Μετρούν πληγές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης - Στο Ηράκλειο ο υπουργός Παιδείας


Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στο Ηράκλειο, προκειμένου να γίνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης που διαμορφώθηκε μετά τη μεγάλη φωτιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην περιοχή της Κνωσού.
Κατά τη σύσκεψη ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Οδυσσέας Ζώρας υπογράμμισε «Δεχθήκαμε τηλεφωνήματα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό Παιδείας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έγινε μια φανταστική δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Για αυτό κι όλοι οι φοιτητές και οι 69 είναι σώοι», ανέφερε ο ίδιος ενώ τόνισε πως δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός.
«Η πυροσβεστική μας διαβεβαίωσε πως όταν καταστεί δυνατόν θα ψάξει τους χώρους για να δει αν υπάρχει κάποιος μέσα, όπως λ.χ κάποιος άστεγος. Μας απασχολεί πολύ η τοξικότητα του περιβάλλοντος. Κάναμε γρήγορες κινήσεις», ανέφερε ο κ. Ζώρρας.
«Ο χώρος του Πανεπιστημίου πολλές φορές χρησιμοποιείται και από άτομα άστεγα. Δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για θύμα, αλλά έχουμε την υποχρέωση να ελέγξουμε όλους τους χώρους ώστε να είμαστε πλήρως ασφαλείς ότι όλα πήγαν καλά, χωρίς ούτε έναν τραυματισμό ή κάποιο θύμα», συμπλήρωσε ο κ. Ζώρρας.
Σημειώνεται ότι στελέχη του  Δημόκριτου θα κάνουνε μετρήσεις για τα αιωρούμενα σωματίδια και θα δώσουν τις αναλύσεις, προκειμένου να υπάρχει μια πλήρης εικόνα του τι συμβαίνει περιβαλλοντικά ώστε να είναι ασφαλής όλη η περιοχή.
Με εντολή του υπουργού, ο οποίος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε επικοινωνία με τις αρχές του Ιδρύματος, έχει ήδη φτάσει στο Ηράκλειο κλιμάκιο του Ιδρύματος Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης, που διαχειρίζεται ζητήματα φοιτητικής μέριμνας με επικεφαλής τον Πρόεδρο  Δημήτρη Ζέρβα προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης και να συνδράμει στο έργο των πρυτανικών αρχών.
Πρωτοφανή επιχείρηση - Ξεκινά η εκκαθάριση
Καθοριστικός ήταν ο συντονισμός, από την πρώτη στιγμή, όλων των εμπλεκομένων φορέων με την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Πανεπιστήμιο, καθώς ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχείρησαν στο σημείο. 
Η μεγάλη ανησυχία των Αρχών ήταν να μην επεκταθεί η φωτιά σε παρακείμενο χώρο, στα εργαστήρια του Μουσεία Φυσικής Ιστορίας, όπου φυλάσσονται μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος.
Σημειώνεται ότι η συμβολή και των τριών ελικοπτέρων που επιχείρησαν για πρώτη φορά μέσα στον αστικό ιστό, θεωρείται μεγάλη επιτυχία, καθώς στις εγκαταστάσεις υπήρχαν εύφλεκτα και επικίνδυνα υλικά ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή με πυροσβέστες να ελέγχουν όλους τους χώρους.
Πρόκειται για τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα Kamov που εδρεύουν τους καλοκαιρινούς μήνες στην Κρήτη ενώ συμμετέχει και ένα Ericsson που έφτασε στο νησί από την Αθήνα.
Σύμφωνα με τον Διοικητή των Π.Υ. Κρήτης αρχιπύραρχο Γιάννη Μαραγκάκη, ήδη ξεκίνησε η αποκάθαρση και σβήνουν οι μικροεστίες. Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο καπνός είναι επικίνδυνος, καθώς κάηκαν πολλά πλαστικά, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολη την προσπάθεια κατάσβεσης, καθώς το κτήριο ήταν προκάτ.
Όπως τονίστηκε, υπάρχει ενημέρωση ότι δεν ελλοχεύει κίνδυνος από τον αμίαντο.  Συνιστάται όμως σε όλους τους περίοικους να έχουν κλειστά τα παράθυρά τους για την αιθαλομίχλη.
Σημειώνεται ότι έχει καταστραφεί πλήρως το κτίριο των εστιών και το κτίριο των εργαστηρίων.
Σε γυμναστήριο προσωρινά οι φοιτητές
Στο Γυμναστήριο των Βουτών βρίσκονται οι 69 φοιτητές των εστιών του Πανεπιστημίου, όπου τους παρέχονται όλες οι βοήθειες, ενώ όπως ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, βρίσκονται και ψυχολόγοι κοντά στους φοιτητές.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, μετά την ενημέρωση που είχε επισήμως από τον Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης Κωνσταντίνο Λαγουδάκη, επισήμανε ότι οι φοιτητές έχουν επικοινωνήσει και με τους οικείους τους, αλλά και με άλλους φοιτητές, και ως εκ τούτου όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Μάλιστα οι φοιτητές πραγματοποίησαν μόνοι τους καταμέτρηση, υπό τον φόβο πως υπάρχει κάποιο άτομο εγκλωβισμένο μέσα στα κτίρια.
Οι αρχές είναι σε επικοινωνία με την Ένωση Ξενοδόχων του νομού για την καλύτερη δυνατή λύση.
Στο Ηράκλειο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου
Στο Ηράκλειο θα βρίσκονται την Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο εκπρόσωπος της Γ.Γ. Πολιτικής προστασίας αλλά και ειδικό κλιμάκιο από τον Δημόκριτο.
Σύμφωνα με πληροφόρηση από το Υπουργείο, ο κ. Γαβρόγλου, αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του πανεπιστημίου, την άμεση βοήθεια στους φοιτητές που επλήγησαν, για τη στέγασή τους και την αποκατάσταση των καταστροφών στις εστίες.
Επίσης, θα συναντηθεί με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, εκπροσώπους της Ένωσης Ξενοδόχων και άλλους φορείς της πόλης.
Κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία της περιοχής 
Κλειστά, για προληπτικούς λόγους, θα μείνουν αύριο Δευτέρα τρία νηπιαγωγεία και δύο δημοτικά σχολεία στο Ηράκλειο, με αφορμή την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, στη Λεωφόρο Κνωσού.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας Γιώργο Βλαχάκη, δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα τα 51ο, 72ο και 78ο νηπιαγωγεία, καθώς και τα 20ο και 56ο Δημοτικά.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!