Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Απομυθοποίηση της "μαγικής εικόνας" που παρουσίασε το υπουργείο

Θεσσαλονίκη 6 Σεπτεμβρίου 2018
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Τη "μαγική εικόνα" της υγείας -που παρουσίασε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπουργείου- απομυθοποίησε με στοιχεία ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΙΣΘ)
 
Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο πρόεδρος του ΙΣΘ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο γενικός γραμματέας του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας απαντώντας σε όσα υποστήριξαν για το έργο τους πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αν. υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης. "Η εικόνα που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου αν την προβάλλουμε στο μέλλον θα δούμε ένα σύστημα υγείας πολύ χειρότερο κι ακριβότερο! Θα το πληρώσουμε δε όλοι με χρήμα που -όπως μάθαμε τα τελευταία χρόνια- δεν πέφτει από τον ουρανό και μάλιστα από τις 21 Αυγούστου κοστίζει και... 4,5%, γιατί τόσο κοστίζει αν χρειαστούμε και πάλι δανεικά" είπε χαρακτηριστικά ο κ Εξαδάκτυλος.
 
"Οι υπουργοί... δεν συζητούν μαζί μας!"
 
"Στην εκδήλωση του υπουργού υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αν. υπουργού υγείας Παύλου Πολάκη παραβρέθηκα από υποχρέωση του θεσμικού μου ρόλου, αυτή του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, διότι τα συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη είναι τα μόνα που δεν έχουν συνομιλήσει με τον σύλλογο από την ώρα που ανέλαβαν τα χαρτοφυλάκια τους! Δεν έχουν δεχθεί να μας συναντήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις μαζί μας, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι μαζί μας η κουβέντα δεν μπορεί να είναι ούτε... μονόλογος, ούτε επιδοκιμασίες και χειροκροτήματα" πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΙΣΘ επισημαίνοντας "Η διαδικασία της εκδήλωσης φαινόταν να είναι υπουργείου, λαϊκής συνέλευσης, με κομματικά και προπαγανδιστικά στοιχεία και απείχε από την πραγματικότητα σε πολλά σημεία. Ο κ. υπουργός διαχώρισε τους λειτουργούς της υγείας σε έντιμους και ανέντιμους και είπε ότι θα προχωρήσει με τους έντιμους και συνεπώς θα περιμένουμε όποιον διαφωνεί μαζί του -από δω και πέρα μέχρι τις εκλογές- να τον χαρακτηρίζει ανέντιμο! Επίσης πολύ προσεκτικά και με πλάγιο τρόπο ανακοίνωσε συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων!"
 
"Δημόσιο σύστημα, με ιδιωτικούς πόρους;"
 
Ο κ Εξαδάκτυλος είπε ότι "ο κ. Ξανθός δήλωσε επανειλημμένα εραστής του δημοσίου συστήματος όμως οφείλω να τον ενημερώσω ότι δημόσιο σύστημα δεν κτίζει, διότι το δημόσιο σύστημα χτίζεται από όποιον διαθέτει δημόσιο χρήμα και δημόσιο χρήμα δεν υπάρχει! Το ΕΣΠΑ, οι δωρεές ιδρυμάτων και οργανισμών, τα ανταποδοτικά από τον ΤΑP, τα προγράμματα και τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ κλπ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ! Είναι χρήμα περιορισμένης διάρκειας και για δράσεις επίσης περιορισμένης διάρκειας.
 
"Άλλα δείχνουν οι έρευνες..."
 
"Η εικόνα που παρουσιάστηκε από τους κυρίους Ξανθό και Πολάκη δεν αντανακλά στην πραγματικότητα όπως αποδεικνύει έρευνα του Πανεπιστημίου των Αθηνών και στην οποία σημειώνεται ότι το 20% των μη εχόντων και κατεχόντων τα δύο τελευταία χρονιά "απολαμβάνει" χειρότερες υπηρεσίες υγείας απ’ ότι πριν! Παρόμοια στοιχεία αναδεικνύονται και από την πρόσφατη ετήσια δημοσκόπηση του ΙΣΘ! Όπως ακούσαμε στον απολογισμό κομματικού και προπαγανδιστικού χαρακτήρα ξοδεύονται πολλά χρήματα κι όμως αυτά τα χρήματα των φορολογουμένων δεν έχουν βελτιώσει την κατάσταση. Αυτό συμβαίνει γιατί ξοδεύονται σε μπαλώματα ενός κουρελιασμένου κουστουμιού όπως είναι αυτό του εθνικού συστήματος υγείας. Δεν επιδέχεται πλέον επιδιορθώσεις. Το σύστημα είναι κουρασμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών. Πρέπει να αλλάξει άρδην. Να ξαναραφτεί από πιο γερό ύφασμα για να αντέξει περισσότερο για τους πολίτες, για τους λειτουργούς υγείας που κι αυτοί καλύπτουν κενά, λάθη και παραλείψεις των κυβερνώντων και για τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας σήμερα..."
 
