ΠΟΥ: Ανησυχητική η αύξηση ασθενειών που οφείλονται σε κουνούπια


Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των ασθενειών που οφείλονται στα κουνούπια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η Μόνιμη Επιτροπή του ΠΟΥ για την Ευρώπη ζητά αποτελεσματική εφαρμογή των οδηγιών του, την ενίσχυση της ετοιμότητας και τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των κρατών.
Τα αποτελέσματα των εργασιών της υποομάδας για τον έλεγχο των κουνουπιών της Μόνιμης Επιτροπής της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ Ευρώπης παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος στη συνεδρίαση τής που διεξάγεται στη Ρώμη.
Εκεί συζητήθηκε το θέμα του ελέγχου και της επιδημιολογικής επιτήρησης των ασθενειών που μεταδίδονται με διαβιβαστές (κουνούπια) στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και το σχέδιο δράσης για τα έτη 2014- 2020.
Όπως αναφέρθηκε, σε επιχειρησιακό επίπεδο υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στον έλεγχο των κουνουπιών μεταξύ των κρατών-μελών του ΠΟΥ Ευρώπης.
Προγράμματα ελέγχου κουνουπιών ευρείας κλίμακας υλοποιούνται κυρίως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Νότια Γερμανία και σε ορισμένες βαλκανικές χώρες, ενώ ο συνολικός αριθμός των ατόμων που εργάζονται στον τομέα είναι περιορισμένος: περίπου 1.500 τεχνικοί συνολικά.
Επίσης, διαπιστώνονται προβλήματα στο ερευνητικό επιστημονικό επίπεδο, αλλά και στον συντονισμό και τη διακυβέρνηση.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πρέπει να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση των κουνουπιών στον αστικό ιστό και στην αύξηση της ετοιμότητας και της ικανότητας των επιχειρησιακών μονάδων, καθώς και έναρξη ελέγχου των κουνουπιών σε ευρεία κλίμακα όπου αυτό είναι απαραίτητο.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Μπασκόζο, «είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε ακόμη. Χρειάζεται επείγουσα και ολοκληρωμένη δράση και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους τρόπους που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα».
Όπως σημείωσε, μέχρι τώρα αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο τοπικής μετάδοσης και εμφάνισης ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια σε δεκτικές περιοχές, ωστόσο «η αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσει συνολικά και θα ασκήσει αυξανόμενη πίεση στα συστήματα δημόσιας υγείας στην περιοχή μας. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την έγκαιρη αντιμετώπιση επιδημιών που οφείλονται στα κουνούπια».
«Πρωταρχικά, πρέπει να ενισχύσουμε και να δημιουργήσουμε ικανά συστήματα δημόσιας υγείας στην περιοχή μας, ενώ η ικανότητα του ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να ενισχυθεί επειγόντως», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!