Για σχέδια ανατροπής κατηγορεί η Τεχεράνη τις ΗΠΑ


Συντονισμένα πυρά, όπως αυτά που εξαπέλυσε ο ίδιος νωρίτερα απ' το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εισέπραξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του, μετά την έκκληση του Τραμπ στη διεθνή κοινότητα να «απομονώσει το ιρανικό καθεστώς»,το οποίο χαρακτήρισε «διεφθαρμένη δικτατορία».
Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ροχανί χαρακτήρισε «παράλογη» τη θέση του Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως η ασφάλεια δεν μπορεί να είναι «έρμαιο» της αμερικανικής εσωτερικής πολιτικής.
«Η πρότασή μας είναι σαφής: δέσμευση έναντι δέσμευσης· παραβίαση έναντι παραβίασης· απειλή στις απειλές· και βήμα προς βήμα, αντί για συνομιλίες για τις συνομιλίες... Αυτό που λέει το Ιράν είναι σαφές: όχι στον πόλεμο, όχι κυρώσεις, όχι στις απειλές, όχι μπούλινγκ. Απλώς να ενεργούμε με βάση τον νόμο και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων", είπε.
Ο Ροχανί τόνισε επίσης ότι καμία χώρα δεν γίνεται να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δια της βίας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καλύτερη οδός από αυτή του διαλόγου.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον Τραμπ να επιτρέψει στο Ιράν να συνεχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου, αν επιθυμεί να μειωθεί η τιμή του «μαύρου χρυσού» στις αγορές.
«Θα ήταν καλό για την τιμή του πετρελαίου να μπορεί το Ιράν να το πουλάει! Είναι καλό για την ειρήνη, είναι καλό για την τιμή του πετρελαίου», είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Σημειώνεται ότι οι κυρώσεις που έχει ήδη προαναγγείλει η Ουάσινγκτον σε βάρος του πετρελαϊκού τομέα του Ιράν θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές Νοεμβρίου.
Ο Μακρόν απάντησε κατ' αυτόν τον τρόπο στην κριτική που άσκησε ο Τραμπ στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του ΟΠΕΚ επειδή αυξάνουν την τιμή του πετρελαίου. «Με βάση τη λογική του, θα δει ότι είναι καλό για την τιμή του πετρελαίου να μπορεί το Ιράν να το πουλάει», είπε ο Μακρόν. «Είναι μια οικονομική πραγματικότητα... η προσφορά και η ζήτηση», πρόσθεσε.
Με αρκετή δόση ειρωνείας τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο σε όσα είπε εναντίον του ο Τραμπ.
«Σε ευχαριστώ Ντόναλντ Τραμπ» είπε ο Βενεζουελάνος πρόεδρος σε μια τηλεοπτική παρέμβαση και χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «δειλές».
«Μην αγγίζετε τη Σίλια. Μην αγγίζετε την οικογένεια! Μην είστε δειλοί! (…). Το μοναδικό της έγκλημα συνίσταται στο ότι είναι η σύζυγός μου. Καθώς δεν μπορούν να τα βάλουν με τον Μαδούρο, επιτίθενται στη Σίλια» είπε σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της συζύγου του και στενών συνεργατών του κατηγόρησε την Ουάσιγκτον.
«Περιβάλλομαι από πρόσωπα σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις. Ευχαριστώ τον Ντόναλντ Τραμπ που με περιβάλλει με αξιοπρέπεια (…). Κάθε κύρωση της "γκρίνγκο" κυβέρνησης, εκτός του ότι είναι παράνομη και άχρηστη, αποτελεί τιμή για εμάς, τους επαναστάτες» είπε ο Μαδούρο.
Απ' την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή απέναντι στη χρήση των κυρώσεων ως όπλων.
«Κανείς από εμάς δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλός στην αυθαίρετη ακύρωση των εμπορικών συμφωνιών και στη χρήση των οικονομικών κυρώσεων ως όπλων», σημείωσε απ' το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Σήμερα, κάποιες χώρες επιχειρούν επίμονα να προκαλέσουν το χάος. Εμείς είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μας μέσω της διεξαγωγής εποικοδομητικού διαλόγου επί ίσοις όροις» τόνισε ο Ερντογάν.
«Αυτοί που εξοπλίζουν τους τρομοκράτες με δεκάδες χιλιάδες φορτηγά και χιλιάδες μεταγωγικά αεροσκάφη, φορτωμένα με όπλα για χάρη των δικών τους στρατηγικών συμφερόντων τους μετά βεβαιότητας θα νιώσουν θλίψη στο μέλλον» είπε επίσης ο Ερντογάν.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!