Ομιχλώδης συμφωνία για την Ιντλίμπ


Κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στην Ιντλίμπ, το τελευταίο οχυρό των ανταρτών, τάχθηκαν τελικώς κατά την συνάντησή τους στην Τεχεράνη οι ηγέτες της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, που όμως δεν πείθει ιδιαίτερα ότι θα έχουν ενιαία στάση στο θέμα και τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται η επιχείρηση των δυνάμεων του Άσαντ.
Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ρουχανί συμφώνησαν μεν ότι «δεν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση» και ότι «ο εμφύλιος μπορεί να τερματιστεί μόνο μέσω διαπραγμάτευσης» και για ακόμη μια φορά «κήρυξαν» τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Οι διαφωνίες όμως ήταν και πάλι ευδιάκριτες.
Στο κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση τους, οι τρεις ηγέτες επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται με σκοπό την πάταξη του ISIS, της Αλ Νούσρα και άλλων ομάδων ισλαμιστών ενόπλων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα ή τον ISIS.
Επίσης υπογράμμισαν πως στη μάχη κατά της τρομοκρατίας η διάκριση ανάμεσα στις παραπάνω οργανώσεις και στις ένοπλες δυνάμεις των αντικαθεστωτικών που θα συμμετέχουν στην κατάπαυση του πυρός είναι τεράστιας σημασίας, ώστε να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.
Τις κάλεσαν εξάλλου να καταθέσουν τα όπλα, κάτι που όπως επισήμανε ο Ερντογάν είναι ένα ισχυρό μήνυμα που θα συγκρατούσε τα κύματα προσφύγων. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρόταση που είχε ήδη παρουσιάσει η Σαμπάχ και έλεγε πως όσες ομάδες δεν καταθέσουν τα όπλα θα μπουν στο στόχαστρο.
Την κατάπαυση του πυρός υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στηρίζει τους αντάρτες της Ιντλίμπ -δηλαδή κυρίως τζιχαντιστές της τουρκόφιλης Χάγιατ Τάχριρ αλ Σαμ που έχει δηλώσει πίστη στην αλ Κάιντα- λέγοντας πως απειλείται η εθνική ασφάλεια της χώρας του και ότι επαπειλείται μια ακόμα ανθρωπιστική καταστροφή.
«Η Ιντλίμπ δεν είναι απλά σημαντική για το μέλλον της Συρίας, είναι σημαντική για την εθνική ασφάλειά μας και για το μέλλον της περιοχής», είπε ο Ερντογάν και προειδοποίησε πως «οποιαδήποτε επίθεση στην Ιντλίμπ θα είχε ως αποτέλεσμα μια καταστροφή. Κάθε μάχη εναντίον των τρομοκρατών απαιτεί μεθόδους βασισμένες στον χρόνο και την υπομονή. Δεν θέλουμε να έχουμε στην Ιντλίμπ λουτρό αίματος», τόνισε.
Επιπλέον, ο Ερντογάν επισήμανε ότι η χώρα του «δεν έχει τη δυνατότητα» να φιλοξενήσει κι άλλα εκατομμύρια πρόσφυγες απ' την επαρχία που συνορεύει με την Τουρκία.
«Πρέπει να αναλάβουμε κοινή δράση για να αποτρέψουμε την προσφυγιά, πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», σημείωσε θυμίζοντας πως «η Τουρκία ήδη παρέχει φιλοξενία σε 3,5 εκατ. πρόσφυγες απ' τη Συρία».
Η έκκλησή του, όμως, έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, συμμάχου του Άσαντ, ο οποίος επέμεινε πως η συριακή κυβέρνηση «έχει το δικαίωμα» να ανακτήσει τον έλεγχο σε όλο το συριακό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Ιντλίμπ.
«Πρέπει να σκεφτούμε από κοινού όλες τις πτυχές αυτού του περίπλοκου ζητήματος» είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «πρέπει να το λύσουμε μαζί και να συνειδητοποιήσουμε ότι η νόμιμη συριακή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα και τελικά πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο όλων των εδαφών της».
