Εύσημα από τους Γερμανούς στην Ελλάδα


Η επιτυχής ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ανάγκασε ακόμη και τους Γερμανούς να μιλάνε με καλά λόγια για την Ελλάδα και τους Ελληνες τους οποίους μέχρι τώρα τους χαρακτήριζαν τεμπέληδες… Πώς αλλάζουν τα πράγματα…
Επρεπε να περάσουν 3 Μνημόνια, 35 Γιούρογκρουπ και να εφαρμοστούν περισσότερα από 980 προαπαιτούμενα για να φτάσουν οι Γερμανοί να πουν: Η Ελλάδα άξιζε τελικά τον κόπο.
Ολα αυτά τα καλά λόγια για τη χώρα μας περιλαμβάνονται σε έκθεση που συνέταξε και έδωσε στη δημοσιότητα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, στην κεφαλή του οποίου βρισκόταν μέχρι πρότινος ο σκληρός και άτεγκτος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η οκτασέλιδη έκθεση ξεκινά με μία ιστορική αναδρομή για το πώς η Ελλάδα «μπήκε» και πώς «βγήκε» από τα Μνημόνια.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τις μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και την πορεία της ανάπτυξης, ενώ όλο το «ζουμί» βρίσκεται στον επίλογο: η Ε.Ε. θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη για την ανάπτυξη της Ελλάδας, μέσα από τα εργαλεία που διαθέτει (ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, ευρωπαϊκά ταμεία, προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).
Αναλυτικότερα, τα κυριότερα συμπεράσματα της έκθεσης, που δημοσιεύτηκε πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη Βαυαρία, είναι:
1. Μνημόνια: Η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία το 3ο πρόγραμμα προσαρμογής. Η χώρα αξιοποίησε τα τρία προγράμματα για να εφαρμόσει διαρθρωτικές αλλαγές όπως και για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
2. Μεταρρυθμίσεις: Στα επιτεύγματα των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών είναι: η βιωσιμότητα των οικονομικών του Δημοσίου, η εγκαθίδρυση μιας ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, οι αλλαγές στον φόρο εισοδήματος, οι μεταρρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, η καθιέρωση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, η ενίσχυση των κανόνων διακυβέρνησης στις συστημικές τράπεζες, η νομοθεσία περί αφερεγγυότητας, η ίδρυση του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων το 2016, η καθιέρωση της αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων και των ρυθμίσεων για την επιλογή ανώτατων στελεχών στον δημόσιο τομέα.
3. Χρέος: Αν η Ελλάδα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους και οι οικονομικές της επιδόσεις αυξηθούν, όπως αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τότε σε βάθος χρόνου θα μειωθεί και το χρέος. Παράλληλα, όμως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι τα σενάρια της Ε.Ε. «λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος (έως το έτος 2060) θεωρούνται αβέβαια και δεν μπορούν να θεωρηθούν προγνώσεις». Σε περίπτωση που η Ελλάδα καταφέρει ετήσιο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 3,5% ώς το 2022, στη συνέχεια 2% και ετήσια αντικειμενική ανάπτυξη της οικονομίας κατά 1%, τότε το χρέος της θα μειωθεί το 2060 στο 96,8%.
4. Ανάπτυξη: Διαπιστώνεται εκ νέου ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όχι όμως με τους μέσους ευρωπαϊκούς ρυθμούς. Για την Ελλάδα, η Κομισιόν αναμένει για φέτος αύξηση ύψους 1,9%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη θα κυμαίνεται στο 2,1%.
5. Εποπτεία: Στην έκθεση επισημαίνεται πως η τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης θα «ελέγχονται και θα συνοδεύονται» τόσο στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που ισχύει για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, όσο και από μια «ειδική παρακολούθηση» με έμφαση τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις μεταρρυθμίσεις που είναι συνδεδεμένες με τα μέτρα για το χρέος.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!