Επεισοδιακή η συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Ερντογάν


Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο Βερολίνο δεν γεφύρωσε τις διαφορές της Γερμανίας με την Τουρκία ενώ το κλίμα δυσπιστίας διατηρήθηκε και μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών. Επεισοδιακά εξελίχθηκε η συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Ερντογάν με τον πρόεδρο της Τουρκίας να απειλεί πως δε θα λάβει μέρος αν παραστεί σε αυτή ο πρώην διευθυντής της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, Τζαν Ντουντάρ που κατέφυγε στη Γερμανία.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έτυχε και της καλύτερης υποδοχής από τους δημοσιογράφους που δε ξεχνούν το πλήγμα που έχει δεχθεί η ελευθερία του Τύπου στη γειτονική μας χώρας.
«Θεωρώ ότι η επίσκεψη είναι πολύ σημαντική, διότι όταν υπάρχουν διαφορές, μια προσωπική συνάντηση είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυσή τους», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε μια έντονα φορτισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Ρ.Τ. Ερντογάν λίγο έλειψε να την «τινάξει στον αέρα» απειλώντας να μη λάβει μέρος εάν σε αυτή παρευρεθεί ο ομοεθνής του Τζαν Ντουντάρ την ίδια ώρα που η Τουρκία ζητά επιτακτικά από τις γερμανικές αρχές την έκδοσή του.
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «δεν είναι μυστικό» ότι η Τουρκία και η Γερμανία έχουν διαφορετική άποψη για τον Ντουντάρ και υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε πίεση να μην παρευρεθεί στη συνέντευξη Τύπου. Η απόφαση να μη συμμετάσχει «ήταν δική του» ανέφερε η ισχυρή κυρία της Γερμανίας.
Ο Ρ.Τ. Ερντογάν, επικαλέσθηκε τον τουρκικό νόμο και χαρακτήρισε τον Ντουντάρ ως «κατάσκοπο» που είχε ως σκοπό «να αποκαλύψει κρατικά μυστικά».
Ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος -αν και είχε λάβει διαπίστευση- με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έκανε γνωστό πως δεν θα παρευρεθεί στη συνέντευξη Τύπου γνωρίζοντας πως ο Τούρκος ηγέτης σκεφτόταν πως θα την ακυρώσει εάν ήταν εκεί.
Μάλιστα εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του στους Γερμανούς συναδέλφους του εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως θα έκαναν τις ερωτήσεις που είχε στο μυαλό του.
Ο Τζαν Ντουντάρ καταδικάστηκε το 2016 για την «αποκάλυψη κρατικών μυστικών» αφού η εφημερίδα του δημοσίευσε άρθρο που ήθελε την τουρκική μυστική υπηρεσία να έχει αποστείλει όπλα στους αντάρτες της Συρίας που μάχονταν το καθεστώς Άσαντ. Την ίδια χρονιά ο Ντουντάρ έφυγε από την Τουρκία με προορισμό τη Γερμανία.
Κατηγορείται για κατασκοπεία, προδοσία κρατικών μυστικών και προπαγάνδα.
Με το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου να είναι βαρύ, η συνέντευξη των δύο ηγετών διακόπηκε για λίγο από έναν διαδηλωτή που φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε «ελευθερία για τους δημοσιογράφους» στα τουρκικά. Μέρκελ και Ερντογάν κοιτάχτηκαν έκπληκτοι μεταξύ τους καθώς η Ασφάλεια απομάκρυνε τον διαδηλωτή που αποδείχθηκε πως ήταν Τούρκος δημοσιογράφος που διατηρεί ενημερωτική ιστοσελίδα στο Αμβούργο.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε πως βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για τον Οκτώβριο μια σύνοδος κορυφής για τη σύγκρουση στη Συρία στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας.
Η επίσκεψη του Ερντογάν στο Βερολίνο είναι είναι η πρώτη επίσημη στη Γερμανία με την ιδιότητα του προέδρου. Ο ηγέτης της γειτονικής μας χώρας αντιμετωπίζεται με καχυποψία σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της Γερμανίας με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να δηλώνει με νόημα πως η τριήμερη επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο δεν αποτελεί έκφραση ομαλότητας στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά μπορεί να είναι μια καλή αρχή.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!