Σε αδιέξοδο κι επισήμως οι συζητήσεις για το Brexit


Το βατερλώ των διαπραγματεύσεων για το Brexit στο Ζάλτσμπουργκ επιβεβαίωσε η Τερέζα Μέι μέσω έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στρητ. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ζήτησε σεβασμό από την Ε.Ε., αλλά και εναλλακτικές προτάσεις.
Η Τερέζα Μέι παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι συνομιλίες μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών έχουν φθάσει σε αδιέξοδο, μετά την απόρριψη του σχεδίου Τσέκερς από τους ηγέτες της Ε.Ε. .
Μετά από την πολύ σκληρή κριτική που δέχθηκε, η πρωθυπουργός της Βρετανίας πέρασε στην αντεπίθεση, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις και όχι να απορρίπτει τα σχέδια χωρίς να εξηγεί το γιατί.
Την Πέμπτη, οι ηγέτες της ΕΕ είπαν πως θα προσπαθήσουν να επιτύχουν μια συμφωνία για το Brexit τον ερχόμενο μήνα αλλά απέρριψαν το σχέδιο «Τσέκερς» της Μέι, λέγοντας πως πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στα θέματα του εμπορίου και των διευθετήσεων για τα σύνορα της Βρετανίας με την Ιρλανδία.
«Δεν είναι αποδεκτό απλώς να απορρίπτουμε τις προτάσεις της άλλης πλευράς χωρίς μια λεπτομερή εξήγηση και αντιπροτάσεις», είπε η Μέι σε τηλεοπτική δήλωσή της. «Άρα τώρα χρειάζεται να ακούσουμε από την ΕΕ ποια είναι τα πραγματικά ζητήματα, ποια είναι η εναλλακτική τους, έτσι ώστε να μπορούμε να τα συζητήσουμε. Μέχρι τότε, δεν μπορούμε να έχουμε πρόοδο».
Η Βρετανή πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει σε οποιοδήποτε σχέδιο μεταχειρίζεται τη Βόρεια Ιρλανδία διαφορετικά από ότι το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, απαντώντας στις Βρυξέλλες, που επιμένουν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν σκληρά σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, με τη Βόρεια Ιρλανδία να παραμένει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ ή να εγκαθίσταται ένα σύνορο στη θάλασσα της Ιρλανδίας αν δεν επιτευχθεί μια εναλλακτική λύση.
Η Μέι επικαλέστηκε τη ψήφο των Βρετανών το 2016 που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ. «Δεν θα ανατρέψω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ούτε θα διαλύσω τη χώρα μου», είπε. «Χρειαζόμαστε σοβαρή δέσμευση για την επίλυση των δύο κύριων προβλημάτων στις διαπραγματεύσεις και είμαστε έτοιμοι».

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!