"Να κλείσει το ΚΕΕΛΠΝΟ..."
 
Τέλος ο πρόεδρος του ΙΣΘ είπε ότι "πέρα από τις αντιπολιτευτικές κραυγές για το ΚΕΕΛΠΝΟ, εμείς καλούμε τον κ Πολάκη και τον κ. Ξανθό, να υλοποιήσει την πρόταση του ΙΣΘ από το... 2012 και να το κλείσουν! Όχι να αλλάξει τη στελέχωση του, διορίζοντας τους δικούς τους, αλλά επαναλαμβάνω να κλείσουν το ΚΕΕΛΠΝΟ. Τις αρμοδιότητες που έχει και το έργο που επιτελεί μπορούν να τις αναλάβουν οι επτά ιατρικές σχολές της χώρας και μάλιστα χωρίς οικονομική επιβάρυνση! Όσο για τις προμήθειες, οφείλω να παραδεχθώ ότι η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη απ ότι παλιότερα. Ωστόσο, πάλι από το 2012 ζητάμε να αναγράφεται σε όλες τις προμήθειες η εργοστασιακή τιμή αλλά δεν εισακούγεται. Να ξέρουμε με πόσα χρήματα βγήκαν από τον τόπο παραγωγής τους ώστε να υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία. Όσο για τα φάρμακα από το 2012 λέμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το σύστημα της Σουηδίας που εξοικονομεί πόρους για άλλες ανάγκες! Το δε επιμύθιο της εκδήλωσης Ξανθού-Πολάκη ήταν όταν ο κ. γενικός γραμματέας του υπουργείου υγείας αναρωτήθηκε αν μετά από όσα κατόρθωσαν (;) δεν αξίζουν τη ψήφο των παρευρισκομένων όπου πήγαμε να παρακολουθήσουμε όχι μια κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έναν απολογισμό υπουργείου"
 
"Γιατί στήνουν ένα σύστημα πάνω σε γενικούς -οικογενειακούς- γιατρούς τη στιγμή που δεν τους διαθέτει;"
 
Ο γενικός γραμματέας του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας αναρωτήθηκε "γιατί δεν αξιοποιούν τις δυνατότητες των γιατρών και γιατί τους οδηγούν στη μετανάστευση... Η Ελλάδα έχει πολλούς ειδικούς συναδέλφους εν αντιθέσει με άλλες χώρες. Γιατί στήνουν ένα σύστημα πάνω σε γενικούς -οικογενειακούς- γιατρούς τη στιγμή που δεν τους διαθέτει; Προχωρούν σε εξαγγελίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στις διαχρονικές και μόνιμες ανάγκες" είπε ο κ Νίτσας στηλιτεύοντας τον αναγκαστικό τρόπο συμμετοχής στα ΤΟΜΥ, δηλαδή την... επίταξη των γιατρών των κέντρων υγείας στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού που ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από βέβαιον ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εκατομμυρίων Ελλήνων. "Δηλαδή με 1000 γιατρούς σκοπεύουν να διαχειριστούν τα προβλήματα... 11.000.000 Ελλήνων κι άλλων τόσων και περισσοτέρων τους καλοκαιρινούς μήνες;" είπε ο κ Νίτσας "Αυτό θα το πετύχει η ηγεσία του υπουργείου στην ΠΦΥ μόνο με... κλωνοποίηση γιατρών, διαφορετικά είναι ανθρωπίνως αδύνατο"
 
"Ούτε στα μισά του δρόμου"
 
Ο κ. Νίτσας σημείωσε επίσης "δείτε τι συμβαίνει με τη δημιουργία και λειτουργία των ΤΟΜΥ... Το υπουργείο έχει εγκαινιάσει ΟΧΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ μερικές μόνο νέες δομές -όπου απαιτούνται 4 γιατροί - και ξοδεύοντας τον ένα περίπου από τα δύο χρόνια του προγράμματος ΕΣΠΑ που τα χρηματοδοτεί, παραδίδοντας ελάχιστα σε σχέση με το αρχικό σχέδιο τους, το οποίο αλλάζει ανάλογα με τις επικοινωνιακές τους ανάγκες. Και όταν κοπεί η χρηματοδότηση σε αυτά τα δύο χρόνια, τι θα γίνει μετά; Θα αυτοσχεδιάσουν πάλι; Αυτό το κρατάνε για τον εαυτό τους και δεν το λένε πουθενά... Στο μεταξύ δημιουργεί συνεχώς νέες προσδοκίες και ψευδαισθήσεις σε πολίτες και επιστήμονες..."

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!