Εντός της εβδομάδας η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό


Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή η τροπολογία για να ξεκινήσει η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στο θέμα της περικοπής των συντάξεων εντός του 2019, υποστηρίζοντας ότι «διαρθρωτικά και δημοσιονομικά» το εν λόγω μέτρο «δεν είναι αναγκαίο». Όσο για τα σενάρια περί «ήπιας περικοπής συντάξεων», η υπουργός τόνισε πως δεν υφίστανται.
Όπως είχε γράψει ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» Τζώρτζης Ρούσσος, με την τροπολογία θα αλλάξει, μόνο για φέτος, η σχετική διαδικασία που προβλέπει εκκίνηση των συζητήσεων για τον κατώτατο μισθό, τον μήνα Μάρτιο.
Ουσιαστικά μέσω της τροπολογίας θα ορίζεται κατ’ εξαίρεση φέτος ότι η σχετική διαδικασία θα εκκινήσει μέσα στο φθινόπωρο, ενώ θα περιλαμβάνει συντετμημένες προθεσμίες για όλα τα στάδια που προβλέπονται στην εργατική νομοθεσία για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι βασικό ρόλο στο νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού βασικό ρόλο διαδραματίζουν οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και οι στοχεύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.
Με βάση τον νόμο, ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας θα πρέπει ώς το τέλος του Ιουνίου, να φέρει στη Βουλή πρόταση νόμου με τον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο, έχοντας λάβει υπόψη του το πόρισμα της διαβούλευσης που θα έχει προηγηθεί.
Επίσης η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην υπογραφή της επέκτασης της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, «της έβδομης κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που επεκτείνεται, μετά την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων την 21η Αυγούστου» και υπογράμμισε ότι «είναι η μεγαλύτερη εν ισχύ κλαδική σύμβαση στη χώρα, καθώς αφορά περίπου 114.000 εργαζόμενους».
Με την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και με την αύξηση του κατώτατου μισθού «στόχευση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων», επισήμανε η υπουργός.
Αναφερόμενη στα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί μέχρι τα μέσα του 2019, προγράμματα περίπου 75.000 νέων θέσεων εργασίας, με επικέντρωση στους νέους επιστήμονες. Επίσης τόνισε ότι το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες και έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!