρισμοί και πιθανόν να ανοίξουν ξανά τη Τετάρτη.
Όσον αφορά στα εργαστήρια του Μουσείου, ο υπουργός τόνισε πως «ευτυχώς οι συλλογές δεν καταστράφηκαν, όμως οι χώροι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής του Πρυτανικού Συμβουλίου θα αποφασιστεί η μεταφορά των εργαστηρίων στο απέναντι ακριβώς άσπρο κτίριο, με έξοδα του Υπουργείου».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι φοιτητές θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο «Αστέριον» στη Νέα Αλικαρνασσό, το οποίο έχει λίγο χρόνια που δεν λειτουργεί, με τον ιδιοκτήτη να φαίνεται θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο.
Χρηματοοικονομική μελέτη για τη φοιτητική στέγη στην Κρήτη
Παράλληλα, σήμερα, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε στην Αθήνα με τον αντιπρύτανη Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κρήτης Κωνσταντίνο Σπανουδάκη.
Η προ ημερών προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας των δύο πλευρών που έχει ως στόχο την επίλυση του προβλήματος φοιτητικής στέγης τόσο στην Κρήτη, όσο και πανελλαδικά.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εκπόνηση χρηματοοικονομικής μελέτης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην οποία θα εξετάζονται όλα τα δυνατά σενάρια χρηματοδότησης ενός έργου οικοδόμησης φοιτητικών κατοικιών, το οποίο θα αποτελέσει πρότυπο και θα ενταχθεί σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση αντίστοιχων προβλημάτων σε όλη τη χώρα.
Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην καταγραφή των σχετικών αναγκών και την ιεράρχησή τους.
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης υπογράμμισε πως το Υπουργείο Οικονομίας αντιμετωπίζει θετικά το εγχείρημα που αφορά στο σύνολό της την φοιτητική και εκπαιδευτική κοινότητα και που, ταυτόχρονα, θα λειτουργήσει θετικά στην ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας.
Έκτακτη χρηματοδότηση και για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο
Μετά από τη φωτιά η οποία σημειώθηκε την Κυριακή στο χώρο του Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα σε χώρους που στεγαζόταν υπηρεσίες του  Βενιζέλειου Νοσοκομείου και την ολοκληρωτική καταστροφή σε κάποιους από αυτούς, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Πολάκης, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, έδωσε εντολή για έκτακτη επιχορήγηση του Βενιζέλειου.
Το ύψος της επιχορήγησης θα καθοριστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες και αφού ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών οι οποίες προκλήθηκαν.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!