Νέες αυξήσεις σε αέριο και ηλεκτρικό λόγω κατάρρευσης της λίρας


Με την εντεινόμενη νομισματική κρίση να κάνει τον πληθωρισμό στην Τουρκία να καλπάζει, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για την ενέργεια ανακοίνωσε την αύξηση της τιμής στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια κατά 14%.
Ειδικότερα, η κρατική εταιρεία αγωγών πετρελαίου και αερίου Botas αύξησε τις τιμές του φυσικού αερίου κατά 14% για βιομηχανική χρήση και κατά 9% για οικιακή χρήση, με τις νέες τιμές να ισχύουν από σήμερα. Αντίστοιχες αυξήσεις ισχύουν και στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Η Τουρκία εξαρτάται από τις εισαγωγές για το σύνολο σχεδόν των ενεργειακών αναγκών της και η κρίση της λίρας έχει αυξήσει το κόστος, σε εθνικό νόμισμα, του πετρελαίου και του αερίου.
Εξαιτίας της διένεξης με τις ΗΠΑ, με αφορμή την κράτηση από τις τουρκικές αρχές του πάστορα Μπράνσον, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για κατασκοπία, και των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, η τουρκική λίρα έχει σημειώσει φέτος πτώση κατά 42% έναντι του δολαρίου.
Στην κρίση έχουν συμβάλει και οι ανησυχίες για τον έλεγχο που ασκεί ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική.
Η αύξηση στο κόστος της ενέργειας έρχεται να προστεθεί στις υψηλές τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, εξαιτίας της κατάρρευσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας αλλά και των φόβων για τις επιπτώσεις της στην ευρύτερη οικονομία της χώρας και στις τράπεζες.
Άλλωστε ο οίκος Moody's υποβάθμισε 20 τουρκικές τράπεζες και μέχρι το τέλος του 2019 η Τουρκία καλείται να αποπληρώσει εξωτερικό χρέος ύψους 179 δισ. δολαρίων.
Πολλοί οικονομολόγοι εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την αδυναμία της κεντρικής τράπεζας να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έφθασε τον Ιούλιο σχεδόν στο 16%, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 14 χρόνια.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις τον περασμένο μήνα η Botas είχε αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικού κατά 50% και για οικιακή χρήση κατά 9%, ενώ για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος 14% για βιομηχανική χρήση και 9% για οικιακή.
Μόνο στη Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στην Τουρκία, σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης, οι λιανικές τιμές αυξήθηκαν κατά 2,23% τον Αύγουστο έναντι του Ιουλίου, έναντι του ίδιου μήνα πριν από ένα χρόνο η αύξησή τους φθάνει το 14,99%.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!