9.120 ρευματοκλοπές εντοπίστηκαν το 2017


Στο 4,2% της ενέργειας που εισέρχεται στο δίκτυο εκτοξεύτηκαν οι απώλειες από ρευματοκλοπές το 2017, έναντι 0,2% το 2005, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η οποία πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΘ. Αντίστοιχη είναι η αύξηση στις ρευματοκλοπές που εντόπισαν τα συνεργεία της ΔΕΗ / ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες από 400 το 2006 έφτασαν σε 11.685 το 2016 και 9.120 το 2017.
Ωστόσο, μετά την αλματώδη αύξηση των προηγούμενων ετών, το 2018 καταγράφεται τάση μείωσης των ρευματοκλοπών σύμφωνα με στοιχεία του Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ).
Η πάταξη του φαινομένου θα επιτρέψει σε βάθος χρόνου και την ελάφρυνση των καταναλωτών, αφού σήμερα το κόστος της ενέργεια που κλέβουν οι επιτήδειοι από το δίκτυο, όπως είπε μιλώντας στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου, κατανέμεται στους λοιπούς καταναλωτές.
«Το φαινόμενο των ρευματοκλοπών, ενώ τα προηγούμενα χρόνια παρουσίαζε μια αύξηση, φέτος οι ενδείξεις μας είναι ότι έχει σταθεροποιηθεί και μάλιστα, με βάση τους υπολογισμούς των απωλειών στο δίκτυο, έχει μια ελαφρά μείωση» επισήμανε ο κ. Χατζηαργυρίου.
Οπως εκτιμά, με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο είναι βέβαιο ότι τα πράγματα θα πάνε ακόμα καλύτερα. «Ηδη οι περισσότεροι από εκείνους που συλλαμβάνονται για ρευματοκλοπή σπεύδουν να πληρώσουν τα ποσά που τους καταλογίζονται».
Σύμφωνα με τον Ν. Χατζηαργυρίου, κατά καιρούς έχουν συλληφθεί ακόμη και σπείρες που αναλαμβάνουν έναντι αμοιβής την παρέμβαση στον μετρητή για να γίνει η κλοπή ενέργειας. Σε ό,τι αφορά την πώληση συσκευών που δήθεν επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας, στην πραγματικότητα η εξοικονόμηση προέρχεται από κλοπή ρεύματος.
Οι επιδόσεις στο ζήτημα πάταξης των ρευματοκλοπών αναμένεται να είναι καλύτερες, καθώς θα συνδεθούν και με τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ που καθορίζονται από τη ΡΑΕ.
Συγκεκριμένα, αφού συμφωνηθεί ένας συγκεκριμένος ετήσιος στόχος, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει όφελος αν τον πετυχαίνει ή τον ξεπερνά, ενώ αν ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, τότε το έσοδό του θα μειώνεται.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!