Τηλεδιασκέψεις για τις συντάξεις


Σε ανοιχτή επικοινωνία με τους θεσμούς, οι οποίοι χθες το απόγευμα αναχώρησαν από την Αθήνα, θα βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να εξαφανίσει το «ψαλίδι» στις συντάξεις από τον προϋπολογισμό του 2019.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού κατατίθεται 1η Οκτωβρίου στη Βουλή και στόχος είναι να μην υπάρχει μέσα το μέτρο, έστω και αν οι τελικές αποφάσεις ληφθούν τον Νοέμβριο από την ευρωζώνη σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών (Eurogroup).
Κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων που γίνονται με τους θεσμούς επιβεβαίωσε το χθεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τον «αγώνα δρόμου προκειμένου να σωθούν οι συντάξεις».
Οπως είπε χαρακτηριστικά, τα «καλά πράγματα καλό είναι να γίνονται νωρίτερα». Το οικονομικό επιτελείο έχει δύο εβδομάδες στη διάθεσή του προκειμένου μέσα από τις τηλεδιασκέψεις που θα ακολουθήσουν να εξασφαλίσει τη συναίνεση από όλες τις πλευρές των θεσμών και όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στηρίζει με το παραπάνω τις ελληνικές θέσεις, ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό.
Ο πρώτος μεταμνημονιακός κύκλος των συζητήσεων του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη με τους δανειστές κατέληξε σε συμφωνία για το κόστος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Να σημειωθεί ότι οι διαφορές που είχαν για το συγκεκριμένο θέμα από την αρχή ήταν πολύ μικρές.
Και πώς μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που οι φορολογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού έγιναν με γνώμονα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Ενα ακόμη ζήτημα που μένει να οριστικοποιηθεί είναι ο χρόνος εφαρμογής των αντίμετρων. Αυτό είναι δουλειά της κυβέρνησης και όχι των δανειστών, οι οποίοι δεν μπορούν να επιβάλουν «ποια αντίμετρα θα γίνουν και πότε».
Ολα αυτά βέβαια είναι σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο και τα περιθώρια που δημιουργούνται για αντίμετρα όχι μόνο για το 2018 και το 2019, που ακόμη δεν έχουν κλείσει, αλλά και για τα επόμενα δύο χρόνια 2020 και 2021.
Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει δημοσιονομικό χώρο 3,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις.
Η απόσυρσή του θα σηματοδοτήσει αλλαγές και στις υφιστάμενες προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου. Σε κάθε περίπτωση αυτές θα γίνουν μετά το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, στο οποίο οι υπουργοί Οικονομικών θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για το θέμα των συντάξεων.
Αλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, «στην παρούσα φάση δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα παρά μόνο συζητήσεις».
Συμπλήρωσε δε πως οι δύο πλευρές «δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις, διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση». Νωρίτερα είχε προηγηθεί δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές μετέδιδε πως οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό έπειτα και από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο και πλέον δεν μιλούν για αναβολή του μέτρου (έχει νομοθετηθεί), αλλά για ακύρωσή του.
Οι ίδιες πηγές μάλιστα ανέφεραν ότι οι θεσμοί έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης.
Χθες ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 8μηνο από τα οποία προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα 3,139 δισ. ευρώ το συγκεκριμένο διάστημα. Το ποσό είναι υπερτριπλάσιο σε σχέση με τον στόχο των 917 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31,851 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 919 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Την ίδια στιγμή οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018 είναι μειωμένες κατά 1,227 δισ. ευρώ στα 33,089 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!