Τσίπρας: Ως το τέλος του έτους το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις


Από τη μαρτυρική Κάνδανο στα Χανιά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, υποσχόμενος ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει σταλεί στην Ολομέλεια της Βουλής το σχετικό πόρισμα της επιτροπής που εξέτασε το θέμα και θα αποφασισθούν οι περαιτέρω ενέργειες.
Ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε την έκθεση ιστορικού και λαογραφικού υλικού από το Ολοκαύτωμα της Κανδάνου, η οποία φιλοξενείται στο χώρο του παλιού Δημαρχείου, ενώ ενημερώθηκε από τον δήμαρχο για τα ιστορικά γεγονότα. Όπως υπογράμμισε, «το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει για εμάς ένα ιστορικό χρέος», ενώ χαρακτήρισε την περιοχή «έναν ιστορικό τόπο και ζωντανό μνημείο αντίστασης».
«Είναι ιστορικό χρέος απέναντι σε αυτούς που έφυγαν, αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
H διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων είναι για εμάς ιστορικό χρέος. Μέχρι το τέλος του έτους θα έρθει στην ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της επιτροπής που εξέτασε το θέμα και θα αποφασισθούν οι περαιτέρω ενέργειες. Δήλωση από τη μαρτυρική Κάνδανο Χανίων. pic.twitter.com/xjP0AnWlJP
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 5 Σεπτεμβρίου 2018
Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε τα παρακάτω:
Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και τιμή -είναι πρώτη φορά που έρχομαι εδώ- είναι ιστορικός τόπος, τόπος μαρτυρίου, είναι ένα ζωντανό μνημείο της αντίστασης. Η πρώτη μεγάλη αντιστασιακή πράξη την περίοδο της κατοχής έγινε εδώ. Ταυτόχρνα βεβαίως αποτελεί και ένα μνημείο της βαρβαρότητας του ναζισμού που δεν πρέπει να το ξεχνάμε, στις μέρες μας ιδίως που βλέπουμε αυτές οι ιδέες να ξανάρχονται στο προσκήνιο.
Η χώρα μας έχει πολύ μεγάλη ιστορία, πρωτοστάσησε στη μάχη κατά του ναζισμού και αυτή η μάχη γράφτηκε με αίμα, ας μην το ξεχνάμε εδώ. Και μιας και βρίσκομαι εδώ να σας ενημερώσω, οτι για εμάς το ζήτημα των αποζημιώσεων παραμένει ένα ιστορικό χρέος. Δεν έχει να κάνει τόσο με το τι τελικώς θα προσδιοριστεί ως το τίμημα του χρέους, είναι ιστορικό χρέος απέναντι σε αυτούς που έφυγαν αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές.
Η βουλή των Ελλήνων ανέλαβε πριν δυο χρόνια την πρωτοβουλία, διακομματικά να συντάξει το σχετικό πόρισμα. Έχει τελειώσει αυτή η διαδικασία και θέλω να σας ανακοινώσω οτι σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της βουλής, μέχρι το τέλος του έτους, θα έρθει στην Ολομέλεια το πόρισμα για τις διεκδικήσεις.
Από εκεί και πέρα, νομίζω με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει για τις περαιτέρω κινήσεις, είτε αυτές αφορούν την διακρατική συνεννόηση είτε αυτές μπορούν να αφορούν την διεκδίκηση σε διεθνές νομικό επίπεδο Αλλά είναι ένα ιστορικό χρέος.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!