«Κυνήγι μαγισσών» στις πλάτες των προσφύγων


Αίτημα στις γαλλικές αρχές να επιτρέψουν την κατ' εξαίρεση αποβίβαση των 58 προσφύγων στο λιμάνι της Μασσαλίας κατέθεσαν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν ναυλώσει το πλοίο Aquarius την ίδια ώρα που η Ρώμη για ακόμη μια φορά αρνήθηκε την αποβίβαση σε λιμάνι της και τον Ματέο Σαλβίνι να προκαλεί με την ξενοφοβική πολιτική του.
«Είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε» ώστε το Aquarius να συνεχίσει την αποστολή του, εξήγησε ο διευθυντής των επιχειρήσεων της ΜΚΟ SOS Méditerranée, Φρεντερίκ Πενάρ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι. «Το λιμάνι της Μασσαλίας είναι το μοναδικό από το οποίο θα μπορούσε να αποπλεύσει και πάλι», είπε, χωρίς να δώσει διευκρινήσεις πώς χωρίς να φέρει σημεία κάποιας χώρας θα μπορέσει να συνεχίσει τη δράση του.
Το Aquarius είναι το τελευταίο πολιτικό σκάφος που μετέχει σε επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο. Έπλεε με σημαία Παναμά, όμως οι αρχές της χώρας αυτής ακύρωσαν την εγγραφή του στο νηολόγιο. Έπλεε στην περιοχή της Μεσογείου στις διαβάσεις προσφύγων από τη Λιβύη στην Ευρώπη. Τον περασμένο μήνα ελλιμενίστηκε για 19 ημέρες στο λιμάνι της Μασσαλίας, αφού το Γιβραλτάρ απέσυρε τη σημαία του. Ξεκίνησε πάλι να πλέει την περασμένη εβδομάδα μετά την απόκτηση αναγνώρισης από τον Παναμά όμως τα δεδομένα άλλαξαν.
Γιατροί χωρίς Σύνορα και Sos Mediterranèe, που επιχειρούν με το πλοίο, καταγγέλλουν πως η ιταλική κυβέρνηση άσκησε πιέσεις με στόχο να ακυρωθεί η εγγραφή του στο νηολόγιο του Παναμά.
Η SOS Mediterranee ανακοίνωσε ότι το Σάββατο «η ομάδα του Aquarius σοκαρίστηκε όταν έμαθε για την επίσημη ανακοίνωση από τις αρχές του Παναμά, σύμφωνα με την οποία οι ιταλικές αρχές προέτρεψαν τις ναυτικές του Παναμά να προβούν σε άμεση δράση κατά» του πλοίου.
#Salvini: nessuna pressione su Panama per #Aquarius2, non so nemmeno che prefisso abbia Panama. #nonèlarena
— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) 23 Σεπτεμβρίου 2018
Από τη δική του πλευρά, ο Σαλβίνι διέψευσε ότι η κυβέρνηση του άσκησε πίεση στον Παναμά, ενώ προηγουμένως κατηγόρησε τη συγκεκριμένη μη κυβερνητική οργάνωση -όπως και άλλες- ότι ενεργούν σαν «μεσογειακή υπηρεσία ταξί» για τους μετανάστες.
Μάλιστα, σε ανάρτησή του στο Twitter υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει τον κωδικό τηλεφωνικής κλήσης για τον Παναμά.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι την Κυριακή το Aquarius εμπόδισε το έργο της λιβυκής ακτοφυλακής αγνοώντας τις οδηγίες. Είπε ότι, σύμφωνα με εφημερίδες, το σκάφος επρόκειτο να αποσύρει την εγγραφή του από τον Παναμά, επειδή ήταν «παράνομη και δεν σέβεται τις διαδικασίες».
«Μπορούν να αλλάξουν το όνομά τους και τη σημαία τους χιλιάδες φορές, αλλά τα λιμάνια της Ιταλίας θα παραμείνουν κλειστά σε αυτούς τους κύριους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός υπουργός.
«Είναι σαφές πως καμία χώρα δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη να ταυτίζεται με ένα πλοίο που παρεμποδίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης στην θάλασσα, αρνείται να συνεργαστεί με την λιβυκή ακτοφυλακή και επιτίθεται σε δημοκρατικές κυβερνήσεις, όπως σε εκείνη της Ιταλίας» είπε.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!