Ανέστειλαν την απεργία οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της Cosco UPD


Την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν νωρίς σήμερα (Παρασκευή) το βράδυ και μετά το τέλος της γενικής τους συνέλευσης οι εργαζόμενοι-μέλη της ΕΝΕΔΕΠ στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ (cοsco) στο λιμάνι του Πειραιά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΝΕΔΕΠ, αποφάσισαν την αναστολή της απεργίας για την ανασύνταξη των δυνάμεων τους.
«Συνάδελφοι δώσαμε ακόμα μια απεργιακή μάχη απέναντι στη Cosco,d-port και εργολάβους, τη κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη απέναντι σε κάθε λογής πιέσεις και μορφώματα που στήνει η εργοδοσία. Για μια ακόμα φορά αποκαλύφθηκε ο ρόλος του εργοδοτικού σωματείου, η στάση τους απέναντι στα δίκαια αιτήματα μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση και καλούν όλους τους συναδέλφους να ενισχύσουν τον αγώνα τους για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, 6α πόστα και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.
Σημειώνεται ότι η απεργία ξεκίνησε σήμερα στις 6 το πρωί με βασικό αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ . Προηγήθηκαν δυο αγωγές στη δικαιοσύνη από την εργοδοσία κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων τις οποίες το Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε παράνομες. Την πρώτη απεργία την είχε κηρύξει η ΕΝΕΔΕΠ και η αγωγή της εργοδοσίας εκδικάσθηκε την Πέμπτη όπου το Πρωτοδικείο Πειραιά την έκρινε παράνομη και την δεύτερη το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,προσφέροντας κάλυψη στο σωματείο της, όπου η αγωγή εκδικάσθηκε την Παρασκευή και το δικαστήριο έκρινε και αυτή παράνομη.
Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και των αρμόδιων αρχών, προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά, ζήτησε την Παρασκευή ο ΣΕΒ με ανακοίνωσή του, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη «σημαντική βλάβη που προκαλείται στην ελληνική οικονομία από τις αυθαίρετες δράσεις μιας μικρής μειοψηφίας συνδικαλιστών».
Στο μεταξύ το μεσημέρι της Παρασκευής η ΕΝΕΔΕΠ με ανακοίνωση-καταγγελία έκανε γνωστό ότι δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού «Εpsilon» που κάλυπτε την απεργία δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από «ομάδα απεργοσπαστών - εργοδοτικών».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση- καταγγελία της ΕΝΕΔΕΠ, «η επίθεση ξεκίνησε από ομάδα που έφυγε από την κλίκα των εργοδοτικών-απεργοσπαστών με επικεφαλής γνωστό χρυσαυγίτη, μέλος του δήθεν σωματείου της Χρυσής Αυγής στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη».
Η ΕΝΕΔΕΠ καταγγέλλει επίσης πως «παρά το γεγονός ότι η επίθεση έγινε μπροστά στους λιμενικούς, αυτοί άφησαν τον δράστη να διαφύγει» κάνοντας λόγο για τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης, του κράτους και των υπευθύνων της λιμενικής δύναμης.
Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για «εργοδοτική και κρατική βία» σε βάρος των απεργών της «Cosco», υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «έχει κινητοποιηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός του κράτους και της μεγαλοεργοδοσίας, προκειμένου να μπει στο στόχαστρο το δικαίωμα στην απεργία».
Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:
Μετά την αποτυχία της εργοδοσίας να κάμψει τον αγώνα των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, με απαράδεκτες δικαστικές αποφάσεις, επιστρατεύθηκαν σήμερα τα φασιστοειδή, με την ανοχή των δυνάμεων καταστολής, καθώς και ο ΣΕΒ που έσπευσε να αμφισβητήσει ακόμη και το δικαίωμα στις κινητοποιήσεις του σωματείου, καλώντας το κράτος να παρέμβει και τους εργαζόμενους να πουν κι "ευχαριστώ" για τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς.
Είναι προφανές ότι έχει κινητοποιηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός του κράτους και της μεγαλοεργοδοσίας, προκειμένου να μπει στο στόχαστρο το δικαίωμα στην απεργία, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις, σημερινή και προηγούμενες.
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Οι εργαζόμενοι θα οργανώσουν πιο αποφασιστικά τον αγώνα και την αλληλεγγύη τους σε κάθε χώρο δουλειάς και με τη μαζική τους συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, για αυξήσεις στους μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, ενάντια στην εργοδοτική και κρατική βία, καθώς και στα ψέματα της κυβέρνησης, που από τη μία μεριά κοροϊδεύει ότι δήθεν προστατεύει τους εργαζόμενους και από την άλλη τσακίζει τα δικαιώματά τους.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!