Με αίτημα την ανεξαρτησία στους δρόμους οι Καταλανοί στην εθνική γιορτή UPD


Ένα εκατομμύριο Καταλανοί βγήκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης και άλλων πόλεων της Καταλονίας ανήμερα της εθνικής γιορτής Ντιάντα. Βασικό αίτημα, όπως αναμενόταν, η ανεξαρτησία και στόχος να αποτίσουν φόρο τιμής στους φυλακισμένους και διωκόμενους αυτονομιστές ηγέτες.
Οι εορτασμοί της Ντιάντα αναφέρονται στην πτώση της Βαρκελώνης στις 11 Σεπτεμβρίου 1714 και στην κατάληψή της από τους Ισπανούς στη διάρκεια του πολέμου για τη διαδοχή και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις αλλά και διαδηλώσεις.
Τα τελευταία χρόνια οι εορτασμοί έχουν αναχθεί σε επίδειξη δύναμης προς τη Μαδρίτη στην προσπάθεια για την απόσχιση της περιφέρειας από την Ισπανία και μετά τα γεγονότα από το δημοψήφισμα, οι οργανωτές έχουν καλέσει σε μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις.
Οι διαδηλωτές, που σύμφωνα με την αστυνομία ήταν περίπου ένα εκατομμύριο, φώναζαν συνθήματα όπως «ανεξαρτησία» και «ελευθερία», ενώ κινήθηκαν κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου Ντιαγκονάλ.
Κρατούσαν πανό με έναν τραπουλόχαρτο με τον Ρήγα Μπαστούνι διαγραμμένο, απόδειξη ότι απορρίπτουν την ισπανική μοναρχία.
Η πορεία αυτή, σύμφωνα με τους Καταλανούς αυτονομιστές είναι η πρώτη ενός κύκλου κινητοποιήσεων με αίτημα την ανεξαρτησία της περιφέρειας και την απελευθέρωση των φυλακισμένων ηγετών τους.
Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κιμ Τόρα, δήλωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες «θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να καταγγείλουμε τη φυλάκιση» των ηγετών και αν δεν απελευθερωθούν «η κυβέρνηση και το καταλανικό κοινοβούλιο θα προχωρήσουν σε κάθε ενδεδειγμένη ενέργεια».
Οι δίκες των αυτονομιστών ηγετών έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν αρχές Οκτωβρίου.
Επίσης, με εννέα αυτονομιστές ηγέτες στη φυλακή και άλλους φυγάδες, οι διαδηλώσεις έχουν αποκτήσει και χαρακτήρα «τιμής» προς τους διωκόμενους ηγέτες. Άλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος του προέδρου της κυβέρνησης Κιμ Τόρα, που απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του Πέδρο Σάντσεθ για δημοψήφισμα που θα δίνει περισσότερη αυτονομία στην Καταλονία, τονίζοντας ότι μόνο η ανεξαρτησία είναι δεκτή και ο αγώνας θα συνεχιστεί, παρουσιάζοντας και «οδικό χάρτη».
Χθες, παραμονή της γιορτής, ο Τόρα δήλωσε ότι «είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει ταχθεί στον αγώνα για την ανεξαρτησία».
«Θα το κάνουμε για όλους τους Καταλανούς, αλλά και για τους πολιτικούς κρατούμενους, οι οποίοι διώκονται γιατί υπερασπίζονται την ελευθερία της Καταλονίας και επειδή δώσαμε τον λόγο μας στον λαό με το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου» του 2017.
Ωστόσο η ανεξαρτησία της Καταλονία είναι ζήτημα που διχάζει τους Καταλανούς. Απόδειξη το γεγονός ότι στις πρωινές εκδηλώσεις μνήμης των ηρώων της 11ης Σεπτεμβρίου 1714, δεν συμμετείχαν καν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (τα καταλανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Λαϊκό Κόμμα και οι Πολίτες -Ciudadanos).
Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, που παρέστη στις εκδηλώσεις, ανακοίνωσε ότι δεν θα πάει στις διαδηλώσεις, τονίζοντας ότι λόγω της θέσης της «έχει καθήκον να αναζητεί τη συναίνεση».
Πηγή: El Pais, The Guardian, Associated Press

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!