Αντιδρώντας, δε, στην πρόταση του Ερντογάν για κοινό ανακοινωθέν που θα απευθύνει έκκληση για εκεχειρία στην Ιντλίμπ, είπε μεν ότι «θα ήταν καλή», αλλά άφησε να εννοηθεί πως η Μόσχα δεν πιστεύει ότι θα είχε διάρκεια.
Εξάλλου, πρόσθεσε: «Θεωρούμε απαράδεκτο, όταν με πρόφαση την προστασία των αμάχων δεν θέλουν να βομβαρδίσουν τους τρομοκράτες, αλλά θέλουν να προκαλέσουν πλήγμα στα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι σ' αυτό στοχεύουν οι προσπάθειες που γίνονται να σκηνοθετηθεί η χρήση δηλητηριωδών ουσιών από την συριακή κυβέρνηση. Διαθέτουμε αδιάσειστες αποδείξεις γι' αυτού του είδους τις επιχειρήσεις και τις προκλήσεις που προετοιμάζουν οι αντάρτες».
Ο Πούτιν ανέφερε ότι σε σχέση με αυτό ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ρωσική πλευρά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).
Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι «στις προσπάθειες αυτές κατά των τρομοκρατών συμμετέχουν και τμήματα της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό» καθώς «συμβάλλει στο να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των συριακών πλευρών».
Απ' την πλευρά του Ιράν, ο Χασάν Ρουχανί απαίτησε την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων απ' τη Συρία, όπου βρίσκονται περίπου 2.000 στρατιώτες. «Πρέπει να πιέσουμε τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν», είπε τονίζοντας ότι «η τρομοκρατία πρέπει να ξεριζωθεί απ' τη Συρία, ειδικά απ' την Ιντλίμπ».
Ουσιαστικά οι τρεις τους επιβεβαίωσαν εκ νέου το πόσο διαφορετικά είναι τα συμφέροντα τους στην περιοχή, που εισέρχεται σε μια νέα κρίσιμη φάση, καθώς είναι θέμα χρόνου πλέον η επιχείρηση ανακατάληψης απ' τις δυνάμεις του Άσαντ.
Νωρίτερα, οι ΗΠΑ, μέσω του νέου απεσταλμένου της Ουάσιγκτον για τη Συρία, Τζιμ Τζέφρι, υποστήριξαν ότι έχουν «σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία» πώς ο Ασαντ ετοιμάζει χημικά όπλα για την επίθεση στην Ιντλίμπ. Οι ΗΠΑ πολλές φορές ζήτησαν από την Ρωσία εάν μπορούν να «επιχειρήσουν» στην Ιντλίμπ για την εξόντωση των ανταρτών, είπε ο Τζέφρι και όταν ρωτήθηκε εάν αυτό σημαίνει και αεροπορικούς βομβαρδισμούς, δεν το απέκλεισε. 
Την ίδια ώρα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στέφαν ντε Μιστούρα, σημειώνει πως «πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία σε κάθε πρόταση που θα αποτρέψει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική τραγωδία στην Ιντλίμπ». Είπε ακόμη πως έχει κάποιες ιδέες για το πώς θα διαχωρίσουν τους «τρομοκράτες» απ' τους αμάχους.
Ο ντε Μιστούρα έκανε άλλωστε έκκληση για τη διάνοιξη «προστατευμένων εθελοντικών διαδρομών διαφυγής», για όσους θέλουν να εγκαταλείψουν την περιοχή.
«Είτε θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια πολιτική λύση για να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο είτε θα δούμε αυτόν τον πόλεμο να φτάνει σε νέα επίπεδα φρίκης», τόνισε.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ χαρακτήρισε άλλωστε σημαντική τη σημερινή τριμερή σύνοδο στην Τεχεράνη και είπε ότι τη Δευτέρα και την Τρίτη θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία των τριών αυτών χωρών στη Γενεύη. Ακολούθως, την επόμενη Παρασκευή θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!