Οι Γερμανοί ξανάρχονται με ψαλίδι για τις συντάξεις


Στις Βρυξέλλες σηκώνουν τα χέρια ψηλά για το ελληνικό αίτημα κατάργησης ή έστω αναβολής του μέτρου που προβλέπει τη μείωση των συντάξεων από το 2019 και δείχνουν το Βερολίνο...
Η αυριανή επίσκεψη λοιπόν του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη γερμανική πρωτεύουσα και η αναμενόμενη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Ολαφ Σολτς αποτελούν ευκαιρία για την κυβέρνηση να βολιδοσκοπήσει τις θέσεις του άξιου αντικαταστάτη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την εφαρμογή ή όχι του μέτρου που επέβαλε με το έτσι θέλω και την ανοχή των Ευρωπαίων το ΔΝΤ.
Διότι, ουσιαστικά, η τύχη του εν λόγω μέτρου εξαρτάται από το Βερολίνο, το οποίο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και ιδίως επίδειξης ισχύος επιμένει ανένδοτο στην εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων στην Ελλάδα, με τη δικαιολογία ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιδράσουν αρνητικά οι αγορές.
Την περασμένη εβδομάδα, φάνηκε πόσο αποδυναμωμένη είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι μόνο στο ελληνικό θέμα αλλά και γενικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σημερινή Ευρώπη των 27 (μεταναστευτικό, άνοδος της Ακροδεξιάς και... και...).
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσον υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του μέτρου των περικοπών των συντάξεων, δήλωσε από το Στρασβούργο ότι «τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν». Τελεία και παύλα, χωρίς καμία άλλη διευκρίνιση.
Τι έγιναν οι αλλεπάλληλες δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν παράθυρα για επανεξέταση της εφαρμογής του μέτρου;
Καμία εξήγηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μόνο ο εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς έδωσε μια συνέχεια, για να επαναλάβει ξερά τη δήλωση του προέδρου του και να ρίξει το μπαλάκι στο Συμβούλιο της ευρωζώνης, ισχυριζόμενος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι δανειστής της Ελλάδας και συνεπώς οι αρμοδιότητές της είναι περιορισμένες. Μια δικαιολογία που επικαλείται η Επιτροπή όταν θέλει να βγάλει την ουρά της απέξω.
Ως προς τον Πιερ Μοσκοβισί, που συμμετέχει στις συνεδριάσεις της ευρωζώνης και είναι λαλίστατος στις συνεντεύξεις Τύπου, καμία αντίδραση μετά το «άδειασμα» από τον Ζ.-Κ. Γιούνκερ.
Τίποτε, ούτε μία δήλωση, κάτι που να δικαιολογεί τα λεγόμενά του περί «παραθύρων» για την επανεξέταση του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων. Εξαφανίστηκε από την κοινοτική επικαιρότητα...
Την περασμένη Παρασκευή, στην ερώτηση τι έγιναν οι δηλώσεις Μοσκοβισί, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βιντερστάιν περιορίστηκε στην επανάληψη της δήλωσης Γιούνκερ «Pacta sunt servanta» (Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται)...
Τι συνέβη; Το Βερολίνο, ενοχλημένο από τις δηλώσεις του Π. Μοσκοβισί, που δημιούργησαν κλίμα αισιοδοξίας στην Ελλάδα για τη μη εφαρμογή του μέτρου σχετικά με τη μείωση των συντάξεων, έστειλε μήνυμα στον Γιούνκερ να «αδειάσει» τον Γάλλο επίτροπο και να παγώσει κάθε αισιοδοξία. Οπως και έγινε.
Ο Λουξεμβούργιος, που αποχωρεί από την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα τέλη του 2019, είναι πολιτικά αδύναμος και έχει χάσει τον έλεγχο της Επιτροπής, στην οποία αλωνίζουν ο Γερμανός επίτροπος, δεξί χέρι της Ανγκελα Μέρκελ και άτυπα εκπρόσωπος των Γερμανών βιομηχάνων στην Ε.Ε., Γκίντερ Ετινγκερ, και ο πρόσφατα διορισθείς με περίεργες διαδικασίες γενικός γραμματέας της Κομισιόν, Γερμανός Μάρτιν Σελμάιερ, το «τέρας», όπως τον αποκαλεί ο Γιούνκερ.
Αυτοί οι δύο κινούν τα νήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετέφεραν την εντολή του Βερολίνου στον Ζ.-Κ. Γιούνκερ να «αδειάσει» τον Π. Μοσκοβισί...
Προηγήθηκε η χρησιμοποίηση του άλλου αυλικού του Βερολίνου που διόρισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πρόκειται για τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Γερμανό Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος, μία ημέρα πριν από τη δήλωση Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και μάλιστα απείλησε ότι εάν δεν μειωθούν οι συντάξεις, θα παγώσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκαν στην ευρωζώνη τον Ιούνιο.
Σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στην εφημερίδα De Standaard, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ καλεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στους λαϊκιστές, αν και αναγνωρίζει ότι και ο ίδιος βλέπει ενίοτε τον εαυτό του ως ευρωσκεπτικιστή. Κάπως αργά η αυτοκριτική του Λουξεμβούργιου...

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!