"Περπατώ και γνωρίζω: Όλυμπος. Κάτω από το βουνό των θεών"


"Περπατώ και γνωρίζω: Όλυμπος.
Κάτω από το βουνό των θεών"


Ο Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου, στα πλαίσια του προγράμματος «Περπατώ και γνωρίζω», διοργανώνει ημερήσια εξόρμηση με τίτλο "Περπατώ και γνωρίζω: Όλυμπος. Κάτω από το βουνό των θεών", για την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018. Στη δράση αυτή θα επιχειρήσουμε να βιώσουμε τη μυστηριακή γοητεία του Ολύμπου, που πάντοτε προκαλούσε δέος και συγκίνηση στους ανθρώπους. Σκοπός της δράσης είναι κινούμενοι, από το Λιτόχωρο μέχρι τη θέση Πριόνια σε υψόμετρο 1100 μέτρα, να γνωρίσουμε τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, ο οποίος αποτελεί τον σημαντικότερο εθνικό δρυμό της χώρας, καλύπτει την ανατολική πλευρά του βουνού και είναι χαρακτηρισμένος ως μνημείο της UNESCO, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση τον έχει συμπεριλάβει στις «Σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα Περιοχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας».
Αυτή η περιβαλλοντική εκδήλωση ξεκινάει με την χρήση οπτικοακουστικού υλικού, κατά την διάρκεια της κίνησης, για να γνωρίσουμε το βουνό των θεών και την ευρύτερη περιοχή. Με την άφιξη μας στο Λιτόχωρο, αφού πάρουμε τον συνοδό μας θα αρχίσουμε να γνωρίζουμε τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου, που ιδρύθηκε το 1938 και αποτελεί ένα σημαντικό καταφύγιο για πολλά είδη θηλαστικών καθώς διαθέτει μια εντυπωσιακή ποικιλία χλωρίδας και πανίδας. Με την άφιξη μας στη θέση Πριόνια (1100μ.) θα ξεκινήσουμε να γνωρίσουμε το διεθνές μονοπάτι Ε4, το οποίο διασχίζει το εντυπωσιακό φαράγγι του Ενιπέα. Ο ποταμός Ενιπέας με τα γαλαζοπράσινα νερά, οι ξύλινες γέφυρες, η άγρια πυκνή φύση, οι ρεματιές, οι λιμνούλες και τα ρυάκια χαρίζουν μοναδικές εικόνες. Θα επισκεφτούμε τους περίφημους καταρράκτες του Ενιπέα,  το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου  και το Άγιο Σπήλαιο, όπου μόνασε ο Άγιος Διονύσιος.
Όσοι επιθυμούν θα επιχειρήσουν ολόκληρη την κάθοδο του Ενιπέα, ενώ οι υπόλοιποι θα επισκεφτούν το νέο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, όπου με την αρχιτεκτονική των εκθεμάτων θα προσομοιάσουμε μια εικονική ανάβαση από τους πρόποδες του βουνού ως τις ψηλότερες κορυφές του. Σε επτά θεματικές ενότητες, θα προσεγγίσουμε το πολυσήμαντο περιβάλλον του Ολύμπου ανά υψομετρική ζώνη, με εύληπτες πληροφορίες, εντυπωσιακές εικόνες, στατικά εκθέματα και διαφανοσκόπια, ταινίες, πολυμεσικές εφαρμογές και μια κατατοπιστική και εντυπωσιακή τρισδιάστατη προβολή.
Στη συνέχεια αφού υποδεχθούμε και τους οδοιπόρους της καθόδου του Ενιπέα στην έξοδο της διαδρομής, θα καθίσουμε με τους επιθυμούντες για γεύμα σε ταβέρνα της περιοχής.
