Μετακίνηση του κυκλώνα σταδιακά προς τη Στερεά Ελλάδα


Νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενημερώνουν για την εξέλιξη του μεσογειακού κυκλώνα που έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές. Οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες κατά περιόδους θα είναι πολύ ισχυρές και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένου της Αττικής.
Οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν υψηλό κυματισμό και μεγάλη άνοδο της στάθμης των υδάτων στη Νότια Πελοπόννησο προκαλώντας υλικές ζημιές στις παράκτιες περιοχές. Ειδικότερα, έντονα ήταν τα φαινόμενα στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας. 
Το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με αναφορά εμπορικού πλοίου, ο άνεμος στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Μεθώνης έφτασε στα 90 km/h (10 Μποφόρ). Επίσης μετωρολογικοί σταθμοί στη Μεσσηνία και τη Λακωνία κοντά στο κέντρο του συστήματος ανέφεραν ανέμους έντασης εφτά Μποφόρ με ριπές ακόμη ισχυρότερες.
Ο κυκλώνας εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους έφερε και ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν ιδιαίτερα τους νομούς Αργολίδας και Κορινθίας, δημιουργώντας έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.
Στις Σπέτσες και το Κρανίδι Αργολίδας το ύψος βροχής ξεπέρασε τα 110 και 100 mm αντίστοιχα και οι καταιγίδες μετακινούνται σταδιακά προς τη Στερεά Ελλάδα.
Τις επόμενες ώρες οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες κατά περιόδους θα είναι πολύ ισχυρές και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένου της Αττικής.
Την Κυριακή (30/09) αναμένονται νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνές. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειώνονται αρχικά σε όλη σχεδόν τη χώρα, όμως από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν στα δυτικά και την Πελοπόννησο και προς το βράδυ στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Τα φαινόμενα αρχικά θα είναι ισχυρά στη Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο, στη Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στη Θεσσαλία και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, από το απόγευμα όμως τα ισχυρά φαινόμενα θα πλήξουν κυρίως την Ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία, το Βόρειο Αιγαίο και την Κεντρική Μακεδονία.
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 21 βαθμούς. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη αναμένεται προς το μεσημέρι και όχι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη αναμένεται προς το μεσημέρι και όχι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα την Δευτέρα (01/10) θα περιοριστούν στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, οπού θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.
Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων, οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν μέχρι και 10 Μποφόρ.
Την Κυριακή (30/09) οι άνεμοι στα ηπειρωτικά δεν θα ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ και θα φτάνουν τα 8 μποφόρ στο Κεντρικό Αιγαίο.
Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή των πολιτών να μην προσεγγίζουν αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου που βρίσκονται στο έδαφος γιατί υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.
Στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα μας έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στα ηλεκτροφόρα δίκτυα και πιο συγκεκριμένα σε αγωγούς, καλώδια, στύλους, υποσταθμούς, μονωτήρες κ.λπ.
Οι πολίτες δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πλησιάζουν τα στοιχεία αυτά καθώς ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι.
Επισημαίνει ακόμη πως σε περίπτωση που κάποιος πολίτης εντοπίσει αγωγό ή άλλο στοιχείο του δικτύου στο έδαφος θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ ή να επικοινωνήσει με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.
Σε αρκετές περιοχές της χώρας επικρατούν #ΈντοναΚαιρικάΦαινόμενα Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ενημερωνόμαστε για οδηγίες προστασίας pic.twitter.com/tkbJ73ndKc
— Civil Protection GR (@GSCP_GR) 28 Σεπτεμβρίου 2018
Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων οι πολίτες καλούνται να:

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!