Ο Πειραιάς πρώτος σταθμός του «Πλοίου της Ειρήνης» στη Μεσόγειο


Στο λιμάνι του Πειραιά φθάνει το Σάββατο στις 10 το πρωί το «Πλοίο της Ειρήνης» (Peace Boat) που ξεκίνησε το ταξίδι του από την Γιοκομάχα της Ιαπωνίας την 1η Σεπτεμβρίου. Ο Πειραιάς θα είναι ο πρώτος σταθμός του πλοίου στη Μεσόγειο, ενώ ο δεύτερος θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Κέρκυρας την 1η Οκτωβρίου.
Το ταξίδι αυτό είναι αφιερωμένο στους 17 στόχους του ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη και ειδικότερα στην σωτηρία των θαλασσών από τη ρύπανση, μείζον πρόβλημα και της Μεσογείου.
Το πρωί του Σαββάτου (10.30) το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) και άλλες φιλειρηνικές οργανώσεις διοργανώνουν στο χώρο διεθνών αφίξεων του ΟΛΠ (Πύλη 11) εκδήλωση υποδοχής των ταξιδιωτών της ειρήνης μεταξύ των οποίων και επιζήσαντες των ολοκαυτωμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.
Σύμφωνα με το ΠΑΔΟΠ, τα επόμενα χρόνια το "Πλοίο της Ειρήνης" μετεξελίσσεται σε Ecoship, δηλαδή σε πράσινο πλοίο, Πλοίο Ειρήνης και Οικολογίας, το οποίο θα κινείται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν θα ρυπαίνει και ταυτόχρονα θα αποτελεί ένα πλωτό μέσο παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Το σχετικό πρόγραμμα έχει ήδη υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ και το κατάλληλο πλοίο θα ναυπηγηθεί μέχρι το 2021, με πρόσκληση και σε Έλληνες εφοπλιστές να επενδύσουν στο φιλόδοξο αυτό σχέδιο.
Αυτό το ταξίδι του «Πλοίου της Ειρήνης» είναι το 99ο και όπως και όλα τα προηγούμενα το οργανώνει η ομώνυμη οργάνωση «Peace Boat», με έδρα το Τόκιο. Η φιλειρηνική αυτή πρωτοβουλία ξεκίνησε το 1983, όταν ομάδα Ιαπώνων φοιτητών, που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την αποσιώπηση από τους κρατούντες του πολεμικού παρελθόντος της Ιαπωνίας σε βάρος γειτονικών χωρών και λαών, αποφάσισαν να οργανώσουν ένα περιφερειακό ταξίδι ειρήνης και συμφιλίωσης με τους λαούς αυτούς. Η προσπάθεια σημείωσε μεγάλη επιτυχία, βρίσκοντας μαζική ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί και να παγκοσμιοποιηθεί.
Έτσι, ιδρύθηκε η αντίστοιχη οργάνωση «Peace Boat» («Πλοίο της Ειρήνης»), η οποία στη συνέχεια προχώρησε στην πραγματοποίηση παγκόσμιων ταξιδιών, το πρώτο εκ των οποίων ξεκίνησε και τερμάτισε στον Πειραιά το 1991. Η οργάνωση «Peace Boat» έχει εξασφαλίσει συνεργασίες σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο για την πραγματοποίηση του ταξιδιού γύρω από την Γη, που διαρκεί σχεδόν τρεις μήνες.
Να σημειωθεί ότι δεν περιορίζεται, στο πρόβλημα των πυρηνικών το περιεχόμενο της δράσης του «Πλοίου της Ειρήνης». Οργανώνει και συμμετέχει σε πολλές καμπάνιες, όπως για την εξάλειψη της φτώχειας στον κόσμο, για το περιβάλλον και άλλα μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!