Η μετακίνηση θα γίνει με μισθωμένο λεωφορείο με σημείο συγκέντρωσης το Κονταξοπούλειο Κλειστό Γυμναστήριο Ωραιοκάστρου την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 στις 06:45 και ώρα αναχώρησης 07:00. Το συνολικό κόστος της δράσης είναι 10 ευρώ. Ο Σύλλογος θα τηρήσει απόλυτη σειρά προτεραιότητας στους ενδιαφερόμενους και μέχρι τον αριθμό των 50 ατόμων (μέγιστη χωρητικότητα Λ/Φ). Διευκρινίζεται ότι η επιστροφή στο Ωραιόκαστρο θα γίνει περίπου στις 19:00. H συνολική πεζοπορία – περιήγηση θα είναι μήκους περίπου 3 χλμ πέριξ της τοποθεσίας Πριόνια και μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, Άγιο Σπήλαιο και καταρράκτες, οπότε ο χρόνος της πεζοπορίας μαζί με τις ενημερώσεις, θα είναι γύρω στις 2 ώρες. Ταυτόχρονα, κάποια μέλη μας θα πραγματοποιήσουν ολόκληρη την διαδρομή καθόδου του Ενιπέα (μήκους πλέον των 11 χλμ και περί τις 5 ώρες). Η ενημέρωση στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή και να εξοφλήσουν το κόστος συμμετοχής (10 ευρώ), στην υπεύθυνη για τις εξορμήσεις του συλλόγου κ. Μακρή Ευαγγελία (τηλ.6979794446) οπωσδήποτε μέχρι και την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018. Ομοίως, όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο γεύμα θα πρέπει να το δηλώσουν.
Οι συμμετέχοντες στην περιήγηση επιβάλλεται να φορούν κατάλληλα υποδήματα (προτείνονται μποτάκια) γιατί θα κινηθούμε σε χωμάτινες ολισθηρές διαδρομές και ρουχισμό ανάλογο με τις επικρατούσες θερμοκρασιακές συνθήκες. Οι συμμετέχοντες σε ολόκληρη την κάθοδο του Ενιπέα θα πρέπει να έχουν την οργάνωση ορειβασίας και προτείνεται να φέρουν αδιάβροχα ορειβατικά μποτάκια, σακίδιο με αδιάβροχο κάλυμμα, κάλτσες μάλλινες (και εφεδρικές),  εσώρουχα ισοθερμικά, μπουφάν αντιανεμικό - αδιάβροχο με ή χωρίς επένδυση, απορροφητικά γυαλιά ηλίου, παγούρι νερού (1-2 λίτρα), προσωπικά είδη, φαρμακείο, τρόφιμα (ξηροί καρποί, μπάρες, σοκολάτες), εφεδρικά ρούχα, σακούλες πλαστικές (για σκουπίδια, ρούχα κλπ.), φακός και εφεδρικές μπαταρίες, αλουμινοκουβέρτα, μπατόν τηλεσκοπικά και κάθε άλλο χρήσιμο υλικό.
                  Ο Σύλλογος αποτελεί μόνο τη βάση επικοινωνίας και συντονισμού των εξορμήσεων και παρέχει τις ενημερώσεις. Δεν εξαιρεί κανένα άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας και προέλευσης και δεν δημιουργεί καμία απολύτως δέσμευση και υποχρέωση, πέρα της καλής διάθεσης για την ισότιμη συμμετοχή. Ο σύλλογος είναι ανοικτός για κάθε νέα πρόταση προορισμού – αντικειμένου ενημέρωσης και θα εκτιμούσε ιδιαίτερα την οποιαδήποτε προσφορά – ιδέα – διάθεση ενημέρωσης από κάθε ενεργό πολίτη που θα ήθελε να μοιραστεί τις γνώσεις και εμπειρίες του.
                  Διευκρινίζεται, λόγω των ευμετάβλητων καιρικών συνθηκών του βουνού και για την ασφάλεια, ότι το πρόγραμμα και οι οργανωτικές επιλογές θα γίνονται από τους επικεφαλής οδηγούς και είναι δεσμευτικές για όλους. Ο κάθε συμμετέχων έχει την απόλυτη ατομική και προσωπική ευθύνη της ασφάλειας του.
Καλούμε, όλους εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν ένα ακόμη όμορφο τόπο της πατρίδας μας, να έρθουν να περπατήσουν μαζί μας…
Για οποιαδήποτε πληροφορία – θέμα:
Για το Σύλλογο
Ο Πρόεδρος

Γιάννης Τσακίρης


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!