Πρωτοβουλίες από ΕΣΗΕΑ για "εμπάργκο", μηνύσεις, αγωγές και αυτόφωρα


Για ασφυκτικό πλαίσιο στη λειτουργία των ΜΜΕ που έχει δημιουργηθεί από με το «εμπάργκο» κομμάτων σε μέσα Ενημέρωσης αλλά και από τη βιομηχανία μηνύσεων και αγωγών εναντίον δημοσιογράφων, κάτι που πλήττει ευθέως την Δημοκρατία και την Ενημέρωση κάνει λόγο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.
Σε ανακοίνωσή του εκφράζει για μια ακόμα φορά την αποδοκιμασία του για τη μέθοδο που έχουν επιλέξει ορισμένα πολιτικά πρόσωπα σε βάρος της ελευθεροτυπίας, αλλά και την ανησυχία του για τον τρόπο που εφαρμόζεται ο τυποκτόνος νόμος σε βάρος συναδέλφων μας.
Το ΔΣ της Ένωσης ξεκαθαρίζει ότι βρίσκεται πάντα απέναντι  σε πολιτικές που εφαρμόζουν εμπάργκο σε τηλεοπτικούς σταθμούς και δημοσιογράφους τονίζοντας ότι η επικοινωνία και η «ανταλλαγή επιχειρημάτων ενισχύει τον πλουραλισμό και τη Δημοκρατία, η Ενημέρωση χωλαίνει όταν είναι μονολιθική, η παρουσίαση των γεγονότων και ο σχολιασμός της επικαιρότητας πρέπει να είναι σφαιρικός, προκειμένου οι πολίτες να είναι πλήρως ενημερωμένοι».
Γι αυτούς τους λόγους το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ γνωστοποιεί ότι αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών με σκοπό να λήξει το «εμπάργκο», να ακυρωθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για τα αδικήματα περί Τύπου, να καταργηθεί ο τυποκτόνος Νόμος και να αναβαθμιστεί η ποιότητα της Ενημέρωσης. « Στις πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνονται:
*Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία θα επισημαίνονται τα προβλήματα του Τύπου και οι προτάσεις των δημοσιογράφων για την άμεση αντιμετώπισή τους.
*Επιστολή προς τον Υπ. Δικαιοσύνης, με την οποία θα τον καλεί σε συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που αφορούν τον Τύπο.
*Συνάντηση με τους εκπροσώπους Τύπου των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, προκειμένου να συζητηθούν τα φαινόμενα εκφυλισμού του πολιτικού διαλόγου.
*Συνάντηση με τους Διευθυντές όλων των ΜΜΕ.
*Πραγματοποίηση κοινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με τα μέλη του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας, για να εξεταστούν οι ευθύνες στην απαξίωση του πολιτικού διαλόγου.
*Συνεδρίαση του Μεικτού Συμβουλίου επί των ανωτέρω θεμάτων.
*Άμεση διοργάνωση Ημερίδας με θέμα “Ο πολιτικός διάλογος, ο ρόλος των ΜΜΕ, η Νομοθεσία & η θέση των Δημοσιογράφων”. Στη διοργάνωση της σχετικής ημερίδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, θα προταθεί να μετέχουν και τα μέλη του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Επιπλέον, θα παρέμβουν καθηγητές, δημοσιογράφοι και κοινωνιολόγοι».
Μια  προσπάθεια εξευμενισμού του «Ξενοφώντα», του «Ζορμπά» και γενικώς του... κακού μας του καιρού, που τόσο μας ταλαιπωρεί αυτές τις μέρες, είναι η σημερινή επιλογή μου.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!