Τσίπρας: Οι Διεθνείς Οργανισμοί θα πρέπει να λογοδοτούν


Ένα σαφές μήνυμα ενάντια στη λογική των μονομερών ενεργειών, τον εθνικισμό και την ενίσχυση των ισχυρών εις βάρος των αδυνάμων, εμπεριείχε η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μία σύγχρονη δημοκρατική πατριωτική πολιτική, η οποία -όπως υπογράμμισε- θα πρέπει να βασίζεται σε συλλογικές πρωτοβουλίες και εγγυήσεις που προασπίζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την αειφόρο ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το δίλημμα δεν είναι πατριωτισμός ή παγκοσμιοποίηση. Αλλά αν θα αφήσουμε τον κόσμο μας στην ανεξέλεγκτη τροχιά της εθνικιστικής αναδίπλωσης ή θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για συλλογικές προοδευτικές λύσεις που θα σέβονται την εθνική & λαϊκή κυριαρχία του καθενός ξεχωριστά.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 28 Σεπτεμβρίου 2018
Στο παραπάνω πλαίσιο, τόνισε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να εξασφαλιστεί πως «οι Διεθνείς Οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών, θα πρέπει να λογοδοτούν και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των κρατών και των πολιτών». Και συμπλήρωσε:
Η πρόκληση της εποχής μας είναι να ξαναβρούμε αυτή την ισορροπία ως διεθνής κοινότητα απέναντι σε εθνικιστικές δυνάμεις που προπαγανδίζουν το φόβο, το μίσος και τελικά την συλλογική οπισθοδρόμηση κάθε λαού. Και αυτή είναι μια πραγματικά σύγχρονη, δημοκρατική, αλλά και πατριωτική επιλογή. Μια επιλογή που θα επιδιώκει οι πατρίδες όλων μας να ζουν με ειρήνη και να ευημερούν και όχι να στρέφεται η μια εναντίον της άλλης.
Πρέπει να στηρίξουμε την Ατζέντα 2030, το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη μετανάστευση, τη Συμφωνία των Παρισίων, τη Συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, παρά τις αδυναμίες της & την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, στη βάση ενός συμμετοχικού πολιτικού διαλόγου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 28 Σεπτεμβρίου 2018
Ο κ. Τσίπρας έκανε σύντομη αναφορά στα πολύ σοβαρά θέματα που είχε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπως ήταν η οικονομική κρίση, το προσφυγικό ζήτημα και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
Όπως τόνισε, η Ελλάδα ήταν η χώρα που χτυπήθηκε πιο άγρια από κάθε άλλη από την κρίση της ευρωζώνης, έχοντας χάσει το 25% του ΑΕΠ της, με την ανεργία να έχει ξεπεράσει στο 27%. Ήταν ταυτόχρονα η χώρα που, αναλογικά, ανέλαβε το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, καθώς πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι εισήλθαν στα νησιά της σε μια περίοδο λίγων μηνών. Επίσης, βρέθηκε στο κέντρο μιας ολοένα επιδεινούμενης αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, με τον εθνικισμό να ενισχύεται με ταχείς ρυθμούς.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάγκη να υπάρχει σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ξεκαθαρίζουμε την πλήρη στήριξή μας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. #UNGA
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 28 Σεπτεμβρίου 2018
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας κατάφερε να σταθεί όρθια μπροστά, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες και τελικά να γίνει μέρος της λύσης στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, αντί για μέρος του προβλήματος.
Σήμερα, είπε καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας, αν και η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμα μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία, στη διαχείριση του μεταναστευτικού και στη διπλωματία, στέκεται πάλι στα πόδια της... Αυτό δεν θα γινόταν χωρίς μια πολιτική που προτάσσει τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία, αλλά παράλληλα δεσμεύεται στην εξεύρεση συλλογικών λύσεων με στόχο την ειρήνη, τη σταθερότητα και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!