Στον Kατάλογο Παγκόσμιας Μνήμης της UNESCO το αρχείο του Όργουελ


Τα αρχεία του Βρετανού συγγραφέα της «Φάρμας των Ζώων» Τζορτζ Όργουελ συμπεριελήφθησαν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Μνήμης της UNESCO, η οποία αναγνώρισε την «διεθνή σημασία» του λογοτεχνικού του έργου. Πρόκειται για τον αντίστοιχο κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και στόχο έχει την προστασία και διάδοση των πανανθρώπινων μηνυμάτων τους.
Το προσωπικό αρχείο του Τζορτζ Όργουελ, συγγραφέα και δημοσιογράφου, που φιλοξενείται στο University College του Λονδίνου (UCL), περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σημειώσεις, ημερολόγια, επιστολές και φωτογραφίες. Σύμφωνα με την UNESCO, τα γραπτά του Όργουελ έχουν «παγκόσμια σημασία και εξαιρετικά μεγάλη διεθνή αξία».
Άλλωστε, μέσα σε αυτά υπάρχει και η πρώτη καταγραφής της φράσης από το εμβληματικό «1984», ότι «Ο πόλεμος είναι ειρήνη. Η άγνοια είναι δύναμη. Η ελευθερία είναι σκλαβιά».
Σύμφωνα με τον γιο του Όργουελ, Ρίτσαρντ Μπλερ, η απόφαση της UNESCO είναι «ξεκάθαρη απόδειξη της αξίας του έργου του πατέρα του».
Κατά την υποβολή του αιτήματος στην UNESCO να συμπεριλάβει το αρχείο του Όργουελ, το UCL σημείωνε ότι τα γραπτά του Όργουελ «έχουν βαθιές επιρροές στην ανθρώπινη σκέψη σε ολόκληρο τον κόσμο, επιρροές που παραμένουν ισχυρές ακόμη και σήμερα. (...) Είναι σπάνιο να βρούμε σοβαρές μελέτες που αναλύουν τρέχοντα γεγονότα ακόμα και σήμερα, του 21ου αιώνα, χωρίς αναφορά στον Όργουελ ή στις ιδέες του. Τα χειρόγραφα και τα ημερολόγιά του ως εκ τούτου είναι μοναδικά και αναντικατάστατα. Η ιστορία της ανθρωπότητας θα ήταν αναμφισβήτητα πολύ φτωχότερη σε περίπτωση που υπάρξει κάποια ζημιά η χαθεί αυτό το υλικό».
Στον Κατάλογο Παγκόσμιας Μνήμης της UNESCO έχουν συμπεριληφθεί μοναδικά ιστορικά ντοκουμέντα, όπως το πρωτότυπο του «Ημερολογίου της Άννα Φρανκ», η Μάγκνα Κάρτα και άλλα ιστορικά κείμενα από ολόκληρο τον κόσμο.
Από την Ελλάδα, έχει καταχωρισθεί ο Πάπυρος του Δερβενίου, που θεωρείται το αρχαιότερο αναγνώσιμο βιβλίο της Ευρώπης και χρονολογείται περίπου στο 330π.Χ.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!