Σύγκρουση στη Βουλή για τις «εικόνες ντροπής στη Μόρια»


Σοβαρή αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για το προσφυγικό. Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πλήρη ανικανότητα», με αφορμή τις «εικόνες ντροπής στη Μόρια» που όπως είπε «εκθέτουν διεθνώς τη χώρα».
Η σύγκρουση των δύο πολιτικών έγινε έπειτα από ερώτηση του βουλευτή προς τον υπουργό για το θέμα και τα σχόλιά του προκάλεσαν την οργή του Δημήτρη Βίτσα, που καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία «πολιτικά επιπόλαιο αντιπολιτευτικό λόγο».
Όπως είπε η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν φείδεται να κατηγορεί όχι την κυβέρνηση αλλά την ίδια τη χώρα» και πρόσθεσε ότι υιοθετεί την πιο ακροδεξιά ατζέντα και επιχειρηματολογία όπως του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.
Όπως τόνισε, ξεκινά άμεσα το έργο για τον βιολογικό καθαρισμό στη Μόρια, σημειώνοντας ότι χθες ανέβηκε στη «Διαύγεια» η έγκριση κονδυλίου 63 εκατ. ευρώ για τα έργα συντήρησης και για τη σίτιση στα νησιά και ότι 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο νησί θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα.
Αν και αναγνώρισε πως «η κατάσταση στη Μόρια είναι δύσκολη και πολλές φορές οριακή», σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι συνδεδεμένο με τις ροές των προσφύγων και μεταναστών που έχουν αυξηθεί.
Τόνισε δε ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στις επιστροφές και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «στη Γερμανία μόλις δύο έχουν επιστραφεί».
Από την πλευρά του ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έκανε λόγο για εικόνες ντροπής στη Μόρια που δείχνουν «αδυναμία, ανικανότητα και αδιαφάνεια της κυβέρνησης στη χάραξη πολιτικής και στη διαχείριση του πακτωλού των χρημάτων».
«Η Μόρια είναι το σύμβολο της εξαθλίωσης και της κυβερνητικής ανικανότητας και προσβάλει το σύνολο της ανθρωπότητας. Οι εικόνες που παρουσιάζονται στα νησιά μας αποτελούν ντροπή για τη χώρα μας και την Ευρώπη. Είστε υπόλογοι για την ανυπαρξία πολιτικών. Δώσατε τους πολίτες βορά σε ακραία κινήματα. Έχετε αποτύχει», υποστήριξε.
Ο Δημήτρης Βίτσας απάντησε ότι θυμίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είπε ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη ενώ είμαστε στο κέντρο της συζήτησης. Και οι απόψεις και προτάσεις μας δικαιώνονται από όλους εκτός από το ακροδεξιό κομμάτι του ΕΛΚ».
Όσον αφορά τις κατηγορίες για αδιαφάνεια, και πως κανένα υπουργείο δεν δίνει στοιχεία για τη διαχείριση των κονδυλίων, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «κάνει δημιουργική αριθμολογία όπως την συμφέρει».
Επίσης, εμφανίστηκε απόλυτα κατηγορηματικός ως προς το θέμα της διαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων τονίζοντας ότι υπόκεινται σε ελέγχους από την Κομισιόν η οποία έδωσε άριστα στην Ελλάδα.
Και έδωσε στοιχεία: «Από την τακτική χρηματοδότηση έχουμε ένα συνολικό ποσό, 566 εκατ. μέχρι το 2020. Από αυτά τα 566 εκατ. έχουμε ήδη πιστοποιήσει σε δαπάνες το 35% δηλαδή περίπου 200 εκατ. ευρώ κι είμαστε ακόμα στο 2018».
Επίσης, όπως είπε, από «την έκτακτη χρηματοδότηση, ας το ονομάσουμε το ταμείο του κ. Στυλιανίδη, οι πόροι ήταν 570 εκατ. για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, από τα οποία τα 388 εκατ. απ' αυτά τα χρήματα, δηλαδή το 68%, έχουν κατανεμηθεί σε μη κρατικούς οργανισμούς, στην ουσία στην Ύπατη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, και 182 εκατ. σε κρατικούς φορείς με βασικό την έκτακτη χρηματοδότηση που πήρε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να στήσει πάνω από 40 κέντρα φιλοξενίας. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 34 κέντρα φιλοξενίας, εκ των οποίων τα 28 είναι από πολύ καλά έως άριστα».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!