Ποιος φταίει τελικά για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους;


Προσπάθεια να υποβαθμίσει την ιστορία με την κατάρριψη του ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους από πυρά της συριακής αεράμυνας τα ξημερώματα της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 Ρώσοι στρατιωτικοί, έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τις δηλώσεις του υπουργείου Άμυνας ότι επρόκειτο για προβοκάτσια, για την οποία ευθύνη είχε το Ισραήλ.
Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια αεροπορικής επιχείρησης στην περιοχή της Λατάκιας, τέσσερα ισραηλινά αεροσκάφη για να προστατευθούν από τη συριακή αεράμυνα «κρύφτηκαν» πίσω από το ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-20 με 15μελές πλήρωμα, αναγκάζοντάς το να πάει πάνω από το πεδίο βολής των συστημάτων αεράμυνας της Συρίας.
Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τα συριακά πυρά που απαντούσαν σε ισραηλινά πλήγματα. Πρέπει να σημειωθεί ότι στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λατάκιας έπλεε και φρεγάτα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Η Γαλλία από την αρχή είχε αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στο περιστατικό.
Αρχικά, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέβασε τους τόνους, με μια σκληρή ανακοίνωση, στην οποία μιλούσε για ισραηλινή «προβοκάτσια».
«Οι Ισραηλινοί πιλότοι χρησιμοποίησαν το ρωσικό αεροσκάφος σαν ασπίδα», με αποτέλεσμα ο πιλότος να μην έχει περιθώρια ελιγμών, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ, ενώ τόνισε ότι η Μόσχα «διατηρεί το δικαίωμα κατάλληλης απάντησης», χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί.
Επίσης, ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν είχε προειδοποιήσει για την επιχείρηση στη Λατάκια, όπου υπάρχουν ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, παρά μόνο ένα λεπτό πριν από την έναρξή της και έτσι το ρωσικό κατασκοπευτικό δεν πρόλαβε να αποχωρήσει.
Ισραήλ και Ρωσία διατηρούν ειδική τηλεφωνική γραμμή προκειμένου να αποτρέπονται συγκρούσεις των αεροσκαφών τους πάνω από τη Συρία.
Ωστόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, τήρησε περισσότερο ήπια στάση στο ζήτημα, λέγοντας ότι το τραγικό συμβάν «οφείλεται σε μια αλυσίδα τραγικών συνθηκών».
Όταν ρωτήθηκε ποια θα είναι η απάντηση, για την οποία μίλησε το υπουργείο Άμυνας, τόνισε ότι η Ρωσία θα ενισχύσει την ασφάλεια των στρατευμάτων στη Συρία και ότι όταν υπάρξει απάντηση «όλοι θα το καταλάβουν».
Πάντως, κατά την πάγια πρακτική, η Ρωσία κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ στο υπουργείο Εξωτερικών. «Δεδομένης της κατάστασης ο πρεσβευτής του Ισραήλ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών», αναφέρει η ανακοίνωση.
Από τη δική της πλευρά, μέσω του κρατικού πρακτορείου Sanaa, η Δαμασκός υποστήριξε ότι η συριακή αεράμυνα στόχευε στην κατάρριψη εχθρικών πυραύλων που προέρχονταν από τη θάλασσα με κατεύθυνση την πόλη της Λατάκιας.
Το Ισραήλ υποστήριξε ότι τα αεροσκάφη του βρίσκονταν στον ισραηλινό εναέριο χώρο όταν συνέβη το περιστατικό και ο στρατός του έστειλε «συλλυπητήρια» για τους θανάτους των Ρώσων στρατιωτικών.
Όπως είπε, «πλήρως υπεύθυνη για το συμβάν είναι η συριακή κυβέρνηση», ενώ καταλόγισε ευθύνες και στο Ιράν και στη Χεζμπολάχ.
Σε ανακοίνωσή του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι στόχος των πληγμάτων ήταν αποθήκη, στην οποία η Χεζμπολάχ θα παρέδιδε στις κυβερνητικές δυνάμεις όπλα.
Από την έως τώρα επιχείρηση έρευνας στο σημείο που κατέπεσε το αεροσκάφος έχουν ανασυρθεί οι σοροί κάποιων από τους στρατιωτικούς και κάποια από τα συντρίμμια.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!