Αχτσιόγλου: Οι «θεσμοί» δεν αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού


Στο ασφαλιστικό σύστημα, σε συνάρτηση με τις συναντήσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των «θεσμών», αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό «NEWS 24/7». 
Η κ.  Αχτσιόγλου έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της περικοπής των συντάξεων εντός του 2019, υποστηρίζοντας ότι «διαρθρωτικά και δημοσιονομικά» το εν λόγω μέτρο «δεν είναι αναγκαίο».
«Οι θεσμοί δεν αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου και υπογράμμισε ότι η αναλογιστική μελέτη, που είναι σε ισχύ μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 και δείχνει την προβολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης έως το 2070 «έχει εγκριθεί από την Κομισιόν».
Η υπουργός σημείωσε ότι η Αθήνα ενημέρωσε τους θεσμούς ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη σε λίγα χρόνια θα ταυτιστεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσει το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς (περικοπή συντάξεων) και πρόσθεσε ότι οριστική αποσαφήνιση του ζητήματος αυτού θα υπάρξει στις αρχές Οκτωβρίου, όταν θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019. 
Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε, επίσης, ότι οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα μετά την 21η Αυγούστου δεν αποτελεί «διαπραγμάτευση».
«Αυτό που έγινε αυτή την εβδομάδα και στις επαφές που υπήρχαν ήταν ενημέρωση και υποβολή στοιχείων από τη δική μας πλευρά», είπε η κ. Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι «υποβάλαμε εκ νέου τα στοιχεία αυτά, τα οποία πια επιβεβαιωμένα αποδεικνύουν ότι διαρθρωτικά και δημοσιονομικά το μέτρο δεν είναι αναγκαίο».
Σημειώνεται ότι χθες (Πέμπτη), η κ. Αχτσιόγλου είχε εμφανιστεί κατηγορηματική, απαντώντας πως «εκτιμούμε ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο. Τελεία», σε ερώτηση περί εναλλακτικών σεναρίων περικοπής των συντάξεων. Η κ. Αχτσιόγλου είχε δηλώσει ότι ο δημοσιονομικός στόχος για πλεόνασμα 3,5% όχι μόνο επιτυγχάνεται χωρίς την περικοπή των συντάξεων αλλά προκύπτει και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος της τάξης των 800 εκατ. ευρώ.
Επίσης, είχε συμπληρώσει ότι «οι εταίροι μας αποδέχονται πως το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό», καθώς το ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι βιώσιμο.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!