Τουρκικό πολεμικό συνέλαβε ψαράδες από κυπριακό καΐκι

Ανά... άτακτα χρονικά διαστήματα η Τουρκία εφευρίσκει τρόπους να αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, προσδοκώντας αφενός να προωθήσει ίδια οφέλη, αφετέρου να δείξει σε όλους ποιος είναι το «αφεντικό» στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου.
Αυτή τη φορά και την ώρα που το Κυπριακό ζήτημα βρίσκεται σε νέα κινητικότητα, ένα τουρκικό πολεμικό σταμάτησε και «κατάσχεσε» το κυπριακό αλιευτικό «Γεια σου καΐκι μου Αη Νικόλα», προχωρώντας μάλιστα στη σύλληψη του πενταμελούς πληρώματος, το οποίο είναι Αιγυπτιακής καταγωγής.
Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αντέδρασε με έντονο διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου να επιβεβαιώνει το γεγονός και να δηλώνει ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες δραστηριοποιούνται για την απελευθέρωση των συλληφθέντων».
«Έχουμε γνώση αυτού του περιστατικού και είμαστε σε επαφή με τις αρχές και στις δυο πλευρές για να βοηθήσουμε στην επίλυση της κατάστασης», δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΥΠ), Αλίμ Σιντίκ.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Τα Ψαροκάικα», Άριστος Αριστείδου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το καΐκι του βρισκόταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη, όταν το προσέγγισε το τουρκικό πολεμικό πλοίο. Ακολούθως, Τούρκοι στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο καΐκι, με το πρόσχημα του ελέγχου, ωστόσο μετά είπαν στο πλήρωμα ότι βρισκόταν υπό κράτηση.
Στη συνέχεια το κυπριακό καΐκι οδηγήθηκε στο λιμάνι της Κερύνειας.
Όλα αυτά, τη στιγμή που έχει το Κυπριακό ζήτημα εισήλθε ξανά στο προσκήνιο της επικαιρότητας, με τις σχετικές διαβουλεύσεις να επανεκκινούν σε μία εβδομάδα, στη Νέα Υόρκη.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κινείται σταθερά στη ρητορική της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην Κύπρο, τορπιλίζοντας εν τη γενέσει τους, τις νέες διαδικασίες για το Κυπριακό.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!