Σε επιφυλακή για τον μεσογειακό κυκλώνα


Νέα δεδομένα για την εξέλιξη του μεσεογειακού κυκλώνα που έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές.
Όπως διακρίνεται στη δορυφορική εικόνα που ελήφθη στις 08:45 ώρα Ελλάδος το κέντρο του «Ξενοφώντος» βρισκόταν σήμερα το πρωί νότια της Καλαμάτας.
Σύμφωνα με αναφορά εμπορικού πλοίου, στις 08:00 ο άνεμος στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Μεθώνης έφτασε στα 90 χλμ./ώρα (10 Μποφόρ). Επίσης μετωρολογικοί σταθμοί στη Μεσσηνία και τη Λακωνία κοντά στο κέντρο του συστήματος αναφέρουν ανέμους έντασης 7 Μποφόρ με ριπές ακόμη ισχυρότερες.
Σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr, η ένταση των ανέμων σήμερα το μεσημέρι θα φτάσει τοπικά τα 9 Μποφόρ στις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου.
Στη συνέχεια και καθώς το κέντρο του χαμηλού θα κινηθεί βορειοανατολικά, νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι ανάλογης έντασης αναμένονται το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Πελοποννήσου.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται αρχικά στη νότια Πελοπόννησο και στη νοτιοδυτική Κρήτη και από το μεσημέρι και μετά στην ανατολική Πελοπόννησο, στην ανατολική Στερεά και στην Αττική.
Από αργά το απόγευμα ισχυρές βροχές αναμένονται στη Θεσσαλία και στις Σποράδες. Τα αναμενόμενα ύψη βροχής είναι μεγάλα και πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα.

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από Πειραιά για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες λόγω των ισχυρών ανέμων που φτάνουν κατά τόπους τα 8 με 10 Μποφόρ.
Δεν εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια των πλοίων από Ραφήνα για Κυκλάδες παρά μόνο μέχρι το Μαρμάρι.
Κανονικά εκτελούνται των δρομολόγια των συμβατικών πλοίων στον Αργοσαρωνικό και τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Αίγινα-Αγκίστρι.
Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Ύδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες, Πόρτο Χέλι. Κλειστό είναι το Ρίο-Αντίρριο, ενώ στη γραμμή Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με ημερολογιακή εγγραφή και κατόπιν έγκρισης του πλοιάρχου.
Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.
Τα ξημερώματα η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων, οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν μέχρι και 10 Μποφόρ. Πιο αναλυτικά:

Βόρεια Αδριατική: Βορειοανατολικοί 7 ή 8 Μποφόρ.

Νότιο Ιόνιο: Κυκλωνικοί Βορειοανατολικοί 9 ή 10 μποφόρ και από 29/10 utc βορειοδυτικοί 8 ή 9.

Νοτιοδυτικό Κρητικό: Νοτιοδυτικοί 8 ή 9 μποφόρ και από 29/10 utc δυτικοί 7 ή 8.

Θάλασσα Κυθήρων: Νότιοι Νοτιοανατολικοί 9 ή 10 μποφόρ και από 29/10 utc δυτικοί νοτιοδυτικοί.

Νοτιοδυτικό Αιγαίο: Νοτιοανατολικοί 7 ή 8 Μποφόρ και από 29/07 utc 8 ή 9 και από 29/12 νότιοι νοτιοδυτικοί.

Νοτιοανατολικό Αιγαίο, Ικάριο, δυτικά του 24.50: Νοτιοανατολικοί 7 ή 8 Μποφόρ και από 29/13 νοτιοδυτικοί 8 ή 9.

Δυτικό Κρητικό: Νοτιοανατολικοί 7 ή 8 Μποφόρ και από 29/10 utc νότιοι νοτιοδυτικοί 8 ή 9.
Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή των πολιτών να μην προσεγγίζουν αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου που βρίσκονται στο έδαφος γιατί υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.
Στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα μας έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στα ηλεκτροφόρα δίκτυα και πιο συγκεκριμένα σε αγωγούς, καλώδια, στύλους, υποσταθμούς, μονωτήρες κ.λπ.
Οι πολίτες δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πλησιάζουν τα στοιχεία αυτά καθώς ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι.
Επισημαίνει ακόμη πως σε περίπτωση που κάποιος πολίτης εντοπίσει αγωγό ή άλλο στοιχείο του δικτύου στο έδαφος θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ ή να επικοινωνήσει με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.
Σε αρκετές περιοχές της χώρας επικρατούν #ΈντοναΚαιρικάΦαινόμενα Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ενημερωνόμαστε για οδηγίες προστασίας pic.twitter.com/tkbJ73ndKc
— Civil Protection GR (@GSCP_GR) 28 Σεπτεμβρίου 2018
Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων οι πολίτες καλούνται να:

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!