Αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ


Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η εκστρατεία των κομμάτων στην ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα, καθώς σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία απαγορεύονται πλέον οποιεσδήποτε εκδηλώσεις και πολιτικές αναφορές μέχρι να τελειώσει η ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κάλεσε τους πολίτες της χώρας να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
«Την Κυριακή καλείστε να λάβετε μία ιστορική απόφαση. Πρέπει να κάνετε την επιλογή σας. Δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ των κομμάτων. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον σας, το μέλλον των παιδιών σας. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον της αγαπημένης μας Μακεδονίας», σημείωσε.
Για ακόμα μία φορά υπογράμμισε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του προβαίνει σε παραχώρηση σχετικά με το όνομα, όμως, όπως είπε, εξασφαλίζει την εθνική της ταυτότητα.
«Ξέρω ότι πρέπει να κάνουμε παραχώρηση και να αποδεχτούμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα Μακεδονία. Όμως κανείς πλέον δεν θα μπορεί να αμφισβητεί την εθνική μας ταυτότητα» ανέφερε.
«Δεν μπορώ να καταλάβω πως ο πρόεδρος του κράτους δεν συμμετέχει στο δημοψήφισμα» είπε ο Ζάεφ για την εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη του Ιβάνοφ, που πρόσκειται στην εθνικιστική δεξιά.
Ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας σε δική του έκκληση προέτρεψε σήμερα τους συμπολίτες του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας τους, κάνοντας λόγο για «ιστορική αυτοκτονία».
«Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω», δήλωσε ο Ιβάνοφ κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση», πρόσθεσε.
Απευθυνόμενος στους ηγέτες όλου του κόσμου ισχυρίστηκε ότι το «ναι» θα μετέτρεπε τη χώρα του σε «ημι-κυρίαρχο» κράτος με «αποσαθρωμένο το δικαίωμα αυτοδιάθεσης». Αντίθετα, αν αποτύχει το δημοψήφισμα, «θα δημιουργηθούν άλλες δυνατότητες συζήτησης».
«Για να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη, ρεαλιστική συμφωνία (...) πρέπει να συζητήσουμε, όχι να επιβάλουμε δια της βίας, χρειάζεται αμοιβαίος σεβασμός και όχι περιφρόνηση» συμπλήρωσε.
Η συμφωνία αυτή «μας φέρνει σε κατάσταση τετελεσμένου γεγονότος: μας λέει ότι είμαστε πιο μικροί και πιο αδύναμοι και ότι πρέπει επομένως να δεχτούμε τη συμφωνία που θέλησε η Αθήνα» υπογράμμισε.
Τέλος, ο Ιβάνοφ κατηγόρησε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη ότι αποδέχτηκαν πριν από χρόνια «να παρέμβουν στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του μακεδονικού λαού» πιέζοντας για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το όνομα της χώρας του.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!