Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες


Δύο συμβάσεις, με ενεργειακό και οικονομικό ενδιαφέρον, οι οποίες επιπλέον ισχυροποιούν τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, υπέγραψε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Πρόκειται για δύο θαλάσσια «οικόπεδα» υδρογονανθράκων, το ένα στα νοτιοδυτικά της Κρήτης και το άλλο στον Κυπαρισσιακό κόλπο, που παραχωρούνται για έρευνα και εκμετάλλευση στις εταιρείες ExxonMobil, Total και στα ΕΛ.ΠΕ.
«Ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο για την έρευνα και τελικά την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, που τοποθετεί τη χώρα στον χάρτη των χωρών που φιλοδοξούν να παράγουν τα επόμενα χρόνια», είπε ο Γιώργος Σταθάκης, υπογράφοντας τις συμβάσεις παρουσία του προέδρου της αναβαθμισμένης Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Ιωάννη Μπασιά και εκπροσώπων των τριών αναδόχων εταιρειών.
Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια θα υποβληθεί για ψήφιση στη Βουλή.
Οι συμβάσεις προβλέπουν καθορισμένο τίμημα για το Δημόσιο και συμμετοχή στα κέρδη, φορολόγηση 20% και αντισταθμιστικά οφέλη 5% για τις περιφέρειες.
Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει η συμφωνία για το υπεράκτιο «οικόπεδο» στο Ιόνιο.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα επαναπροκηρυχθούν και άλλες θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές που είχαν μείνει αδιάθετες σε διαγωνισμούς που είχαν γίνει το 2014. Για τη μεγιστοποίηση των προσφορών εξετάζονται αλλαγές στις προκηρύξεις, καθώς και το ενδεχόμενο να ενοποιηθούν κάποια «οικόπεδα».
Το μεγάλο ζητούμενο είναι η περιβαλλοντική προστασία. «Εχουμε ενσωματώσει όλη την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, που είναι η αυστηρότερη στον κόσμο» διαβεβαίωσε χθες ο Γιώργος Σταθάκης και ενημέρωσε ότι όλα τα στάδια έρευνας γίνονται με διάφανο τρόπο, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και μέσα από κοινές επιτροπές παρακολούθησης.
«Υπάρχουν θεσμοθετημένες οι αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας και οι μηχανισμοί με τους οποίους αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, που έχουν ενσωματωθεί στις συμβάσεις», είπε ο υπουργός.
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε θαλάσσια οικοσυστήματα εγκυμονούν κινδύνους, όπως έδειξε το μεγάλο ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού. Ειδικά το «οικόπεδο» του Κυπαρισσιακού κόλπου βρίσκεται κοντά σε περιοχή οικολογικού ενδιαφέροντος και έχουν εξαιρεθεί με σαφή διάταξη τα τμήματα που βρίσκονται σε θαλάσσιες περιοχές NATURA.
Δεν είναι τυχαίο, πάντως, ότι χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι προωθείται για να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το προεδρικό διάταγμα για την ευρύτερη περιοχή, που προβλέπει αυστηρά μέτρα προστασίας στην παράκτια ζώνη και δικαίωμα δόμησης σε οικόπεδα με εμβαδόν 20 στρέμματα.
«Επιλύουμε μια σοβαρή εκκρεμότητα και δίνουμε ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.
«Ηρθαμε ένα βήμα πιο κοντά στη μεγαλύτερη ίσως απειλή που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ οι θάλασσές μας, η οικονομία και η κοινωνία μας» αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η οικολογική οργάνωση WWF Ελλάς, στην οποία προβλέπει ότι θα υπάρχουν μη αναστρέψιμες συνέπειες στα θαλάσσια οικοσυστήματα της νότιας Κρήτης και του Κυπαρισσιακού κόλπου.
«Οφείλουμε ως πολίτες να αναρωτηθούμε αν αξίζει να επιτρέψουμε στην ελληνική φύση, αλλά και την οικονομία μας, να περάσει μέσα από τόσο επικίνδυνη δοκιμασία, από την οποία μάλιστα δεν αναμένεται να αποκομίσουμε παρά ελάχιστα οφέλη» καταλήγει η ανακοίνωση.
*Θετική ήταν η υποδοχή της υπογραφής των δύο συμβάσεων από τον Γιάννη Μανιάτη, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η πατρίδα θέλει κανονικότητα, ταχύτητα, επενδύσεις και δουλειές».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!