Παραλίγο «στα χέρια» για την καταλανική γλώσσα


Η σύγκρουση στην Καταλονία επιτείνεται με επίκεντρο το ζήτημα της ανεξαρτησίας, ενώ στο οπλοστάσιο των δύο αντίπαλων πλευρών βρέθηκε το γλωσσικό.
Το πρωί της Κυριακής ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας αναγκάστηκαν να μπουν ανάμεσα σε δύο ομάδες διαδηλωτών υπέρ της αύξησης της διδασκαλίας της ισπανικής γλώσσας στην περιφέρεια και αντιδιαδηλωτών, υπέρμαχων της απόσχισης από την Ισπανία.
Η οργάνωση «Hablamos Español» (Μιλάμε Ισπανικά) είχε διοργανώσει πορεία και συγκέντρωση στην πλατεία Ουνιβερσιτάτ (Πανεπιστημίου) με την οποία ζητούσε να αυξηθεί η χρήση και η διδασκαλία της ισπανικής γλώσσας στην Καταλονία. Πρόκειται για ομάδα που υποστηρίζει την παραμονή της δίγλωσσης αυτόνομης περιφέρειας στην Ισπανία.
Οι περίπου 1.000 συμμετέχοντες στην πορεία κρατούσαν ισπανικές σημαίες φώναζαν συνθήματα όπως «Δεν είμαστε φασίστες, είμαστε Ισπανοί» και «Μην ξεγελιέστε, η Καταλονία είναι Ισπανία». «Ελευθερία», «τη γλώσσα των παιδιών μας τη επιλέγουμε εμείς« και «όχι στην επιβολή, ναι στο δικαίωμα επιλογής».
Την ίδια ώρα, όμως, και στο ίδιο σημείο, οργανώθηκε αντιδιαδήλωση οπαδών της απόσχισης, οι οποίοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «Υπερασπιζόμαστε τη γλώσσα μας», εννοώντας την καταλανική η οποία είναι κυρίαρχη στην περιοχή, χρησιμοποιείται παντού και έχει πρωτοκαθεδρία στη διδασκαλία της στα σχολεία, ενώ χρησιμοποιείται επισήμως και στα πανεπιστήμια.
Οι συμμετέχοντες είχαν μαζί τους βιβλία στην καταλανική γλώσσα «για να υπερασπιστούν την παράδοση και τους θεσμούς», όπως τόνιζαν.
Στην αντιδιαδήλωση που οργάνωσαν οι Comités de Defensa de la República (CDR ή Επιτροπές για την Προστασία της Δημοκρατίας) συμμετείχαν περίπου 1.500 άτομα, τα οποία μεταξύ άλλων ζητούσαν με συνθήματα την απελευθέρωση των υπόδικων αυτονομιστών ηγετών.
Τα μέλη της φιλοϊσπανικής «Hablamos Español» κατήγγειλαν τις αρχές ότι επέτρεψαν στους αυτονομιστές να «καταλάβουν την πλατεία» ώστε να μην μπουν τα μέλη της οργάνωσης. «Ο κόσμος έχει εξαγριωθεί», τόνισαν και είπαν ότι ήταν ζήτημα τύχης το ότι δεν έγιναν επεισόδια.
Η πρόεδρος της οργάνωσης υποστήριξε δε ότι «μας μισούν».
Για την αποφυγή επεισοδίων, όταν οι δύο διαδηλώσεις πλησίασαν η μία την άλλη ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας πήραν θέση μεταξύ των ομάδων των διαδηλωτών.
Οπαδοί της ισπανικής γλώσσας προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να προχωρήσουν, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.
Οι αστυνομικοί και δεν έφυγαν από το σημείο έως ότου διαλύθηκαν και οι δύο συγκεντρώσεις.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!