Το πλαίσιο λειτουργίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας


Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, περιέγραψε τους σχεδιασμούς για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας κρίνοντας πως υπάρχει «ανάγκη από περισσότερο συντονισμό και σχεδιασμό στα θέματα κρίσεων» και «στα θέματα μεγάλων εθνικών προβλημάτων».
Ο υπουργός, επέκρινε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και ειδικότερα τη στάση του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου λόγω απόρριψης του αιτήματός του για διεύρυνση της ατζέντας της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, με το αίτημα του κ. Κουμουτσάκου διαφώνησαν οι εκπρόσωποι των ΑΝ.ΕΛΛ., ΣΥΡΙΖΑ, Ποταμιού και Ένωσης Κεντρώων.
Ο Νίκος Κοτζιάς υπεραμύνθηκε της χρησιμότητας του θεσμού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και απέκρουσε τις επικρίσεις τόσο του Γιώργου Κουμουτσάκου, όσο και του Ανδρέα Λοβέρδου για ελλιπή ενημέρωση γύρω από τα εθνικά θέματα επισημαίνοντας ότι σήμερα (12/09) έγινε μία πολύ συγκεκριμένη και εκτεταμένη συζήτηση για το θέμα της σύστασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ενώ στη Βουλή, στην Ειδική Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, είχαν συζητηθεί αναλυτικά τα θέματα που αφορούν στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, στη FYROΜ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Στην αρχή της συνεδρίασης, ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε ότι θα συγκαλέσει το επόμενο ΕΣΕΠ με αντικείμενο τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.
Ειδικότερα για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από περισσότερο συντονισμό και σχεδιασμό στα θέματα κρίσεων, στα θέματα μεγάλων εθνικών προβλημάτων». Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι απαιτείται προετοιμασία για εναλλακτικά σενάρια, τόνισε τη σημασία και τη χρησιμότητα ενός θεσμού που υπάρχει σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, όπως είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Θεσμός που «έχει επικεφαλής έναν σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, που συντονίζει τα διαφορετικά υπουργεία, τις διαφορετικές υπηρεσίες και που στην πρόταση νόμου που έχουμε ξεκινήσει να ετοιμάζουμε, θα διαβουλεύεται και θα ενημερώνει μαζί με τον πρωθυπουργό δεσμευτικά και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Συμβούλιο είπε ότι βρίσκεται σε ένα πρώτο σχεδιασμό, ως ένα κλασικό Συμβούλιο Ασφαλείας, με βάση το διεθνές γίγνεσθαι, που θα αποτελείται από υπουργούς αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες που το αντικείμενο εργασίας τους συνδέεται με νέα φαινόμενα κρίσης, ή συνδεόμενα με τις ανάγκες και την ασφάλεια της χώρας.
Εξήγησε επίσης ότι θα υπάρχει και ένα δεύτερο επίπεδο όπου ο πρωθυπουργός μαζί με τον σύμβουλο Ασφαλείας θα ενημερώνει για τις συζητήσεις, τους σχεδιασμούς και τα εναλλακτικά σενάρια: «Κατ’ αρχάς, είμαστε σε ένα πρώτο σχεδιασμό και αυτό που προβλέπουμε είναι να υπάρχει ένα κλασικό Συμβούλιο Ασφαλείας -κλασικό εννοώ για το διεθνές γίγνεσθαι- που θα αποτελείται από τους Υπουργούς, αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες των οποίων το αντικείμενο εργασίας συνδέεται με νέα φαινόμενα κρίσης, ή συνδέεται με τις ανάγκες για την ασφάλεια της χώρας.
Και έχουμε ένα δεύτερο επίπεδο, όπου ο πρωθυπουργός μαζί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας θα ενημερώνει για τις συζητήσεις, τους σχεδιασμούς και τα εναλλακτικά σενάρια που θα διαμορφώνονται στο πρώτο επίπεδο, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων».
Στην ερώτηση εάν ο Σύμβουλος Ασφαλείας θα είναι υπουργός, απάντησε πως «δεν θα είναι» και εξήγησε πως «ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας θα αναφέρεται στον πρωθυπουργό της χώρας, αλλά θα είναι στο ποιοτικό επίπεδο ενός Υπουργού, όσον αφορά τις επιστημονικές του γνώσεις και τα καθήκοντά του. Όπως σε όλο τον κόσμο, γιατί μερικοί κάνουν σαν να ανακαλύπτουν κάτι το πρωτότυπο».
Ως προς τις αρμοδιότητές του, τόνισε πως «θα συντονίζει υπηρεσίες, Υπουργεία και θα συνεννοείται και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης- θα είναι διορισμένος από τον πρωθυπουργό».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!